Social Icons

luni, 29 februarie 2016

București vs. Budapesta. Ce bugete anuale au primăriile celor două capitale

De câți bani dispun anual administrațiile Budapestei și Bucureștiului
   E greu să compari din punct de vedere arhitectural cele două capitale. Bucureștiul, fără discuție, pierde în urma unei comparații cu Budapesta. Nu o spun eu, ci majoritatea ghidurilor turistice. Dar pe noi nu ne interesează să comparăm frumusețea celor două capitale, ci modul cum sunt împărțite administrativ și de ce resurse dispun primăriile celor două capitale.

duminică, 28 februarie 2016

Săptămâna aceasta am aflat de la Eurostat că Vrancea e mai productivă decât Clujul

Bucureștiul cea mai bogata regiune din sud-estul Europei
   Da, nu râdeți, conform Eurostat, Vrancea, ca parte componentă a regiunii Sud-Est, atături de Galați, Buzău, Brăila, Tulcea și Constanța, are un PIB pe locuitor superior Clujului, ce face parte din regiunea de Nord-Vest (alături de Sălaj, Maramureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud și Bihor).

vineri, 26 februarie 2016

Cioloș are bani și arici în buzunar

Cioloș are bani, dar nu face nimic cu ei
   Execuția pe luna ianuarie a bugetului general consolidat ne arată că guvernul dispune de un surplus de 11,1% față de aceeași lună din 2014. Da, la buget s-au strâns în ianuarie cu 2 miliarde de lei în plus față de ianuarie 2015 (20,3 miliarde de lei față de 18,3 miliarde de lei - vezi datele din imagine).

joi, 25 februarie 2016

Câți mari contribuabili sunt în județul tău anul acesta

Cum se distribuie marile companii în teritoriu
   Jumătate din impozitele și taxele colectate de ANAF provin de la Direcția Generală a Marilor Contribuabili. Dacă la bugetul general centralizat, peste 85% din venituri sunt colectate de ANAF (restul de aproape 15% provin din fondurile UE, din redevențele plătite statului, etc.), jumătate, adică peste 42%, provin de la marii contribuabili.

miercuri, 24 februarie 2016

Cât a recuperat economia județelor față de media UE, de la aderare până anul trecut

Topul județelor după PIB-ul pe locuitor între 2007 și 2015
   România intra în rândul statelor membre UE în anul 2007 cu un PIB pe cap de locuitor de 6.000 euro. Față de media PIB-ului pe locuitor din UE, care în 2007 era de 25.800 de euro, PIB-ul pe locuitor din România nu ajungea nici măcar la un sfert (23%).

marți, 23 februarie 2016

Topul județelor după ponderea bugetarilor în totalul efectivului de salariați

Topul județelor după numărul de bugetari
   În România, aproape un sfert din efectivul angajaților din economie aparține sectorului public. La sfârșitul anului 2014 (pentru anul 2015 datele vor fi făcute publice de INS în a doua jumătate a anului curent), efectivul de salariați din economie era de 4,9 milioane.

luni, 22 februarie 2016

Mitul exporturilor României din anii `80

Ponderea exporturilor și importurilor în PIB-ul României în ultimii 30 de ani
   Cel mai bun an pentru exporturile realizate de România în anii `80 a fost 1988. În acel an, Republica Socialistă România a avut exporturi totale în valoare de 11,39 miliarde de dolari, conform Raportului anual a BNR-ului din anul 1998 (vezi tabelul din imagine).

duminică, 21 februarie 2016

The New EU and the Expendable EU

Paradoxul evitării unui Brexit e începutul unui EU-exit  Donald Duck, scuze, Tusk, a negociat până a căzut de fraier. Pentru a evita un Brexit, cei de la Bruxelles au înghițit toate propunerile lui Cameron, încălcând cam tot ce înseamnă principii fundamentale ale Uniunii Europene.

vineri, 19 februarie 2016

La pomul lăudat să nu mergi cu Like-ul

La pomul lăudat să nu mergi cu Like-ul
   Eu nu l-am votat pe Iohannis pentru că e strălucitor în politică. L-am votat ca să-i dau una peste bot lui Ponta. Tot una peste bot am vrut să-i dau lui Băsescu în 2009 și 2012, când i-am votat pe Geoană?! și, apoi, pe USL. Dacă aș fi mers la vot în 2004, l-ași fi votat pe Băsescu, ca să-i dau una peste bot lui Năstase.

joi, 18 februarie 2016

Gâsca cu ouă de aur - Petrom - chiar a dat un rateu, pe IFRS

Pierderea Petrom e pierdere doar în IFRS
   Anul trecut scriam despre OMV Petrom că pare să înceapă să dea rateuri, de vreme ce profitul net se dusese în cap față de anul anterior (vezi aici). Anul ce s-a încheiat, rateul a venit, pe IFRS însă (vezi tabelul din imagine)

miercuri, 17 februarie 2016

Care mai sunt astăzi cele mai industrializate, agrare și terțiarizate regiuni

Cu cât contribuie agricultura, serviciile și industria la economia regiunilor
  Niciuna din cele opt regiuni de dezvoltare nu mai are în prezent o pondere a industriei în economia regională mai mare de 40%. Din componentele PIB-ului regional, valoarea adăugată brută deține aproximativ 88%, restul de 12% ține de impozitele nete pe produs (calculate ca diferență între impozitul pe produs plus taxele vamale și subvențiile pe produs).

marți, 16 februarie 2016

Unde sunt cei mai îndatorați și cei mai economi români

Care sunt cele mai îndatorate și cele mai econoame județe
   Un bucureștean reușește să pună bani deoparte, la bancă, de 11 ori mai mult decât un giurgiuvean, conform ultimelor date ale depozitelor și creditelor populației la nivel teritorial, furnizate de BNR. În luna decembrie a anului trecut, soldul creditelor acordate populației a ajuns la 108 miliarde lei, în creștere față de anii anteriori (vezi tabelul din imagine).

luni, 15 februarie 2016

Unde s-au construit cele mai multe locuințe din 1990 încoace

Topul județelor după numărul de locuințe finalizate între 1990 și 2015
   Aproape un milion de locuițe s-au finalizat în România din 1990 până în septembrie 2015. Anul trecut, pe primele trei trimestre, conform ultimelor date ale INS, numărul de locuințe terminate a fost de 31,2 mii. Față de primele trei trimestre din 2014, numărul locuințelor terminate a fost mai mare cu 9,6% (31.178 față de 28.440).

duminică, 14 februarie 2016

Alegerile la primăria capitalei - Ghidul pentru stat acasă

De ce să nu votezi pe nimeni la Primăria București
   Crin Halaicu și Viorel Lis sunt doar două exemple că bucureștenii au ratat o bună ocazie să stea acasă în ziua alegerilor. Vă imaginați cu ce elan civic au mers bucureștenii în noiembrie 1998 să-l aleagă pe post de primar pe Viorel Lis, ocupantul postului de primar interimar la acea dată, după ce Victor Ciorbea a renunțat la post.

vineri, 12 februarie 2016

Boc vs. Ponta

Cum arată realizările economice ale mandatului lui Emil Boc față de cele din timpul lui Victor Ponta
    Mamă, cum sună asta! Parcă ar fi Alien vs. Predator. Cei doi mult prea mult vremelnici premieri au mai multe în comun decât cred chiar ei c-ar avea.
   În primul rând, amândoi poartă ochelari.
   În al doilea rând, amândoi încearcă să practice un sport, Ponta încercând să joace baschet, iar Boc încercând să cosească cu orice ocazie.

joi, 11 februarie 2016

Unde au crescut cel mai mult salariile și efectivul salariaților în 2015

Topul județelor după creșterile salariilor și a numărului de salariați în 2015
   Ultimul buletin statistic al INS ne arată că, în România, creșterea salariilor nu prea are legătură cu productivitatea și cererea de forță de muncă.

Ciorditorii

La DNA e mobile
   Când susții că reprezinți o etnie a cărei populație se zbate într-o sărăcie cruntă, fără a purta coroană și sceptru de rege, de împărat, de împărat internațional, de președinte internațional, și de mai știu eu ce titlu inventat, lumea se așteaptă să vadă de la tine o preocupare continuă pentru găsirea de soluții spre a-ți scoate semenii din mocirla pauperității.

miercuri, 10 februarie 2016

Topul județelor după numărul de Dacii înmatriculate

Topul județelor după numărul de rable Dacia
  Teleorman, Giurgiu și Călărași sunt fruntașe în topul județelor după procentul deținut de autoturisme Dacia în parcul județean, conform ultimelor statistici ale Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a vehiculelor.

marți, 9 februarie 2016

Cum a evoluat raportul dintre pensii și salarii în ultimii 45 de ani

Cum au evoluat pensiile și salariile din 1970 încoace
   Cât era pensia medie pe timpul lui Ceaușescu? Răspunsul la această întrebare îl găsim în Anuarele statistice ale R.S.R.. Primele date sunt din anul 1970, an în care pensia medie de asigurări sociale, cu stagiu complet de cotizare, era de 898 lei (vezi datele din imagine). În același an 1970, salariul mediu net lunar era de 1.289 lei, conform datelor INS.

luni, 8 februarie 2016

Ce bugete a avut pe mână primarul Traian Băsescu

Ce buget va avea Traian Băsescu pe mână dacă câștigă Primăria Bucureștiului
   Traian Băsescu se mai gândește dacă vrea să fie măgar după ce-a fost armăsar (cer scuze tuturor măgarilor pentru comparație). Cam așa s-ar traduce intenția sa de a candida din nou pentru fotoliul de primar, după două mandate de președinte.

duminică, 7 februarie 2016

Cel mai slab Fisc din UE te va pune pe o listă a rușinii, dacă întârzii cu plata taxelor

ANAF-ul e cel mai slab Fisc din UE
   Da, repetetul Uniunii Europene în materie de colectat taxe are tupeul să facă o listă a rușinii cu persoanele fizice care au întârzieri mai mari de 100 de lei la plata taxelor. Vorbim de aceleași persoane fizice văduvite de ineficiența ANAF în materie de colectare de taxe și impozite.

vineri, 5 februarie 2016

Cu cât contribuiau la PIB-ul României județele pe timpul lui Ceaușescu

Care erau județele fruntașe din economia Republicii Socialiste România în anul 1985
  Despre economia Republicii Socialiste România circulă multe mituri economice, de multe ori nesusținute de date. E drept că nici instituțiile statului nu s-au obosit prea tare să actualizeze și să adapteze indicatorii statistici.

joi, 4 februarie 2016

Cât PIB se produce, câți bani se colectează și câți bani se întorc la bugetele locale, la nivel de regiuni

Cât PIB se produce, câți bani se colectează și cîți bani se întorc la bugetele locale, la nivel de regiuni
   Cele opt regiuni de dezvoltare ale României sunt rezultatul împărțirii realizate în anul 1998. Punerea în discuție a regionalizării în anii din urmă a scos la iveală o serie de rivalități, discuții la nivel de județe. Unde să fie capitala regiunii? Cât de mare să fie regiunea? Cum se rezolvă problema suprapunerii pe regiunile istorice.

miercuri, 3 februarie 2016

Topul județelor după creșterile din turism din 2015

Câți turiști ne-au vizitat țara anul trecut și cum arată topul județelor
   Anul trecut, conform ultimelor date INS, România a avut cu 1,455 milioane de turiști mai mult decât în 2014. Asta se traduce într-o creștere a numărului de sosiri de 17,2% față de anul 2014. Numărul de turiști români a crescut cu 17,3% (de la 6,53 milioane la 7,66 milioane). Și numărul turiștilor străini a crescut cu peste 322 de mii față de anul 2014 (vezi datele din imagine).

Politică de rahat - Partea a II-a

Pentru Oprea a sunat retragerea
   Ce rezultă în urma combinării unei mustăți de Teleorman cu o pereche de sprâncene ale Interesului Național? FSN. Orice ar face acest partid, vorbesc despre PSD pentru că UNPR nu poate fi considerat un partid, deci, orice ar face, la final, rezultă tot o combinageală de genul patrulaterului roșu, marca Ion Iliescu.

marți, 2 februarie 2016

Suntem pe locul 6 în UE la numărul de „Doctori”

Câți doctoranzi și doctori a avut România în ultimii ani și ce loc ocupă în UE după numărul acestora
 Suntem o țară săracă, de cele mai multe ori pe penultimul loc în UE, dar la ceva suntem și noi de top 10. Suntem pe locul 6 din cel 28 de state membre ale UE la numărul de absolvenți ai școlilor doctorale, adică la doctori (vezi datele din imaginea 1). În 2014, conform datelor Eurostat, aveam înscriși la școlile doctorale un număr de 19,99 mii de cursanți (vezi datele din imaginea 2). 

luni, 1 februarie 2016

Cum au evoluat exporturile și importurile României de la Cuza încoace

Evoluția comerțului exterior al României între 1859 și 2015
   15 milioane de dolari, atât reprezentau exporturile Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești în 1859. Astăzi, dacă am ține cont de devalorizarea dolarului (1 dolar din 1859 = 27,7 dolari în 2015 - vezi datele din imaginea 3), suma ar fi echivalentă cu 426 milioane lei.