Social Icons

duminică, 31 iulie 2016

Topurile județelor după tăierile de păduri și după reîmpăduriri

 În ce județe s-a exploatat cea mai multă masă lemnoasă anul trecut
   României îi cresc statistic pădurile de la an la an precum Făt-Frumos. Față de 2011, suprafața totală pădurilor era, la finalul anului trecut, mai mare cu 34 de mii de hectare, conform ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (vezi aici analiza INS).

vineri, 29 iulie 2016

Suflă Vîntu prin „pletele” guvernatorilor, de baltă și de bancă

Avem mituitul, avem mituitorul, avem și vice-guvernatorul, dar lipsește guvernatorul
   Berlin. Vîntu. Cheliile rezistă. DNA-ul se ține de șotii vara. Haide, bre, nea` DNA-ule, ne lași? Stam și noi, așa, ca băieții, la plajă cu o berică și o glumă-tă-tă, și, deodată: Zdrang! Zdring! Ce se-aude? Sunet de cătușe. Cine?

joi, 28 iulie 2016

Ce PIB pe locuitor au găsit și cât au lăsat șefii de stat ai României de la Cuza încoace

Evoluția PIB-ului pe locuitor înre 1862 și 2015
   PIB-ul pe locuitor de anul trecut e de peste 27 de ori mai mare, în valori comparabile, decât cel din anul 1862. Instrumentul folosit pentru comparație e dolarul american la paritatea puterii de cumpărare din anul 2000 (USD PPC).

miercuri, 27 iulie 2016

Unde s-au construit cele mai multe vile, dar și garsoniere, din 1990 încoace

Topurile județelor după numărul de locuințe finalizate, vile și garsoniere
   Aproape un milion de locuințe (989 de mii) s-au finalizat  la nivel național între 1990 și 2015. Fondul locativ din România număra, în anul 1990, 8,006 milioane de locuințe. Anul trecut, fondul locativ număra 8,882 mii de locuințe, conform datelor INS.

marți, 26 iulie 2016

Premieră postdecembristă: Un buget anual mai mic decât precedentul, deși economia crește

Dezastrul colectării la buget
   Dna Dragu, ministrul de finanțe, s-a luptat șapte luni cu bugetul și-a pierdut la scor de neprezentare. Dl Doroș, șeful ANAF de mai bine de mai bine de patru luni, se ține de Liste ale rușinii, omițând să treacă instituția pe care o conduce în capul listei.

luni, 25 iulie 2016

Cât costă administrația UE, câți angajați are și care e situația pe naționalități

Topul angajaților UE după naționalități
   Anul trecut, aparatul administrativ al Uniunii Europene a cheltuit 8,98 miliarde de euro, dintr-un total al cheltuielilor de 145,2 miliarde de euro (conform execuției bugetului pe anul 2015 publicată de Comisia Europeană  - vezi tabelul din imagine). Asta înseamnă că 6,2% din cheltuielile bugetului pe anul trecut s-au dus pentru plata și întreținerea aparatului birocratic al UE

duminică, 24 iulie 2016

Topul celor mai bogate universități din România

   Anul trecut, veniturile încasate de cele mai bogate 10 instituții de învatamânt superior din România au totalizat 2,689 miliarde de lei. Veniturile disponibile totale ale acestor instituții, ce includ și sumele reportate din anii anteriori, au fost de 3,639 miliarde de lei (vezi tabelul din imagine). 

vineri, 22 iulie 2016

De ce Erdogan va dispărea curând din peisaj

Lovitura de stat din Turcia
   SUA și Germania par doi cățeluși ca de pluș ce asistă perplecși la uraganul de pe Bosfor. Din când în când, unul scoate câte un scheunat ce sună a drepturile omului, sau a statul de drept, sau, poate, a „vă scot din NATO și nu mai intri în veci în UE”. Dinspre Bosfor, răspunsul la aceste amenințări firave vine și îmbracă forma pedepsei cu moartea aplicată retroactiv.

joi, 21 iulie 2016

Cât a crescut economia Vechiului Regat în timpul lui Carol I, comparativ cu vecinii

Cum a evoluat economia Vechiului Regat față de economiile statelor vecine
   Vechiul Regat n-a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în lunga domnie a lui Carol I. Asta ne arată datele studiului „South-Eastern European Monetary and Economic Statistics from the Nineteenth Century to World War II”, rezultat al colaborării băncilor naționale ale României, Bulgariei, Serbiei, Albaniei, Austriei, Greciei și Turciei (vezi aici).

miercuri, 20 iulie 2016

Cine a ținut în spate bugetul UE și cine s-a înfruptat din el în ultimii 16 ani

Topul statelor după contribuția la bugetul UE
   Din 2000 încoace, România a primit de la UE peste 36,5 miliarde de euro și a contribuit la buget cu 11,9 miliarde de euro. Spun din 2000 încoace, pentru că am primit bani de la UE și înainte de momentul aderării, prin programele de pre-aderare, deși n-am contribuit cu nimic (între 2000 și 2006, România a primit sume în valoare de 2,8 miliarde de euro de la UE - vezi tabelul din imagine). 

marți, 19 iulie 2016

luni, 18 iulie 2016

Cum arată topul importatorilor și exportatorilor în primul trimestru al anului și ce am importat și exportat

Ce produse a exportat și a importat România
   În primul trimestru al anului, deficitul balanței comerciale s-a ridicat la valoarea de 1,95 miliarde de euro. Față de aceeași perioadă a anului trecut, creșterea înregistrată de deficitul comercial al României e de 42% (de la 1,37 miliarde de euro la 1,95 miliarde de euro - vezi tabelul din imaginea 1).

duminică, 17 iulie 2016

ISIS e responsabil că ușa nu s-a deschis la timp și Hollande a dat cu capul în ea

Atentatul de la Nisa e  pus pe seama ISIS
   Ghicitoare: Cine e vinovat de toate traumele fizice care i s-au întâmplat lui Holland de când era mic și până astăzi? E un singur răspuns, și acela e ISIS. 

joi, 14 iulie 2016

Care au fost județele cu cele mai mari creșteri ale numărului de turiști în primele cinci luni ale anului

Topul județelor după creșterile din turism
   De mai bine de trei ani, numărul turiștilor sosiți în structurile de cazare e în creștere. Anul acesta, în primele cinci luni, sosirile de turiști de la nivel națiuonal au primit cu 12,7% turiști mai mulți decât în aceași perioadă a anului trecut. Aproape 392 de mii de turiști s-au cazat în structurile de cazare în plus față de aceeași perioadă a anului trecut (3,469 milioane față de 3,076 milioane - vezi tabelul din imagine).

miercuri, 13 iulie 2016

marți, 12 iulie 2016

Dormi liniștit, Academia lui Oprea îți cheltuie pe tăcute banii!

Câți bani a păpat de la buget, în prima jumătate din an, Academia lui Oprea
   La jumătatea anului, Academia de Științe ale Securității Naționale a reușit să cheltuiască 532 de mii de lei, dintr-un total al veniturilor de aproape 781 de mii. Statul a contribuit în primele șase luni cu 705 la veniturile „Academiei”, aproape 56 de mii au provenit din donații și 20 de mii au rămas necheltuiți de anul trecut (vezi tabelul din imagine).

luni, 11 iulie 2016

Ce pierderi și profituri au înregistrat principalele bănci în ultimii cinci ani

Topul băncilor după profiturle sau pierderile din ultimii cinci ani
   În ultimii cinci ani, sistemul bancar românesc a înregistrat o pierdere totală de 3,376 miliarde de lei. Între 2010 și 2014, pierderea ajunsese la 8,25 miliarde de lei. Profitul înregistrat anul trecut de băncile din România (4,88 miliarde de lei) a redus semnificativ pierderile ultimului cincinal (vezi tabelul din imagine).

duminică, 10 iulie 2016

vineri, 8 iulie 2016

Wake up, Cioloș, you need to make money!

Wake up, Cioloș, you need to make money!
   Wake up, Cioloș, you need to make money! Romanii dădeau poporului pâine și circ. Cioloș, dacă n-are bani de pâine și circ, cum ne demonstrează ultima execuție bugetară din mai (vezi aici), s-a hotărât să ne deseneze cei mai frumoși cai verzi pe pereți.    

joi, 7 iulie 2016

Unde pare să se umfle din nou bula imobiliară

Topul județelor după numărul de locuințe finalizate
   În primul trimestru al anului au fost finalizate 11,59 mii locuințe, cu 2,36 mii mai multe decât în primul trimestru al anului trecut. Numărul locuințelor finalizate la nivel național este, de trei ani încoace, în creștere (vezi tabelul din imagine). 

miercuri, 6 iulie 2016

În ce județe au fost cele mai solicitate spitale anul trecut

Bugetul sănătății
   Peste 4,2 milioane de internări în spitale s-a făcut pe parcursul anului trecut, conform anchetei INS - Analiza unităților sanitare în anul 2015. În medie, fiecare pacient internat a petrecut o săptămână în unitatea spitalicească (vezi datele din imaginea 2). 

marți, 5 iulie 2016

Regionalizarea făcută pe structura actuală a regiunilor de dezvoltare e sortită eșecului

Topul regiunilor după PIB-ul pe cap de locuitor
   12 județe, plus capitala, au înregistrat creșteri ale PIB-ului pe cap de locuitor față de media națională în ultimul deceniu (între 2006 și 2016; pentru anul curent datele au fost preluate din ultima prognoză a Comisiei Naționale de Prognoză).

luni, 4 iulie 2016

Topul încasărilor la bugetele reședințelor de județ și ale consiliilor județene în primele 5 luni din 2016

Topul consiliilor județene după venituri 2016
   Spre deosebire de încasările la bugetul centralizat pe primele cinci luni ale anului (mai mici cu aproape 2 miliarde de lei, adică cu 2,1% mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut), bugetele primăriilor reședințelor de județ și cele ale consiliilor județene par a fi pe plus

vineri, 1 iulie 2016

Cu cât au crescut economiile nete ale populației în ultimii cinci ani în județul tău

Topul județelor după economiile nete pe locuitor
   În ultimii cinci ani, conform datelor BNR, creditele acordate populației au crescut cu aproape 9,5 miliarde de lei, în timp ce depozitele populației au înregistrat o creștere de 46,8 miliarde de lei. Per total, economiile nete ale populației au sporit, din luna mai 2011 până în mai anul curent, cu 37,4 miliarde de lei.