Social Icons

luni, 30 iunie 2014

De ce mai avem presă scrisă?

Presa scrisă - indicatori economici
   Chinezii își arogă meritul de a fi scos primele foi cu știri ce erau destinate oficialităților, prin secolele II - III e.n.. De la iPad-ul pe mătase, au mai trecut un mileniu și două secole până când administrația venețiană a scos Notizie scritte, un fel de notițe ale guvernului pentru prostime.

luni, 23 iunie 2014

Cum s-a schimbat harta economiei românești în ultimii 18 ani

Harta creșterilor economice din ultimii 18 ani
   18 ani, atât a trecut de la primele statistici ale PIB-ului la nivel de județe. La vârsta majoratului, cifrele statisticii românești desenează o hartă a creșterii economice ce împarte țara în două, pe aliniamentul NV-SE.

vineri, 20 iunie 2014

Cum au supraviețuit televiziunile în timpul crizei?

Cum au supraviețuit televiziunile in timpul crizei?
      Situațiile financiare ale televiziunilor arată că din 2008 până în 2013 datoriile acestora s-au dublat aproape, crescând de la un total de 1,18 miliarde lei la 2,3 miliarde. În tot acest timp, cifra de afaceri cumulată a scăzut cu 15,6% în valori nominale.

marți, 17 iunie 2014

Toți vor mai mare ... bugetul

Toți vor un buget mai mare
N-aveți frică de nimic,
Că bugetul nu e mic! 
Nu e mic anul acesta, la anul ... mai vedem, că până atunci e mult, mai ales în zile de mandat, și, mai ales, dacă nu te alegi. Mic așa cum e, e totuși sprinten și fuge de la o gaură la alta, rezultând la final o rufă peticită, mai zdravănă la ajutoare sociale, c-altfel nu te votez! și, mai deloc, de se vede tot ce nu trebuie văzut, la dezvoltare.

luni, 16 iunie 2014

Topul județelor după procentul de rable

Harta rablelor pe județe
   După programele Rabla succesive și majorarea taxelor de înmatriculare, din 2008 până în 2013, numărul autoturismelor mai vechi de 11 ani a crescut de la 1,68 milioane la 2,68. Da, trebuie să recunoaștem că Programul Rabla și majorarea taxelor de înmatriculare „și-au atins scopul”, ratând ținta cu circa 1 milion de autoturisme.

joi, 12 iunie 2014

Brazilia a câștigat deja campionatul!

Topul cheltuielilor pentru organizarea Campionatelor Mondiale de Fotbal
   Brazilia. Brazilia e acea țară unde-și petrece iernile Mazăre, când nu e prins cu treburi mai importante prin Madagascar. E acea țară ce ne-a dat samba, când nu e jucată de același Mazăre. E, de asemenea, țara ce ni l-a dat pe Pele, când cei mai tineri nu-l confundă cu Neymar - „Prințul” maneliștilor brazilieni.

miercuri, 11 iunie 2014

Câștigul Pro Tv-ului de pe urma dezertărilor

Pro Tv versus Antena1
   Pro-ul e genul de televiziune ce se încăpățânează să stea în picioare, deși piața a făcut cu ea ce a făcut Froch cu Bute. În ultimul ceas, cei de la PRO TV S.A., compania ce înglobează Pro TV, Acasă, Acasă Gold, Sport.ro, Pro Cinema, MTV și vreo două posturi radio, au realizat că nu se mai poate așa.

marți, 10 iunie 2014

Cine a câștigat de pe urma recesiunii din România?

Cum au fost afectate companiile românești de criză
   Anul 2008 era anul în care primele zece companii din economia națională cumulau circa 19 miliarde de euro cifră de afaceri și un profit de circa 919 milioane de euro. Aceste cifre făceau din 2008 punctul culminant al creșterilor anuale înregistrate de companii după anul 2000. 

joi, 5 iunie 2014

Elefantul roșu cu purici vs. hot-dog-ul anost nemțesc

Elefantul roșu cu purici vs. hot-dog-ul anost nemțesc
   2009 - seara alegerilor prezidențiale - un „câștigător” imita discursurile americane și-și clama dragostea pentru nevasta-sa, ce l-a suportat, săraca de ea, așa „prostănac”  cum era, vreun sfert de veac. Mai târziu, la vreo săptămână, sărmana nevastă de Primăverii ne dezvăluia motivul pentru care consortul ei a sucombat după socoteala urnelor. Era de vină ... atacul energetic mov!

miercuri, 4 iunie 2014

Unde au dispărut peste 11.000 de grădinițe?

Câte grădinițe de stat mai funcționează în Romania
   Aceasta e întrebarea care își găsește răspunsul în situația de la Constanța, situație prezentă la nivel național, cu precădere în mediul urban. De douăzeci de ani, numărul total  al grădinițelor se reduce de la an la an. Ce este interesant e că reducerea grădinițelor din sitemul public nu e compensată decât într-o mică măsură de sporul înregistrat de sistemul privat.

marți, 3 iunie 2014

Economia la negru

Cât reprezintă economia neagră a României
   Economia neagră a României este estimată la 28% din PIB, ceea ce înseamnă cam 185 mld. lei, respectiv 41 mld. euro pentru anul în curs. Asta dacă luăm de bune cifrele avansate de Eurostat, pentru că aceștia lucrează, la rândul lor, cu materia brută furnizată de INS, iar când vine vorba de INS, e destul să ne amintim de rateul de la recensământ pentru a ne ridica serioase semne de întrebare.

luni, 2 iunie 2014

Topul km de autostradă pe cap de ministru din ultimul deceniu

Km de autostradă pe cap de ministru
   După un deceniu de luptă cu licitațiile, traseele, modificările de trasee, contractele adiționale și rezilierile de contracte, România a reușit să contruiască peste 519 km de autostradă la un preț de 2,55 miliarde de euro, asta dacă excludem contractul cu Bechtel.