Social Icons

duminică, 29 noiembrie 2015

Economia Vechiului Regat vs. economia României Mari

Cum arăta economia României Mari față de cea a Vechiului Regat
   Unirea desăvârșită la 1 decembrie 1918 reprezintă împlinirea unui deziderat național plătit scump cu  viețile ostașilor căzuți la Oituz, Mărăști, Mărășești. Din punct de vedere economic, România Mare era un stat cu mai multe economii, a căror interconectare a constituit un proces anevoios, plătit cu costuri sociale mari în anii `20 - `30 ai secolului trecut.

vineri, 27 noiembrie 2015

Tehnocrăcănații

Despre un alt „mod” de a face politică
   Strada iese în stradă și cere demisia celor ce trebuiau demult să-și dea demisia. Vrea o clasă politică mai bună, mai competentă, mai din toate punctele de vedere. Demisia vine, Iohannis analizează. Se uită în stânga, în dreapta, pe niște pliante turistice, la Alinuța și la Vasilică. După ce se uită la cei doi, dă a lehamite cu mâna.

joi, 26 noiembrie 2015

Harta prejudiciilor constatate de controalele Curții de Conturi

Topul județelor după prejudiciile constatate de Curtea de Conturi
    524 de milioane de lei este suma prejudiciilor constatate de Curtea de Conturi la nivelul administrațiilor locale în 2014. Suma este mai mică decât în anii precedenți (732 mil. lei în 2013 și 646 mil. lei în 2012 - vezi tabelul din imagine).

miercuri, 25 noiembrie 2015

Rușii joacă șah și americanii - McDonald`s

Putin devine, pe zi ce trece, tot mai simpatic
   Asta spuneam acum un an și opt luni (vezi aici) și asta e valabil și astăzi. Doar că, la festinul McDonald`s-ului s-au alăturat, între timp, wurst-ul nemțesc, muștarul franțuzesc și rahatul turcesc. Imaginați-vă rezultatul final al acestui ghiveci.

marți, 24 noiembrie 2015

În ce județe au tinerii mai mult curaj să pornească o afacere

În ce județe au tinerii mai mult curaj să pornească o afacere
  În septembrie anul curent, conform Oficiului Național al Registrului Comerțului, în România erau peste 769 de mii de firme și peste 405 mii de PFA-uri, II-uri și IF-uri. În total, cele două mari categorii, generic numite firme și PFA-uri, însumau peste 1,174 milioane persoane juridice active, cu 1,181  milioane asociați/acționari ai firmelor și 437 mii de membri sau titulari ai PFA/II/IF. România avea, așadar, circa 1,618 milioane de antreprenori (vezi tabelul din imagine). 

luni, 23 noiembrie 2015

Ultimii cinci ani de comunism vs. ultimii cinci ani de capitalism - economia în cifre

Cât se exporta și importa în anii comunismului, comparativ cu astăzi
   Ultimii cinci ani ai comunismului în România au corespuns celor mai mari cifre înregistrate de Produsul Intern Brut, de numărul de salariați și de exporturi. România atinsese, în comunism, maximul acestor indicatori între anii 1985 și 1989. Ultimul an de comunism a corespuns și achitării datoriei externe, datorie ce ajunsese în 1981 la 10,5 mld. USD.

sâmbătă, 21 noiembrie 2015

Never pet a burning dog

Cum parfumează francezii rahatul
   Octombrie 2005 - revolte în suburbiile Parisului. Trei săptămâni, Parisul e aprins seară de seară. Presa franceză tace. Rahatul e parfumat și ascuns cu dexteritate sub preș. Lumea își vede de-ale ei, vine criza, Sarkozy iese la interviuri beat comme un cochon, lumea râde, iar Parisul își vede de criza economică. Nimeni nu coboară în suburbii. Focul arde, în continuare, mocnit.

joi, 19 noiembrie 2015

Dna Guseth conduce o fundație prosperă

Ce venituri anuale are fundația Freedom House
   Multe ONG-uri din România ar muri de invidie dacă s-ar uita pe situațiile financiare ale fundației Freedom House România, condusă de celebra dnă Cristina Guseth. De exemplu, față de veniturile Societății Academice din România, condusă de Alina Mungiu Pippidi, veniturile din ultimii șase ani ale Freedom House sunt doar cu 1,3 mil. lei mai mici (6,726 mil. lei la Freedom House, față de 8,034 mil. lei la SAR - vezi tabelul din imagine), asta, deși efectivul de personal de la SAR e dublu față de cel de la Freedom House.

miercuri, 18 noiembrie 2015

Cât ne-a costat CNADNR de la înființare și cu ce „realizări” se poate mândri

Cât ne-a costat CNADNR de la înființare și cu ce „realizări” se poate mândri
   570 de km de autostradă, minus câți se vor mai demlola până la sfârșitul anului, și 2.349 km de drumuri naționale modernizate - aceasta e, în mare, zestrea CNADNR-ului. Pentru aceste realizări, conform datelor de la Ministerul Finațelor Publice, statul a cheltuit, din 2004 pană în septembrie anul curent, nu mai puțin de 61,3 mld. lei, echivalentul a 14,76 mld. euro (la cursul mediu anual - vezi tabelul din imagine).

marți, 17 noiembrie 2015

Ce bugete au avut guvernele în ultimul secol

Câți bani au avut guvernele între 1915 și 2015 (echivalent în dolari)
   De la Ferdinand I și până în prezent, guvernele Vechiului Regat, ale României Mari și ale României actuale au dispus de bugete ale căror venituri au urmat un trend crescător, cu unele sincope cauzate de cele două războaie mondiale și tranziția de după `90. Datele BNR și INS referitoare la inflație se opresc în anul 1970.

luni, 16 noiembrie 2015

Ce regiuni au înregistrat o creștere a sărăciei după aderarea la UE

Ce loc ocupă România și regiunile ei în topul sărăciei din UE
   În România e nevoie de un raportor ONU ca să ne spună că avem o rată a riscului de sărăcie și a excluziunii sociale extrem de ridicată. De fapt, suntem pe primul loc în Europa în ceea ce privește procentul din populație în risc de sărăcie sau excuziune socială, cu un procent de 40,2% în 2014.

sâmbătă, 14 noiembrie 2015

Culmea serviciilor secrete - să crezi că Franța are așa ceva

Culmea serviciilor secrete - să crezi că Franța are așa ceva.
   Gastronomia franceză e înscrisă în patrimoniul UNESCO. Serviciile secrete franceze ar trebui înscrise în Almanahul Idioților Cronici. Franța nu-și poate proteja cetățenii, dar poate închide circulația pe străzi. Dacă vin teroriștii, stăm închiși în case. Nimic nu zboară sau circulă, decât băieții cu Kalașnikoave și centuri detonatoare.

joi, 12 noiembrie 2015

Câți hamburgeri Big Mac poți să cumperi cu salariul minim în Europa

Câți hamburgeri Big Mac poți să cumperi cu salariul minim în Europa
   Indexul Big Mac e folosit din anii `80 ca un istrument alternativ la măsurarea puterii de cumpărare din diferite state. Adică, se ia prețul hamburgerilor Big Mac din diferite state în moneda locală, raportat la dolarul american și, în funcție de diferențe, îți poți face o imagine asupra puterii de cumpărare din țara respectivă și despre supraevaluarea sau subevaluarea monedei autohtone în raport cu dolarul, dacă iei în calcul și cursul de schimb.

miercuri, 11 noiembrie 2015

Când vom înțelege că n-am fost Grânarul Europei?

Grânarul Europei - un mit fals, contrazis de statistică
   Noul premier, Dacian Cioloș, ne-a dovedit zilele trecute că e tributar unui mit, acela al Grânarului Europei. România se hrănește din miturile interbelice, în mare parte false, atunci când vrea să ocolească perioada comunistă.

marți, 10 noiembrie 2015

Cât se poate fura, teoretic, anual, de la buget

La cât se ridică, anual, sumele sifonate prin zeciuială de la buget
   În România defilărilor cu cătușe, zeciuiala apare tot mai des în declarațiile din dosarele întocmite de DNA. Când vine vorba de sumele suspectate a fi furate  anual de la buget, cifrele merg de la ordinul zecilor de milioane de euro, la miliarde de euro.

luni, 9 noiembrie 2015

Cum s-a schimbat harta județelor bogate în ultimele două decenii

Topul județelor după contribuția la PIB între 1995, 2005 și 2015
   România va avea anul acesta un PIB de 701 mld. lei, conform proiecțiilor Comisiei Naționale de Prognoză. Suma e echivalentă cu 176 mld. de USD, la cursul mediu a dolarului din primele zece luni ale anului. În urmă cu un deceniu, în anul 2005,  PIB-ul era de 99,7 mdl. USD, la cursul mediu din anul respectiv.

duminică, 8 noiembrie 2015

Cine sunt tinerii frumoși?

De ce e necesară împărțirea țării între tineri frumoși și restul
   Tinerii frumoși sunt opusul bătrânilor urâți? Tinerii frumoși sunt, de asemenea, opusul tinerilor urâți? Este necesar să facem această delimitare, pentru ca tinerii frumoși să nu se contopească cu bătrânii urâți și cu tinerii urăți, și, Doamne ferește!, să nu mai existe o delimitare clară.

vineri, 6 noiembrie 2015

„Reprezentanții” Pieței

Cine reprezintă Piața?!
   Dimineață, în scara blocului, tanti Gina și cu dna Mache țineau ședință. La manifestarea de voință, decizie și determinare ad-hoc, de la parterul blocului 514, de pe strada Leșinatelor, se alătură, timid, dl Sandu, de la etajul 1. Toți trei se văd ca reprezentanți de seamă a scării B și, împreună cu cei de la scara C, au de gând să răstoarne conducerea.

joi, 5 noiembrie 2015

Cum au evoluat veniturile administrațiilor locale în ultimul deceniu

Cum au evoluat veniturile administrațiilor locale în ultimul deceniu
   Vanghelie, Oprescu, Nicușor, Mazăre, Boc, Nichita, și restul de primari de oraș, comune și cârmuitori de consilii județene, toți aceștia au gestionat bugete de peste 423 de miliarde de lei între 2004 și 2014. Suma e de aproape două ori mai mare decât bugetul general centralizat de anul trecut (214,31 mld. lei).

miercuri, 4 noiembrie 2015

Cine e în cărți să-i ia locul lui Ponta

Care sunt cele mai vehiculate variante de premier
     La aproape trei ani și jumătate după ce-a ajuns în funcția de prim-ministru, Victor Ponta debarcă pe o plajă cu nisipuri mișcătoare. Nu mai are partid, nu mai are funcție, ș, băieții din partid, odată călcați pe bombeuri, își pregătesc, acum, aceleași bombeuri, ca să facă din fundul ex-prim-ministrului un poligon de tragere.

marți, 3 noiembrie 2015

Harta raportului dureros dintre salariați și pensionari

Harta raportului dureros dintre salariați și pensionari   Datele de la INS ne arată că România se îndreaptă către un colaps al fondului de pensii. Statul a încercat, prin crearea Pilonului II de pensii obligatorii private, să scape, în viitor, de o parte din greutatea plății pensiilor.

luni, 2 noiembrie 2015

Cu cât au contribuit agricultura, industria, serviciile, construcțiile la PIB în ultimii treizeci de ani

Cum s-a schimbat structura economiei românești între 1985 și 2015
   Economia României socialiste se baza, în principal, pe industrie, contribuția acesteia la Produsul Intern Brut din 1985 fiind de 46%. Mândria de a fi țară industrial-agrară ne-a costat, iar îndatorarea masivă către FMI și Banca Mondială de la începutul anilor `80 era să se sfârșescă prost în 1982, când am intrat pentru o scurtă vreme în incapacitate de plată.

duminică, 1 noiembrie 2015

Statul captiv

Pătratul negru al României
   Incendiul de la maternitatea Giulești, copil mâncat de câini, avion prăbușit în Apuseni, polițistul mort din escorta lui Oprea, incendiul de la clubul Colectiv - toate acestea s-au petrecut în ultimii cinci ani. Toate au un numitor comun - un stat captiv. România e arestată preventiv și vârâtă după gratiile incompetenței, corupției, indolenței.