Social Icons

joi, 31 decembrie 2015

miercuri, 30 decembrie 2015

Prognoze economice pentru anul 2016

Prognoze economice pentru anul 2016
    La sfârșit de an, ne permitem să facem niște prognoze pentru anul ce urmează. Anul ce se încheie ne-a arătat că atât Europa cât și SUA sunt într-o gravă criză de leadership. Lumea democratică e condusă de personaje de carton, ce se înmoaie la prima ploicică mai serioasă. Profitorul acestei stări de fapt e ursul de la răsărit.

marți, 29 decembrie 2015

Din 2007 încoace, n-am recuperat nimic din decalajul ce ne separă de Occident

România a recuperat din decalajele economice doar procentual
   Teoretic, dacă am calcula procentual, România a recuperat din decalajele ce o separă de statele occidentale. Practic, în cifre absolute, România pierde teren. Aceste două realități, una statistică și cealaltă reală, ne sunt prezentate diferit de către politicieni. S-o luăm pe rând, începând cu statistica și capcana creșterii procentuale, și mai apoi cu cea a realității din portofel.

luni, 28 decembrie 2015

Cea mai mare țeapă din istoria României - vânzarea apartamentelor către chiriași în 1990

Cea mai mare țeapă din istoria României - vânzarea apartamentelor către chiriași în 1990
   România anului 1990 a intrat în era jafului post-decembrist chiar în februarie, când, FSN-ul a promulgat decretul de lege 61. Statul a pierdut prin această lege peste, ținețivă-vă bine!, 10 miliarde de dolari. 

sâmbătă, 26 decembrie 2015

Cu cât au contribuit județele și regiunile istorice la PIB în 2015

Cu cât au contribuit județele și regiunile istorice la PIB în 2015
   Anul acesta, conform ultimelor date furnizate de Comisia Națională de Prognoză, produsul intern brut al României va atinge valoarea de 704,5 mld. lei, în creștere față de anul trecut, când a atins valoarea de 667,6 mld. lei (conform ultimelor date prezentate de INS).

joi, 24 decembrie 2015

miercuri, 23 decembrie 2015

luni, 21 decembrie 2015

Bilanțul economic al Epocii de Aur

Bilanțul economic al Epocii de Aur
   După moartea lui Gheorghiu-Dej, la cârma Republicii Populare Române a venit Nicolae Ceaușescu, ocupând funcția de secretar general al Partidului Muncitoresc Român. La scurt timp de la preluarea funcției, Ceaușescu schimbă numele partidului în Partidul Comunist Român și pe cel al țării în Republica Socialistă România.

duminică, 20 decembrie 2015

De ce urâm băncile?

De ce urâm băncile?
   Băncile românești se comportă ca niște cămătari. Băncile românești nu sprijină în niciun fel dezvoltarea mediului de afaceri. Băncile românești nu-și asumă niciun risc. Fiecare român a plătit din buzunarul propriu gaura lăsată de falimentul Bancorex. Băncile românești au păcălit clienții, acordându-le credite în franci elvețieni. Acestea sunt doar câteva din reproșurile demne de ura de clasă aduse băncilor de mai toată lumea.

joi, 17 decembrie 2015

Ce-ai putea cumpăra azi cu salariul din anii `80, în valori comparabile

Ce valoare ar avea salariile și produsele din anii `80
   Din 1985 până în luna octombrie a anului curent, leul românesc s-a depreciat de 4.384 ori. Aplicând denominarea din 2005, rezultă că un leu din 1985 valorează în prezent 0,4384 lei. Sau, dacă ne jucăm de-a deflatarea, atunci un leu din luna octombrie a anului curent ar valora 2,281 lei din anul 1985.

miercuri, 16 decembrie 2015

Cum să-ți dresezi exporturile

Topul statelor UE după exporturile pe cap de locuitor
   Statistica europeană ne plasează pe locul 25 din 28 în privința exporturilor pe locuitor, cu 2.632 euro pe cap de locuitor în 2014, înaintea Greciei (2.496 euro), Croației (2.456 euro) și Ciprului (1.585 euro - vezi datele din tabel). Asta ar trebui să ne bucure, în sfârșit am scăpat de penultimul loc.

marți, 15 decembrie 2015

Câți salariați au pierdut județele din 1985 încoace

Topul județelor după scăderea numărului mediu de salariați din 1985 încoace
   Republicii Socialiste România din anul 1985 îi corespunde un număr mediu al salariaților de 7,69 milioane, conform Anuarului Statistic din 1986. Aproape trei decenii mai târziu, Republicii România din 2014 îi corespunde un număr mediu de salariați de 4,51 milioane, conform datelor INS.

luni, 14 decembrie 2015

duminică, 13 decembrie 2015

România retrocedată

Legea retrocedărilor - o țeapă cât Casa Poporului
   Nu ești Malaxa, nu ești Mociorniță, nu ești Auschnitt, nu ești Statusul Romano-Catolic, nu ai pile la ANRP, dacă nu moștenești ceva, atunci plătește! Da, în România, dacă nu ești moștenitor, samsar de drepturi litigioase, Crinunța Dumitrean, atunci fă bine și plătește ditamai despăgubirile pentru tot trecutul luminos interbelic și prezentul luminat de principiul restitutio din banii tuturor.

joi, 10 decembrie 2015

Unde se trăiește mai bine în România

Unde se trăiește mai bine în România
   Că România are unul din cele mai reduse niveluri de trai din UE, e deja aproape un pleonasm, Slavă Domnului! că sunt și bulgarii în UE!, dar chiar și la un nivel de trai scăzut se poate face o segmentare ca să vezi cât de adâncă e sărăcia.

miercuri, 9 decembrie 2015

Adio ... și n-am cuvinte, dar nici autostrăzi! 2

Adio ... și n-am cuvinte, dar nici autostrăzi! 2
   La jumătatea anului îmi luam rămas bun de la dl Rus, după demisia sa. Tot ce a putut produce Ioan Rus la cârma transporturilor a fost o hartă desenată, planuri mărețe concretizate doar pe hârtie și 20 de km de autostradă demolată (vezi aici).

marți, 8 decembrie 2015

Cât din numărul mediu de salariați concentrează reședințele de județ

Topul reședințelor de județ după numărul de salariați
   România avea la sfârșitul anului trecut un număr mediu de salariați de 4,5 mil. de salariați. Numărul mediu de salariați, calculat de INS, e mai mic decât efectivul de salariați (4,9 mil. salariați în 2014), deoarece e rezultatul împărțirii efectivului de salariați la numărul total de zile dintr-un an. Același INS ne prezintă situația numărului mediu de salariați la nivel de județe și localități din 1991 până în 2014.
   

luni, 7 decembrie 2015

Care au fost cele mai performante guverne din România interbelică

PIB-ul în perioada interbelică
   România Mare, creată la 1918, era un stat cu multe probleme structurale ale economiei. Primele date economice de după război ne arătă o economie ce abia își revenea după șocul suferit.

duminică, 6 decembrie 2015

Secularizarea tehnocrată

Războiul străzii cu biserica
   Un croitor bun măsoară de două ori și taie doar o dată. La noi, noua tehnocrație, născută după protestele „sataniștilor”, taie și uită să mai măsoare ceva.

joi, 3 decembrie 2015

Cu cât a crescut datoria publică pe cap de locuitor din 1990 încoace

Evoluția datoriei publice 1990 - 2015
   Sfârșitul primului an de libertate, 1990, corespunde unei datorii publice totale de 7 mld. lei, adică 302 lei pe cap de locuitor. Asta după ce, cu un an înainte, Ceaușescu anunța achitarea datoriei externe. Cea mai mare parte a datoriei publice de la sfârșitul anului 1990 era internă, nimeni din afară nu se înghesuia să ne împrumute.

miercuri, 2 decembrie 2015

DIICOT, fă-te că lucrezi!

DIICOT, fă-te că lucrezi!
   Mișcarea celor 64 de drujbe pune la cale un atentat - chelirea munților secuiești. Munții devin spâni în câțiva ani, pe crestele lor, în zilele cu soare, putându-se zări stafia lui Chereștoy, un fel de Zamolxe al secuilor, cum turează în gol drujba. DIICOT ne îndeamnă să dormim liniștiți, ne zice că sunetul de drujbă e, de fapt, un sforăit de pisic.

marți, 1 decembrie 2015

La aproape un secol de la Marea Unire, România e mai dezbinată economic ca oricând

Cum se împarte PIB-ul pe locuitor în 2015, la nivel de județe
   În România, județele se împart în prinți și cerșetori. Între ele se află noțiuni abstracte precum regionalizarea, dezvoltarea infrastructurii, atragerea de fonduri europene și câteva județe ce tind spre statutul de cerșetor din cauza acestor noțiuni. Suntem, la aproape un secol de la Marea Unire, mai dezbinați economic decât oricând.