Social Icons

miercuri, 31 mai 2017

Legea dresorilor de funcționari publici locali

Legea salarizării unitare doar pentru unii
   Funcționarul public din administrația locală e un sclav în devenire, dacă legea salarizării unitare merge pe repede înainte sub privirea impasibilă a neuronilor Olguței.

marți, 30 mai 2017

Datoria publică a statelor membre UE a crescut de două ori mai repede decât PIB-ul în ultimul deceniu

Topurile statelor membre UE după datorii și PIB
   Între 2006 și 2016, datoriile publice ale statelor membre UE au crescut cu peste 5 mii de miliarde de euro, în tip ce avansul PIB-ului a fost de 2,5 mii de miliarde de euro. Cu alte cuvinte, statele s-au împrumutat cu doi euro și au reușit să-și crească economiile cu doar un euro în ultimul deceniu.

luni, 29 mai 2017

Fracturile din economia României nu se vindecă, ci se agravează

România se dezvoltă haotic
   România anului 2017 arată ca o țară fracturată din punct de vedere economic. Între dezvoltarea economică din urban și rural și între cea existentă în capitală, câteva orașe mari și cea restul țării apar o serie de falii ce cresc în dimensiuni pe măsură ce nu se face nimic pentru a le suda.

duminică, 28 mai 2017

Conform unora, România n-ar mai trebui să plătească pensii și alocații

Cheltuielile cu asistații social
   Zilele acestea, la o întâlnire a producătorilor agricoli, Laurențiu Baciu a tunat împotriva asistaților social. După el, din datele doar de el selectate de la INS, România plătește, sub o formă sau alta, cam 10 miliarde de euro anual pentru asistații social.

vineri, 26 mai 2017

Deși economia României a crescut anul trecut, a crescut și rata sărăciei

Rata sărăciei din România a crescut în 2016
   Într-un an cu a treia creștere economică ca mărime din Uniunea Europeană, cum a fost anul trecut, rata sărăciei din România a crescut față de anul anterior, conform datelor Eurostat.

miercuri, 24 mai 2017

Ce procent din taxele colectate la nivel regional anul trecut s-a întors la bugetele locale

Topul regiunilor după contribuția la buget    Anul trecut, bravul nostru ANAF a reușit să colecteze la buget circa 199,46 miliarde lei. Asta înseamnă circa 26,3% din PIB-ul din 2016, procent ce poziționează ANAF-ul pe penultimul loc din UE în materie de capacitatea de colectare. 

marți, 23 mai 2017

Creșterea economică din primul trimestru e contestată fără argumente solide

Creșterea economică din primul trimestru nu e măsluită
   Datele INS privind creșterea economică din primul trimestru al anului sunt contestate de unii reprezentați ai opoziției, dar și de unele televiziuni aliniate Cotroceniului. Vorbim despre niște date semnal, ce nu explică și ce sectoare anume au contribuit la realizarea acestei creșteri de 5,7%. 

luni, 22 mai 2017

duminică, 21 mai 2017

Olguța e pe toc de plecare?

Marche du tramvai
   Dacă remanierea are mustață și bate la ușă, atunci știm, există cineva din guvern care e pregătit să plece. Olguța. Ne-am liniștit. 

vineri, 19 mai 2017

Care au fost cele mai subvenționate județe în ultimii zece ani

Topul celor mai subvenționate județe   Între 2006 și 2016, de la bugetul de stat s-au alocat subvenții către bugetele locale în valoare de 57,78 miliarde lei. Suma e aproape cât totalul veniturilor la bugetele locale de anul trecut (59,52 mld. lei - vezi aici cum s-au împărțit banii în teritoriu anul trecut).

marți, 16 mai 2017

Evoluția PIB-ului pe cap de locuitor între 1990 și 2016 în România, Ungaria, Bulgaria și Polonia

Evoluția PIB-ului în România, Ungaria, Bulgaria și Polonia între 1990 și 2016  În 1990, România era peste Polonia și Bulgaria și sub Ungaria în privința PIB-ului pe cap de locuitor. În primul an de libertate, PIB-ul pe cap de locuitor din România era cu 32,5% mai mic decât cel din Ungaria, cu 26,4% mai mare decât cel din Bulgaria și cu 13,2 % peste cel înregistrat în Polonia.

luni, 15 mai 2017

Cele mai bogate comune din 2016

Topul celor mai bogate comune   Anul trecut, cele 2.861 de comune din România au avut venituri totale de 17,95 miliarde de lei, în scădere cu 102 milioane de lei față de anul 2015. 

duminică, 14 mai 2017

În ce județe s-au finalizat anul trecut cele mai multe vile și garsoniere

Topul județelor după locuințele terminate în 2016
   INS-ul a publicat zilele acestea datele privind fondul de locuințe din 2016. La nivel național, anul trecut, s-au finalizat 52,2 mii de locuințe. Față de datele din buletinul statistic județean din ianuarie, unele cifre de la nivelul județelor, privind numărul de locuințe finalizate în 2016, au suferit ajustări.

joi, 11 mai 2017

Ce venituri a avut Biserica Ortodoxă Română în 2016

Veniturile Bisericii Ortodoxe Române în 2016
   Din datele publicate pâna acum de Ministerul de Finanțe, rezultă că, anul trecut, asociațiile non-profit administrate de mitropoliile, arhiepiscopiile și episcopiile Bisericii Ortodoxe Române au avut venituri în valoare de 400 milioane lei.

Topurile primăriilor și consiliilor județene după veniturile din 2016

Veniturile primăriilor și consiliilor județene în 2016
   Anul trecut, veniturile totale la bugetele administrațiilor locale au înregistrat valoarea de 59,52 miliarde lei, în scădere față de cele din anul 2015, cu peste 1,9 miliarde de lei (vezi aici veniturile administrațiilor locale în 2015). 

miercuri, 10 mai 2017

Listarea Digi va arde multe inimi și, mai ales, buzunare

Subscrierea la Digi va fi un eșec
  IPO-ul Digi, oferit micilor investitori, e un fel de bombă de caucic lansată de ruși asupra americanilor într-un banc din anii `80, care, probabil, face și acum victime. Aflăm, zi de zi, din raportări triumfaliste că subscrierile de pe segmentul de retail cresc fără încetare.

marți, 9 mai 2017

Harta prejudiciilor finanțelor locale constatate de Curtea de Conturi

Topul județelor după prejudiciile constatate de Curtea de Conturi
   Rapoartele Curții de Conturi privind finanțele locale din anul 2015 ne arată că valoarea însumată  a prejudiciilor constatate la nivelul administrațiilor locale depășește suma de 200 milioane de euro

luni, 8 mai 2017

Topul statelor UE după numărul de turiști în 2016

Topul statelor UE după numărul deînnoptări de turiști în 2016
   Datele Eurostat pentru anul 2016 ne arată că România e pe locul 15 în privința numărului de sosiri de turiști în structurile de cazare, cu un total de 10,9 milioane. E probabil ca acest loc să se modifice, odată cu publicarea datelor pentru Belgia, Irlanda și Luxemburg. 

sâmbătă, 6 mai 2017

Regionalizarea, domnule Iohannis, favorizează doar regiunile bogate

Regionalizarea înseamnă sărăcie curată pentru regiunile slab-dezvoltate
   Aflat la Suceava, Iohannis a adus în discuție subiectul uitat al regionalizării. Și Iohannis crede, în mod eronat, că regionalizarea e un fel de panaceu pentru eradicarea decalajelor economice inter și intra - regionale. 

vineri, 5 mai 2017

Micul Paris vrea să devină Micul Taipei

Logoul Bucureștiului și frunza lui Udrea
   Românul s-a născut poet, frate cu codrul. antrenor de mici pe grătar, dar, mai recent , și-a găsit o altă vocație, aceea de xerox. 

joi, 4 mai 2017

Cum le-a mers est-germanilor după reunificare și slovacilor după separare

Evoluția PIB-ului pe locuitor în cele două Germanii și în fosta Cehoslovacie   La mai mult de un sfert de secol de la reunificarea Germaniei, landurile estice din fosta RDG sunt la un nivel de 73% din PIB-ul pe cap de locuitor înregistrat în landurile vestice din fosta RFG
   La mai puțin de un sfert de secol de la separarea Cehoslovaciei (anul 1993), PIB-ul pe locuitor din Slovacia a ajuns la un nivel de 88% față de cel înregistrat în Cehia.

miercuri, 3 mai 2017

Harta capitalului străin

Topul județelor după capitalul străin investit
   Între 1991 și 2016, valoarea capitalului subscris în societățile cu participare străină  a fost de 161,3 miliarde de lei, conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului. Acest capital se împarte între 209,8 mii societăți cu participare străină la capital.

marți, 2 mai 2017

Raportat la populația activă, România are cea mai mică pondere a resursei umane în domeniul high-tech din UE

Top state UE dup resursa umană high-tech
   În ultimii ani, asistăm la o paradă triumfalistă a raportărilor despre dezvoltarea domeniului hig-tech în România. Clujul ne este prezentat ca un nou Silicon Valley, iar celelalte orașe mari țin și ele aproape. IT-ul a depășit ponderea agriculturii în PIB. Start-up-urile românești sunt trofee de preț pentru investitorii din domeniul IT.