Social Icons

marți, 31 octombrie 2017

În ciuda faptului că avem cei mai puțini bugetari din UE, Tăriceanu preia retorica lui Boc și Băsescu

Topul statelor UE după numărul de salariați bugetari
   România e țara din UE cu cea mai mică pondere a bugetarilor în numărul total de salariați, nu doar în populația ocupată. Totuși, zilele acestea, Tăriceanu a început să semene cu Emil Boc în privința retoricii împotriva aparatului bugetar din România.

luni, 30 octombrie 2017

Topul statelor UE după categoriile de taxe colectate la buget

La ce categorii de taxe și impozite e repetent ANAF-ul nostru și care sunt fiscurile premiante din spațiul comunitar
   Anul trecut, conform datelor Eurostat, veniturile bugetului consolidat al României au reprezentat 31% din PIB. Datele privind execuția bugetară de la Ministerul de Finanțe ne arată un nivel al veniturilor în PIB de 29,4%

sâmbătă, 28 octombrie 2017

Topul județelor după schimbările de domiciliu în 2016

În ce județe s-au mutat cei mai mulți români în anul 2016
   Anul trecut, peste 389 mii de persoane și-au schimbat domiciliul în România, conform datelor INS. Schimbările de domiciliu care cuprind și migrația externă au fost ceva mai mari (412 mii plecări și 417 mii stabiliri).

joi, 26 octombrie 2017

De ce asistații social nu dau năvală să se angajeze pe salariul minim

Câți asistați social avem și cu cât îi plătim
   În ultimele săptămâni, un cor de televiziuni, câteva ziare și mai mulți patroni îi înfierează cu mânie capitalistă pe asistații social, care nu vor să se angajeze pe salariul minim și preferă să primească ajutorul social. 

miercuri, 25 octombrie 2017

Dintre statele UE, România are cea mai multă populație ocupată în agricultură și cea mai puțină în sectorul public

Topul statelor UE după populația ocupată în principalele activități economice
   România era anul trecut statul comunitar cu cea mai mare pondere a populației ocupate în agricultură, silvicultură și pescuit. Suntem un popor de agricultori, 24% din populația ocupată, ce cuprinde un număr de 8,45 milioane, activează în domeniul agriculturii, silviculturii și pescuitului. 

luni, 23 octombrie 2017

duminică, 22 octombrie 2017

Câți pensionari au și ce pensii le asigură principalele state ex-comuniste din UE

Topul statelro ex-comuniste după pensia medie și salriul mediu
      De fiecare dată când este pus în discuție sistemul public de pensii din România, nesustenebilitatea acestuia devine ideea principală. Sistemul nostru de pensii nu mai e sustenabil din anul 2007, ultimul an în care contribuțiile sociale acoperau necesitățile fondului de pensii.

sâmbătă, 21 octombrie 2017

Cât au contribuit la bugetul comunitar și cât au primit înapoi statele UE în ultimul deceniu

Topul contributorilor și beneficiarilor neți ai bugetului UE din 2007 încoace
   Între 2007 și 2016, cheltuielile totale ale bugetului UE s-au ridicat la valoarea de aproape 1.312 miliarde de euro. Suma pare impresionantă, dar e mai mică decât bugetul Germaniei din 2016 (1.417 mld. euro). 

joi, 19 octombrie 2017

România are cele mai mari prețuri la producător ale produselor agricole dintre statele ex-comuniste

Topul statelor UE după prețurile produselor agricole
   Nivelul ridicat al prețurilor la produsele agroalimentare din marile lanțuri de hipermaketuri, comparabil cu cele din state mult mai avansate economic, e pus de cele mai multe ori pe seama obrazului gros al retailerilor.

miercuri, 18 octombrie 2017

luni, 16 octombrie 2017

Care sunt cele mai importante centre universitare din România după numărul de studenți

Topul județelor după numărul de studenți
   Acum două săptămâni, la începerea anului universitar, am asistat la o serie de reportaje cu cifre care mai de care mai bombastice în ceea ce privește numărul de studenți din marile centre universitare.

duminică, 15 octombrie 2017

Cât au pierdut investitorii Digi în cinci luni de la listare

Ce țeapă și-au luat investitorii Digi
   Listarea Digi Communications a fost văzută ca fiind evenimentul anului de pe bursa de la București. Investitorii se băteau pe IPO-ul acestei companii, fiecare sperând să dea lovitura. La inflamarea spiritelor au contribuit și băncile care au creditat micii investitori atrași de mirajul discountului oferit.

sâmbătă, 14 octombrie 2017

Mahmureala 2

PSD-ul e un partid cu personalitate multiplă
   PSD-ul a dat un chef mare acum un an și încă nu s-a trezit din mahmureală. De aproape un an, de când se luptă să-și implementeze programul de guvernare, acest partid a reușit să-și dea jos odată propriul guvern, iar a doua încercare de derâmare a propriului guvern s-a soldat cu o împăcare și jurăminte de credință veșnică până la următoarea tentativă.

miercuri, 11 octombrie 2017

Topul județelor după locuințele terminate în primul semestru al anului

Topul județelor după locuințele terminate în primul semestru al anului curent
   În prima parte a anului s-au finalizat mai puține locuințe decât în aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor INS. Ceea ce părea să fie o nouă perioadă de boom imobiliar, susținută de prețurile în creștere ale locuințelor din ultimii ani, acum pare să devină o plafonare și chiar o inversare de trend în construcția de locuințe.

marți, 10 octombrie 2017

Cât de mult se bazează economia României pe consum comparativ cu celelalte state din UE

Topul statelor UE după ponderea consumului și a investițiilor în PIB   În ultimul an, la fiecare anunț al INS privind creșterea economică, cele mai multe voci de economiști sau așa-ziși economiști avertizau aupra creșterii pe bază de consum. Pe lângă fotbal și poezie, românul și-a mai descoperit un talent anul acesta, acela de macroeconomist specializat în motoarele de creștere economică.

luni, 9 octombrie 2017

duminică, 8 octombrie 2017

Ce regiune istrorică românească ar putea deveni o nouă Catalonie

Cum ar arăta economiile celor trei mari provincii istorice dacă ar fi independente
   Referendumul din Catalonia poate deschide în Europa o cutie a Pandorei. De fapt, cutia a fost întredeschisă de la referendumul Scoției, dar eșecul separării nu a calmat tendințele secesioniste din Europa.

sâmbătă, 7 octombrie 2017

Topul județelor după exportul net din prima parte a anului

Topul celor mai mari exportatori și importatori din 2017
   În primul semestru al anului, exporturile de bunuri ale României au înregistrat o creștere de 9,6% față de aceeași perioadă a anului trecut  (de la 28,2 mld. la 30,9 mld. euro), în timp ce importurile au crescut cu 12,4% (de la 32,7 mld. la 36,7 mld. euro).

joi, 5 octombrie 2017

Autoconsumul țăranilor e 3,8% din PIB, nu 20%, domnule Vosganian!

După dl Vozganian, țăranii produc în gospodărie tot atâta PIB cât sectorul industrial
   Varujan Vosganian s-a luat de ouăle țăranilor. Toată lumea a râs și l-a luat în zeflemea. Mai nimeni nu i-a atras atenția că vorbește prostii, chiar mari prostii, dacă ținem cont că personajul se recomandă ca fiind abolvent de ASE. 

miercuri, 4 octombrie 2017

Cât s-a cheltuit de la buget pentru toate categoriile de asistați social anul trecut

Cât ne costă asistații social
   Anul trecut, statul român a cheltuit 11,7 miliarde de lei pentru benficiile și serviciile de asistență socială. În această categorie nu intră pensiile, șomajul și asigurările de sănătate. Dacă ar intra, suma ar fi mult mai mare. 

marți, 3 octombrie 2017

Topul județelor după numărul de turiști străini în primele opt luni ale anului

Topul județelor după numărul de turiști în 2017
   În primele opt luni ale anului, numărul sosirilor de turiști străini a înregistrat o creștere de 12,3% față de aceeași perioadă a anului trecut (1,86 față de 1,66 milioane).

luni, 2 octombrie 2017

Catalonia nu e cea mai bogată regiune a Spaniei și nici nu e cel mai mare contributor net la buget

Cât contribuie la PIB și la buget Catalonia   Ieri, toate televiziunile se întreceau să ne explice ce se întâmplă în Catalonia. Ca de obicei, televiziunile au dat dovadă de un urechism cras în materie de realități economice. 

duminică, 1 octombrie 2017

Patru îmbrânceli și nicio indenpență deocamdată

Îndependență cu îmbrânceli în Catalonia
   Catalonia vrea independență. Madridul trimite niște polițiști și încep îmbrâncelile de stradă. Scena de filmare conține trei-patru ahtiați după independență, o căruță de polițiști specialiști în împins și tras mainifestanți recalcitranți ce se vor independenți și câteva sute de reporteri ce transmit live aceleași imagini pe toate televiziunile de știri.