Social Icons

joi, 12 octombrie 2017

Cât câștiga România din exportul net pe vremea lui Ceaușescu și cât pierde acum

Cum au evoluat exporturile nete de bunuri și servicii ale României între 1985 și 2016   Ultimul an în care România a înregistrat un export net pozitiv al bunurilor și serviciilor a fost 1989

   Din primul an de libertate și până în prezent, exportul net de bunuri și servicii al României a înregistrat numai valori negative (vezi tabelul din imagine).
   Dacă pe partea de servicii, din 1990 încoace, au existat ani în care exportul net a avut valori pozitive, iar în ultimii ani aceste valori sunt în creștere, pe partea de bunuri (exporturi și importuri FOB) nu am înregistrat niciun an cu export net pozitiv
   Datele disponibile în statisticile BNR și ale INS ne permit calcularea exportului net de bunuri și servicii din 1985 la cursul mediu anual al dolarului. Am optat pentru dolar, pentru că euro a apărut mult mai târziu. 

   Exportul net de bunuri și servicii a avut un impact negativ în PIB-ul României din 1990 încoace, dar în ultimii ani, acest impact s-a diminuat mult față de perioada de vârf din anii 2007 și 2008, când trăgea în jos PIB-ul cu 23,8, respectiv 26,9 miliarde de dolari. Anul trecut, impactul negativ a fost de 1,77 miliarde de dolari (vezi tabelul din imagine), iar PIB-ul României a fost de 187,59 miliarde dolari. Dacă am fi fost pe zero cu exportul net de bunuri și servicii, am fi avut un PIB echivalent cu 189,36 miliarde dolari.

   România pierde mult pe partea de export net de bunuri (FOB/FOB), iar ceea ce câștigă pe partea de export net de servicii e, deocamdată, insuficient pentru a compensa deficitul
   Când se discută despre exporturi, majoritatea comentatorilor se refertă exclusiv la exportul de bunuri, lăsând la o parte exportul de servicii, în care intră lohn-ul, transportul, turismul, IT-ul și alte servicii. În ultimii ani, creșterea din sectorul IT a dus la o îmbunătățire semnificativă a exporturilor de servicii, și, implicit, a exportului net de servicii. 

   Față de anii comunismului, România e mai puțin competitivă pe piețele externe. În UE, facem parte dintr-un grup neselect restrâns de state (6 state din 28) care înregistrează un export net de bunuri și servicii negativ.

   Exportul net de bunuri și servicii între 1985 și 2016 poate fi împărțit în patru etape.

   Ultimii anii ai regimului comunist (1985 - 1989) ne arată o creștere a exportului net calculat în dolari până în anul 1988 (vezi tabelul din imagine), pentru ca, în anul următor, valorile să scadă drastic.
    Anul 1988, conform datelor BNR, a fost cel mai bun an pentru exporturile de bunuri ale României din perioada comunismului, totalul acestora ajungând la 11,39 miliarde de dolari
   Anul trecut, totalul exporturilor de bunuri s-a ridicat la valoarea de 63,58 miliarde dolari. Chiar dacă am lua în calcul devalorizarea dolarului (1$ din 1988 = 2,09 $ în 2016), valoarea exporturilor de bunuri din 2016 e mult mai mai mare decât cea din anii comunismului.
   Problema e, așa cum am spus, nivelul ridicat al importurilor de bunuri, care conduce la un export net de bunuri negativ
   Dacă în 1988 importam bunuri (importuri FOB) în valoare de 7,64 miliarde dolari, anul trecut, valoarea importurilor FOB a fost de 71,53 miliarde dolari. Diferența dintre importuri e mai mare decât cea din cazul exporturilor, indiferent dacă ținem cont sau nu de devalorizarea dolarului.

   A doua etapă a ținut din anul 1990 până în anul 2002. De ce 2002? Pentru că este primul an de după revoluție când, pe partea de servicii, am înregistrat un export net pozitiv (vezi tabelul din imagine). Industria lohn-ului e suspectul principal, acest sector a înflorit mai ales după anul 2000.

   A treia etapă, cuprinsă între anii 2002 și 2008, e cea mai neagră din evoluția exportului net de bunuri și servicii din ultimele trei decenii. Importurile de bunuri au explodat, ducând la un export net negativ, mult mai mare decât cel înregistrat în ultimii ani (vezi tabelul din imagine). În anii 2007 și 2008, România chiar trăia pe consum, iar consumul se vedea în importurile de bunuri. Deficitul balanței comerciale ajungea 28,1 miliarde de dolari în anul 2008, iar exportul net de servicii (1,15 mld. $ - vezi tabelul din imagine) nu atenua decât într-o mică măsură acest deficit.

   Ultima etapă a început odată cu declanșarea crizei economice. Dacă în primii ani ai crizei am asistat la o scădere a exportului net de bunuri și la o creștere a exportului net de servicii, începând din 2012 serviciile au luat avânt
   În 2014, am ratat la mustață posibilitatea de a ieși pe zero în privința exportului net de bunuri și servicii (vezi tabelul din imagine). În 2015 și 2016, exportul net negativ a înregistrat o creștere și, după cum stau lucrurile anul acesta, această creștere va continua și în 2017, dar suntem departe de dezastrul din anii 2007 și 2008, deși există unii analiști care ne spun că am fi în aceeași situație.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu