Social Icons

joi, 30 iulie 2015

Topul administrațiilor locale după veniturile proprii

Harta gradului de colectare a veniturilor proprii la bugetele locale
   Din cele 53,7 miliarde de lei, cât reprezintă veniturile totale la bugetele locale în 2014, doar 44,6% reprezită veniturile proprii ale administrațiilor locale (23,9 mld. lei - vezi datele din imagine).  În afara veniturilor proprii, bugetele locale primesc de la bugetul de stat sume defalcate din TVA (pentru cheltuielile descentralizate de la nivel județean și de la nivel de primării, pentru drumuri și pentru echilibrarea bugetelor locale), subvenții, iar de la instituțiile europene primesc fodurile aferente proiectelor aprobate și aflate în derulare.

miercuri, 29 iulie 2015

Productivitatea și salariile, înainte și după 1989

Cum au evoluat productivitatea și salariile românilor din 1970 încoace
   Anul 1970 găsea România în plin avânt economic. La București se luase decizia de a se investi masiv în industrializarea țării. Perspectiva de a deveni grânarul țărilor socialiste, așa cum se sugera de la Moscova, determinase conducerea de la București să ia măsuri pentru a evita statutul de țară agrar-industrială.

marți, 28 iulie 2015

Avem clasă mijlocie în România?

Veniturile totale ale persoanelor pe regiuni 2014
   937,7 lei reprezenta, conform INS, venitul mediu total lunar pe persoană în anul 2014. La nivel regional, veniturile totale pe persoană variau de la 799,8 lei în regiunea Nord-Est, la 1.292,6 lei în București-Ilfov (vezi datele din imagine). Datele INS de la nivel regional sunt aferente gospodăriilor (la nivel național o gospodărie avea 2,667 persoane).

luni, 27 iulie 2015

Cine pierde și cine câștigă în comerțul exterior intra și extra UE

Balanța comercială a statelor UE
   4.638 de mld. de euro, la atât se ridica volumul exporturilor totale ale statelor UE în anul 2014. 63% din exporturi se realizau intra - UE. Importurile totale au fost, în 2014, de 4.531 mld. euro, rezultând un excedent comercial de 107 mld. euro. 79% din excedentul comercial a provenit din comerțul intracomunitar (vezi datele din imagini).

duminică, 26 iulie 2015

Politică de rahat - partea a doua

Politică de rahat - partea a doua
   N-a poposit bine în cârje pe malurile Dâmboviței, că deja mirajul Bosforului l-a cuprins din nou. Neamțul tocmai ce-și ascuțea DNA-ul pentru întâmpinarea cârjelor fake, but good fake, made in Turkey, că Viorel a descoperit că mai are un picior. N-are DNA-ul dosare, câte picioare de operat mai are Ponta. E un adevărat miriapod.

joi, 23 iulie 2015

1991 vs. 2015 - Topul județelor după salariul mediu net

În ce județe, locuitorii au pierdut șansa la un salariu mai mare în ultimii 24 de ani
    Hunedoara, Gorj, Galați erau județele la nivelul cărora se înregistrau cele mai mari salarii medii nete lunare în anul 1991, primul an pentru care INS-ul oferă statistici teritoriale ale salariilor. Pe primul trimestru al anului în curs, Gorjul se afla pe locul șapte în ceea ce privește mărimea salariului mediu net, Galațiul era pe locul 11, iar Hunedoara, campioana de acum 24 de ani, era pe locul 17 (vezi tabelul din imagine).

miercuri, 22 iulie 2015

Care din statele noi ale UE s-au dezvoltat cu deficite mari

Cum s-au dezvoltat economic, în funcție de deficite, noile state UE
   De câte ori n-am auzit lamentările guvernanților că nu-i încape bugetul pentru a putea face cât au ei în plan? Mulți repetă mecanic, fără să înțeleagă prea multe, că dezvoltarea economiei nu se poate face fără deficite. E adevărat că teoria economică susține că dezvoltarea economică vine din investiții, iar o parte din investiții vin de la buget.

marți, 21 iulie 2015

Cât influențează regiunile statelor vecine economia regiunilor României?

PIB țari vecine  Moldova e săracă, Banatu-i fruncea și, aș adăuga că Bucureștiul e din alt film. Cam așa stau lucrurile atunci când privești harta PIB-ului pe cap de locuitor pe anul 2013 (vezi harta din imagine). În 2014, lucrurile nu s-au schimbat semnificativ în privința României, în cazul vecinilor însă, datele nu sunt disponibile decât pentru statele UE (Ungaria și Bulgaria) și din acest motiv am luat ca reper anul 2013.

luni, 20 iulie 2015

România vs. Europa - un secol de decalaj economic

Cât a recuperat România din decalajele economice față de restul Europei în ultima sută de ani   În ultimul secol, România a pierdut teren față de statele cu economii puternice în ceea ce privește dezvoltarea. Acum un secol, PIB-ul pe cap de locuitor era mai apropiat de cel din state precum Belgia, Spania, Olanda, Italia, decât este astăzi (vezi datele din tabel).

duminică, 19 iulie 2015

Resurecția Bocilor

Retrimiterea Codului Fiscal în Parlament
   Codul Fiscal a fost trimis pentru reexaminare în Parlament. Ca surprinși cu hârtia igienică în acțiune, cei din PNL au început să dea din colț în colț și să scoată pe bandă rulantă fraze demne de curentul dadaist. Ei nu, dar ... da. Și dacă da, doar dacă.

joi, 16 iulie 2015

Pe ce-și cheltuie românii banii, în funcție de regiune

În ce regiuni se cheltuie mai mult pe mâncare, băutură și țigări, haine
   Lunar, o gospodărie medie, din România anului 2014, a alocat 1.637 lei cheltuielilor de consum  (conform lucrării Coordonatele nivelului de trai în România în 2014, publicată de INS),  dintr-un total de cheltuieli de 2.269 lei (851 lei pe persoană).

miercuri, 15 iulie 2015

Topul județelor după averea populației

Cum arată averea românilor la nivel de judete  Pentru a cuantifica averea populației, am luat în calcul trei indicatori: economiile nete pe cap de locuitor, numărul de autoturisme la mia de locuitori și suprafața locuibilă pe cap de locuitor (vezi tabelul din imagine). În funcție de acești trei indicatori, aferenți anului 2014, au rezultat trei topuri. Media locurilor obținute în aceste topuri ne oferă o imagine orientativă a bunăstării locuitorilor dintr-un județ.

marți, 14 iulie 2015

Cât plătește România pentru beneficiile sociale, în comparație cu statele UE

Cât de mult „profită” asistații social de pe urma statului român
   Puțin, atât plătește, anual, statul român pentru plata beneficiilor sociale. În beneficiile sociale sau de asigurări sociale, cum sunt denumite în legislația românească, intră transferurile de la buget către gospodăriile populației pentru a suplini veniturile, în vederea asigurării unui nivel de trai minimal (ajutoare sociale de la bugetul de stat și/sau bugetul local, ajutoare de urgență, ajutoare alimentare și materiale, alocații copii, alocații persoane cu dizabilități, indemnizații de îngrijire, facilități de transport, burse sociale, etc.).

luni, 13 iulie 2015

Cum a evoluat salariul mediu net, calculat în dolari, în ultimii 30 de ani

Cum a evoluat câștigul salarial în ultimii treizeci de ani
    Teoretic, salariul mediu net lunar, încasat de un român în anul 1985, valora 165 de USD, la cursul oficial al BNR din acele timpuri, aceasta însemnând 17,14 lei pentru un dolar. Practic, românul doritor de valută se putea alege cu un dosar penal pentru deținere ilegală de valută.

duminică, 12 iulie 2015

Europa Angelei

Despre o Uniune a lui fiecare pentru el
   O uniune în care doar o voce contează are iz de stână condusă după reguli de Counter-Strike. Angela nu e Ghiță Ciobanul, nu așteaptă iarna sprijinită în bâtă, ci o aduce, asumându-și rolul de White Walker, cu tot ce presupune acesta. Europa e o pășune pe care mișună, sub atenta supraveghere a Berlinului, oi tunse, semi-tunse și negre.

joi, 9 iulie 2015

Topul județelor ce-au decăzut economic în ultimile două decenii

Harta județelor după PIB-ul din ultimile două decenii
   Din 1995 până în 2015, PIB-ul României a crescut de la 36,62 mld. USD, la 175,87 mld. USD, cât se estimează pentru anul în curs (s-a calculat în funcție de cursul mediu ROL/USD din anul 1995 și la cursul mediu RON/USD pe primele șase luni din 2015). Datele PIB-ului pentru anul în curs sunt preluate din ultima prognoză în profil teritorial a Comsiei Naționale de Prognoză.

miercuri, 8 iulie 2015

Harta cheltuielilor pentru săpun

Harta cheltuielilor pentru săpun
   INS-ul a lansat lucrarea ”Coordonatele nivelului de trai în România. Veniturile și consumul populației în 2014”, în cadrul căreia găsim statistici detaliate ale consumului și veniturilor gospodăriilor. Datele statistice au fost obținute în urma unei anchete la care au participat peste 9.000 de gospodării din toate județele, mediile și categoriile sociale.

marți, 7 iulie 2015

Cum „a salvat” austeritatea România


Evoluția economică între 2007 și 2014   2007 și 2008 erau anii în care România înregistra una din cele mai mari creșteri economice anuale. Începută în 2000, relansarea economică a României, după căderea din anii `90, părea că nu poate fi oprită de nimic. Tigrul economic din Carpați dădea totul pentru recuperarea decalajelor față de țările dezvoltate.

luni, 6 iulie 2015

Zona euro vs. zona non-euro - evoluția economiilor în ultimii 12 ani

Cum le-a mers economiilor zonei euro  față de cele non-euro
   Datele Eurostat, aferente creșterii economice din cele 28 de state UE, merg înapoi până în anul 2003 (ce excepția datelor aferente creșterii economice a Lituaniei, care încep din 2006). În doisprezece ani de zile, economia celor 28 de statelor UE a crescut cu 13,9% (vezi tabelul și harta din imagine).

duminică, 5 iulie 2015

OXI?!?

De ce e mai bine pentru Grecia să revină la drahmă
   De luni, adică de mâine, soarele va răsări în continuare pe cerul grecesc, insulele vor fi în continuare pline de turiști, iar corespondenții TV vor pândi în continuare cozile de la bancomate. Indiferent de rezultatul referendumului, viața grecilor nu se va schimba cu mult după un vot pro sau contra.

miercuri, 1 iulie 2015

Drama prostului rupt în fund de la buzunarele pline

Excedent bugetar, investiții în scădere
   Bugetul României e o oglindă a neputinței guvernamentale. Avem bani, ne arată acest lucru excedentul rezultat din execuția bugetară pe primele cinci luni, dar guvernul nu face nimic cu ei. Cele 1,42 mld. de euro (6,34 mld. lei - vezi tabelul din imagine), cât reprezintă excedentul bugetului general consolidat, e măsura „capacităților manageriale” ale guvernului.