Social Icons

miercuri, 29 noiembrie 2017

România, mereu surprinzătoare. Crește economia, dar crește și sărăcia

Creșterea economică, în cazul României, înseamnă și creșterea sărăciei
   Zilele trecute, în corul luptătorilor contra asistaților social, aflat sub bagheta dirijorului UM Digi 24, a sărit și Olguța. În ciorba populistă era deja intrat până la gât Tăriceanu și încă câțiva progresiști  de dreapta din parlament, ce se luptă din greu să reinstaureze votul cenzitar.

marți, 28 noiembrie 2017

Care au fost județele cele mai vizitate de turiști în primele nouă luni ale anului

Topul județelor după numărul de turiști
   Datele INS aferente primelor nouă luni ale anului ne arată o creștere cu 11% a numărului total de turiști și cu 12% a numărului de turiști străini față de aceeași perioadă a anului trecut.

luni, 27 noiembrie 2017

duminică, 26 noiembrie 2017

Ce județe conduc la capitolele infracționalitate și criminalitate

Cum arată hărțile infracționalității și criminalității
   Anul trecut, rata infracționalității de la nivel național a atins valoarea de 1.717 infracțiuni înregistrate și soluționate la 100 mii de locuitori. Cifra e în ușoară scădere față de anul 2015, când a avut valoarea de 1.726 infracțiuni la 100 mii de locuitori.

joi, 23 noiembrie 2017

Cât de mult se bazează creșterea economică din prima parte a anului din statele UE pe consum și pe investiții

Cât de mult se bazează creșterea economică din prima parte a anului din statele UE pe consum și pe investiții
   Toate statele din UE au înregistrat creștere economică în primele două trimestre ale anului față de aceleași trimestre din 2016. E prima dată când se întâmplă cest lucru de la declanșarea crizei economice încoace

miercuri, 22 noiembrie 2017

Topul județelor după calitatea drumurilor publice

Topul județelor după drumurile pietruite și de pământ
   România avea anul trecut 86 de mii de km de drumuri publice, iar dintre aceștia, doar 747 de km reprezentau lungimea rețelei  de autostrăzi. Densitatea rețelei de autostrăzi din România era anul trecut de 1 km la 319 km pătrați.

marți, 21 noiembrie 2017

Cât câștigă România de pe urma exportului net de servicii IT&C și de pe urma căror parteneri

Topul statelor UE după exportul net de servicii IT&C
   Anul trecut, România a exportat sevicii IT&C în valoare de 3,28 miliarde euro, în vreme ce importurile s-au ridicat la valoarea de 1,36 miliarde euro. Per total, anul trecut România a obținut un excedent din importurile și exporturile de servicii IT&C de 1,92 miliarde de euro, situând-ne pe locul 10 între statele UE după surplusul realizat (vezi tabelele din imagine).

luni, 20 noiembrie 2017

Ce ponderi din salariații de la nivelul județelor concentrează municipiile reședință

Topul reședințelor de județ după numărul de salariați
    Anul trecut, 64% din numărul mediu de salariați de la nivel național erau concentrați în reședințele de județ. Față de anul 1991, primul an din care dispunem de date ale salariaților de la nivel de localități, concentrarea numărului de salariați de la nivel de reședințe de județe a crescut (de la 55,7% la 64%).

duminică, 19 noiembrie 2017

Cât de mult se bazează marile economii ale lumii pe consum, investiții și exporturi

Topul celor mai mari economii ale lumii
   Economia UE e a doua economie a lumii după datele PIB-ului din anul 2016 exprimat în prețuri curente. În 2014, din cauza unui dolar mai slab, PIB-ul comunitar îl depășea pe cel al Statelor Unite ale Americii (vezi tabelul din imagine).

sâmbătă, 18 noiembrie 2017

Cât de corelate sunt veniturile populației cu PIB-ul pe cap de locuitor la nivel de regiuni

Topul regiunilor după veniturile populației și PIB-ul pe locuitor    Anul trecut, veniturile medii anuale pe persoană din România au ajuns la echivalentul a 2.972 euro, conform datelor INS. PIB-ul pe cap de locuitor a ajuns în 2016 la 8.581 euro. Asta înseamnă că, în medie, aproximativ 35% din PIB-ul pe locuitor reprezintă veniturile medii anuale ale unui român.

joi, 16 noiembrie 2017

Topul beneficiarilor de pe urma turiștilor străini în Europa

Ce state din UE câștigă cel mai mult de pe urma circulației turistice internaționale   Anul trecut, turistii români care și-au făcut vacanțele în afara țării au cheltuit cu 378 milioane de euro mai mult decât turiștii străini care și-au făcut vacanțele la noi.

miercuri, 15 noiembrie 2017

marți, 14 noiembrie 2017

Drama prostului cu recoltă bogată și buzunare goale

PIB-ul crește, veniturile la buget scad
   Dacă România ar avea o ocupație, cu siguranță ar fi un fermier care, deși are producție bună toamna, nu încasează mare lucru din cauza samsarilor, a soartei, a voinței scăzute de a se asocia, a nepriceperii, etc. Oricum, chiar și când recolta e record, fermierul nostru e cu buzunarele goale.

luni, 13 noiembrie 2017

Câte miliarde de euro au trimis muncitorii români din străinătate anul trecut și din ce țări

Topul statelor UE după sumele trimise de muncitorii din străinătate   Între 2007 și 2016, muncitorii români au trimis în țară 28,9 miliarde de euro. În aceeași perioadă, remintențele muncitorilor străini din Românnia către alte state s-au ridicat la valoarea de 2,8 miliarde de euro. Asta înseamnă că balanța remitențelor muncitorilor are un excedent de 26,1 miliarde de euro.

duminică, 12 noiembrie 2017

Care sunt cele mai industrializate, agrare și digitalizate județe ale României

Topurile celor mai industrializate, agrare și digitalizate județe din România   România nu mai este în prezent o țară industrial-agrară. Visul lui Ceaușescu de a ne baza economia pe sectorul industrial e înlocuit în prezent de o economie bazată pe servicii.

sâmbătă, 11 noiembrie 2017

Cât vor pierde principalele primării din țară după aplicarea reducerii impozitului pe venit

Topul pierderilor la bugetele reședințelor de județ după reducerea impozitului pe venit
   Revoluția Fiscală i-a pus pe jar pe primarii țării când aceștia și-au dat seama că reducerea impozitului pe venit cu 37,5% (de la 16% la 10%) le va tăia și lor din venituri. 

joi, 9 noiembrie 2017

Puneți-vă centurile de siguranță! Urmează Revoluția Fiscală!

Raportul FMI care îl desființează pe mangerul Ionuț Mișa   Enumerarea propriilor realizări de către Ionuț Mișa în ședința de guvern în care s-a adoptat Revoluția Fiscală ne-a făcut să ne simțim la început mici, apoi rușinați, iar, la final, de-a dreptul pocăiți.

miercuri, 8 noiembrie 2017

Cum ar arăta România dacă ar fi evoluat economic precum județul Teleorman

Cum a evoluat economia Teleormanului de când Dragnea a ajuns la frâiele acestui județ
   Un PIB de 61 de miliarde de euro, un salariu mediu net de 148 euro și o rată a șomajului de 6,3% - așa ar arăta în linii mari economia României dacă ar fi avut o evoluție precum cea a județului Teleorman.

luni, 6 noiembrie 2017

duminică, 5 noiembrie 2017

Vosganian insistă să ne arate că nu prea pricepe nimic din macroeconomie

Oul lui Vosganian își continuă călătoria pe tărâmul absurdului
   După ouăle găinilor ce trebuiau impozitate, pentru reduce autoconsumul din economie și a aduce sume suplimentare la buget, Varujan Vosganian ține cu tot dinadinsul să ne arate că a trecut degeaba pe la ASE.

joi, 2 noiembrie 2017

În primele nouă luni ale anului, capitala a fost vizitată de mai mulți turiști străini decât români

Topul județelor după numărul de turiști străini
   În primele trei trimestre ale anului, numărul total de sosiri de turiști în structurile de cazare a crescut cu aproape 11% față de aceeași perioadă a anului trecut (de la 8,56 la 9,48 mil.). 

miercuri, 1 noiembrie 2017

Limita sustenabilității datoriei publice e mult mai aproape decât crede guvernul

Cu cât a crescut datoria Publică a românieie de la începutul anului   Din ianuarie până în august, serviciul datoriei publice guvernamentale până în anul 2020 (an de alegeri) a crescut cu aproape 20 miliarde de lei. Asta înseamnă, dacă ținem cont, de PIB-ul estimat pentru următorii trei ani (2.918 mld. lei), că aproximativ 20% din deficitul bugetar pe următorii trei ani e deja asigurat.