Social Icons

joi, 29 octombrie 2015

Hărțile ratelor infracționalității și criminalității

Topul județelor după infracționalitate și criminalitate
   Anul trecut, conform ultimelor date furnizate de INS, numărul infracțiunilor cercetate de poliție a crescut cu 29,03% față de anul 2013 (de la 311 mii la 401 mii de infracțiuni - vezi datele din imagine). Rata infracționalității la nivel național a sărit de la 1.462 de infracțiuni cercetate la suta de mii de locuitori, în 2013, la 1.887 infracțiuni la suta de mii de locuitori în 2014.

miercuri, 28 octombrie 2015

Topul primăriilor după împrumuturile pe termen lung

Care sunt primăriile cu cele mai mari împrumuturi pe termen lung Totalul veniturilor la bugetele celor 40 de primării de reședință de județ plus cele șapte ale capitalei a fost, în anul 2014, de 20,22 mld. lei. Aceasta înseamna 38% din veniturile tuturor administrațiilor locale, aici intrând primăriile de orașe și municipii și consiliile județene (totalul veniturilor la bugetele administrațiilor locale în 2014 a fost de 53,66 mld. lei).

marți, 27 octombrie 2015

Cum stă România în topul scumpirilor la energie din UE

Cu cât a crescut prețurile la combustibili, gaze, energie electrică, termică în ultimul deceniu
   Pe locul trei se situează România în topul scumpirii energiei din 2005 încoace. Indicele prețului la energie, calculat de Eurostat, cuprinde evoluția prețului energiei (aici intrând toate tipurile de energie) cu anul de bază 2005. Din 2005 până în luna septembrie a anului curent, prețul mediu al energiei a crescut cu 74,9%.

luni, 26 octombrie 2015

Câștigul la loto, noroc sau blestem?

Ce soartă au avut câștigătorii la loto
   Potul la 6 din 49 trece de 5,2 milioane de euro, deci, dacă-l câștigi, îți rămân cam 3,9 milioane de euro în mână după ce plătești impozitul. Ai o șansă din 13,98 de milioane să câștigi la categoria I. Asta nu înseamnă că poate fi un singur câștigător.

duminică, 25 octombrie 2015

Dacă-și dă demisia, mai primește încă o stea?

Cum să-ți maximizezi numărul de stele prin demisii de onoare sau fără
   Lumea toată e-n mișcare și la fel și dl Oprea. El nu poate merge până la restaurant fără coloană oficială. La întâlnirea cu doctoranzii, coloana oficială e chiar indispensabilă. Fără ea, Doamne ferește, întârziind la întâlnire, doctorandul poate avea idei proprii, care să fie transpuse în lucrare, fără citare, nu din obișnuință, ci pentru că nu e nevoie. Blasfemie! Cum, un doctorand de-al dlui Oprea să fie pus în situația de a gândi?! Așa ceva e de neconceput, deci coloană oficială, e musai.

joi, 22 octombrie 2015

Harta absolvenților de studii superioare

Cum a evoluat procentul absolvenților de învățământ superior
   14,38% din populația totală de peste 10 ani a bsolvit o formă de învățământ superior. Procentul e de aproape trei ori mai mare decât cel înregistrat la primul recensământ post-decembrist din 1992 (5,15% - vezi datele din imagine).

miercuri, 21 octombrie 2015

Cum se făcea bugetul pe timpul lui Ceaușescu și cum se face acum

Cum era gândit bugetul înainte de 1989
  De la Dăscălescu la Ponta
   
   Cine e Dăscălescu, Constantin Dăscălescu? Constantin Dăscălescu e ultimul prim-ministru al Republicii Socialiste România, ocupând această funcție din anul 1982, după ce Ilie Verdeț a fost pus pe liber de către Nicolae Ceaușescu.

marți, 20 octombrie 2015

Ce județe contribuie mai mult la deficitul comercial

Cum arată topul județelor după soldul balanței comerciale externe
   Bucureștiul e piatra de moară a comerțului exterior. Toate județele ce-au realizat excedent comercial în 2014 nu au putut contrabalansa deficitul comercial cauzat de capitală. Același lucru este valabil și pentru primul semestru a anului curent.

luni, 19 octombrie 2015

Ce șanse ai să devii milionar în România

Câți milionari avem și ce șanse ai să devii și tu unul din ei
   În România, șansele de câștig la categoria I a jocului 6 din 49 sunt de 1 la 13,983 milioane, iar la Joker, al doilea joc cu premii mari, șansele de câștig la categoria I sunt de 1 la 24,435 milioane.

duminică, 18 octombrie 2015

5 erori făcute în economia românescă după 1990 care ne costă și acum

5 gloanțe trase în propriul picior de către „deștepții” ce ne-au condus economia
   Economia României a fost supusă în ultimii 25 de ani unor violuri în grup succesive, în urma cărora a rezultat ceea ce vedem azi - penultima țară din UE la mai toate capitolele, poziție ce exprimă dezvoltarea socio-economică și, pentru aceasta, avem a le mulțumi vajnicilor noștri conducători și Bulgariei, care e pe ultimul loc.

vineri, 16 octombrie 2015

România vacanțelor bine făcute

Despre un președinte altfel
   Palm Beach, Madeira, Neptun, Salzburg, New York - coafura rezistă și Carmen e la fel de strălucitoare! Un an, atât a trecut de când ne-am luat țara înapoi. Am fost și eu unul dintre cei ce și-au luat țara înapoi.

joi, 15 octombrie 2015

Cu cât contribuie regiunile la PIB și la buget

Cât au produs și cu cât au contribuit la buget regiunile în 2014
   România e împărțită statistic în opt regiuni din anul 1998. Repunerea pe masă a legii descentralizării acum vreo doi-trei ani a stârnit o serie de dispute. Fiecare baron local se vedea un mic tătuc regional, maghiarii își vedeau autonomia la o aruncătură de băț, iar la centru, adică la București, se ducea un proces de negociere intens între baronii locali și cei centrali.

miercuri, 14 octombrie 2015

Topul celor mai bogate universități din România

Cele mai mari bugete ale universităților din România
   Suma veniturilor primelor 15 universități din țară din 2014 este proape cât cea strânsă la bugetul Primăriei Generale a Bucureștiului din același an (3,26 mld. lei  -venituri ale universităților față de 3,39 mld. lei - venituri ale PMB).

marți, 13 octombrie 2015

Cât reușeau să economisească românii în comunism și cât reușesc astăzi

Când au economisit românii mai mult în ultimii 30 de ani
   Câți bani albi pentru zile negre puneau deoparte românii în comunism? 

   Conform datelor BNR, în 1985, românii aveau economii de 153,2 mld. lei, ceea ce însemna o sumă economisită medie de 6.742 lei pe cap de român.

luni, 12 octombrie 2015

Ce prețuri practică LIDL în Polonia și Ungaria

Prețuri LIDL în Ungaria și Polonia (echivalente în lei)
   418 euro și 333 de euro lunar reprezintă salariile minime brute din Polonia, respectiv Ungaria. La noi, salariul minim brut în semestrul doi a anului curent era de 235 euro lunar, conform datelor Eurostat. Deci un maghiar plătit cu salariul minim câștigă cu 42% mai mult decât un român, în vreme ce un polonez câștigă cu 78% mai mult decât un român.

duminică, 11 octombrie 2015

Germania dă Big Mac-ul american pe borșul rusesc

Germania răspunde avansurilor Rusiei
   Juncker e politrucul care, la fiecare pârț venit de la Berlin, din exces de zel, se scapă tot pe el. Cred că președinții Comisiei Europene, înainte de a fi învestiți, sunt puși pe un calapod și, dacă n-au idei proprii, și coloană vertebrală, atunci sunt perfecți pentru Înalta Poartă a Brandenburgului.

joi, 8 octombrie 2015

Corporație vs. cetățean. De ce guvernul o preferă pe prima

Cu cât contribuie marile companii la buget și cu cât contribuie cetățenii
   Nu corporația face legislația! Nu, legislația e făcută de parlamentari, prin legi, și/sau guvern, prin ordonanțe de urgență, iar corporațiile sunt cele ce le șoptesc din bancă ce și cum să scrie când sunt scoși la tablă.

miercuri, 7 octombrie 2015

Viscri - destinația turistică fără turiști

Numărul de turiști în Viscri
   Viscri e destinația promovată intens în mediul media autohton și cel din UK în ultimii ani. Puține localități au beneficiat, în ultimii ani, de o asemenea promovare. Orice e minunat, rural, săsesc și despre Prințul Charles e sigur despre Viscri.

marți, 6 octombrie 2015

Câți bugetari avem în administrațiile locale și cu cât îi plătim

Numărul angajaților bugetari pe județe
   Avem 1,185 milioane de bugetari, conform ultimelor date furnizate de Ministerului de Finanțe aferente lunii august a anului curent. Cifra este în creștere față de finele  anului trecut, când se înregistrau cu cinci mii mai puțini bugetari. Din cei 1,185 milioane de bugetari, 674 de mii țin de administrațiile locale. Restul, de 511 mii, aparțin administrației centrale.

luni, 5 octombrie 2015

Cum ar fi arătat economia românească dacă am fi fost și noi în Visegrad

Cum a evoluat economia României față de economiile grupului Visegrad
   Oare cum ar fi arătat România dacă s-ar fi alăturat grupului de la Visegrad în 1991? Istoria e deja istorie și grupul de la Visegrad, format inițial din trei state, în februarie 1991, și mai apoi, din patru, după separarea Cehoslovaciei, s-a făcut fără ca România să fie invitată. Nu cred că ne-ar fi invitat cineva, dar nici de la București n-a existat o dorință arzătoare de a adera la principiile grupului.

duminică, 4 octombrie 2015

Cât erau salariile la 1911 și ce putere aveau și cum sunt astăzi

Salariile și prețurile de la 1911 și 2015
   Câți bani câștigau românii înainte de primul război mondial? Nu mult. Conform Anuarului Statistic din 1912, salariul mediu al unui muncitor din industria mare în anul 1911 era de 68 de lei lunar. Ce-și putea cumpăra cu acești bani?

joi, 1 octombrie 2015

Cum să te pregătești pentru pensia românească, în cinci etape

Sediul Casei de Pensii   Economisire? Pensie? Ai peste douăzeci de ani și te apropii de trezeci, dacă nu i-ai și trecut, iar pensia e o chestie mai îndepărtată decât Alpha Centauri și, oricum, la banii tăi, pensia și  economisirea sunt cele mai mici probleme care te preocupă. Îți întinzi leafa ca un extensor, de la o lună la alta și, de fiecare dată, plesnește exact când credeai că o să țină. Nu pensie. Nu economisire. Ești încă tânăr.