Social Icons

joi, 31 decembrie 2015

miercuri, 30 decembrie 2015

Prognoze economice pentru anul 2016

Prognoze economice pentru anul 2016
    La sfârșit de an, ne permitem să facem niște prognoze pentru anul ce urmează. Anul ce se încheie ne-a arătat că atât Europa cât și SUA sunt într-o gravă criză de leadership. Lumea democratică e condusă de personaje de carton, ce se înmoaie la prima ploicică mai serioasă. Profitorul acestei stări de fapt e ursul de la răsărit.

marți, 29 decembrie 2015

Din 2007 încoace, n-am recuperat nimic din decalajul ce ne separă de Occident

România a recuperat din decalajele economice doar procentual
   Teoretic, dacă am calcula procentual, România a recuperat din decalajele ce o separă de statele occidentale. Practic, în cifre absolute, România pierde teren. Aceste două realități, una statistică și cealaltă reală, ne sunt prezentate diferit de către politicieni. S-o luăm pe rând, începând cu statistica și capcana creșterii procentuale, și mai apoi cu cea a realității din portofel.

luni, 28 decembrie 2015

Cea mai mare țeapă din istoria României - vânzarea apartamentelor către chiriași în 1990

Cea mai mare țeapă din istoria României - vânzarea apartamentelor către chiriași în 1990
   România anului 1990 a intrat în era jafului post-decembrist chiar în februarie, când, FSN-ul a promulgat decretul de lege 61. Statul a pierdut prin această lege peste, ținețivă-vă bine!, 10 miliarde de dolari. 

sâmbătă, 26 decembrie 2015

Cu cât au contribuit județele și regiunile istorice la PIB în 2015

Cu cât au contribuit județele și regiunile istorice la PIB în 2015
   Anul acesta, conform ultimelor date furnizate de Comisia Națională de Prognoză, produsul intern brut al României va atinge valoarea de 704,5 mld. lei, în creștere față de anul trecut, când a atins valoarea de 667,6 mld. lei (conform ultimelor date prezentate de INS).

joi, 24 decembrie 2015

miercuri, 23 decembrie 2015

luni, 21 decembrie 2015

Bilanțul economic al Epocii de Aur

Bilanțul economic al Epocii de Aur
   După moartea lui Gheorghiu-Dej, la cârma Republicii Populare Române a venit Nicolae Ceaușescu, ocupând funcția de secretar general al Partidului Muncitoresc Român. La scurt timp de la preluarea funcției, Ceaușescu schimbă numele partidului în Partidul Comunist Român și pe cel al țării în Republica Socialistă România.

duminică, 20 decembrie 2015

De ce urâm băncile?

De ce urâm băncile?
   Băncile românești se comportă ca niște cămătari. Băncile românești nu sprijină în niciun fel dezvoltarea mediului de afaceri. Băncile românești nu-și asumă niciun risc. Fiecare român a plătit din buzunarul propriu gaura lăsată de falimentul Bancorex. Băncile românești au păcălit clienții, acordându-le credite în franci elvețieni. Acestea sunt doar câteva din reproșurile demne de ura de clasă aduse băncilor de mai toată lumea.

joi, 17 decembrie 2015

Ce-ai putea cumpăra azi cu salariul din anii `80, în valori comparabile

Ce valoare ar avea salariile și produsele din anii `80
   Din 1985 până în luna octombrie a anului curent, leul românesc s-a depreciat de 4.384 ori. Aplicând denominarea din 2005, rezultă că un leu din 1985 valorează în prezent 0,4384 lei. Sau, dacă ne jucăm de-a deflatarea, atunci un leu din luna octombrie a anului curent ar valora 2,281 lei din anul 1985.

miercuri, 16 decembrie 2015

Cum să-ți dresezi exporturile

Topul statelor UE după exporturile pe cap de locuitor
   Statistica europeană ne plasează pe locul 25 din 28 în privința exporturilor pe locuitor, cu 2.632 euro pe cap de locuitor în 2014, înaintea Greciei (2.496 euro), Croației (2.456 euro) și Ciprului (1.585 euro - vezi datele din tabel). Asta ar trebui să ne bucure, în sfârșit am scăpat de penultimul loc.

marți, 15 decembrie 2015

Câți salariați au pierdut județele din 1985 încoace

Topul județelor după scăderea numărului mediu de salariați din 1985 încoace
   Republicii Socialiste România din anul 1985 îi corespunde un număr mediu al salariaților de 7,69 milioane, conform Anuarului Statistic din 1986. Aproape trei decenii mai târziu, Republicii România din 2014 îi corespunde un număr mediu de salariați de 4,51 milioane, conform datelor INS.

luni, 14 decembrie 2015

duminică, 13 decembrie 2015

România retrocedată

Legea retrocedărilor - o țeapă cât Casa Poporului
   Nu ești Malaxa, nu ești Mociorniță, nu ești Auschnitt, nu ești Statusul Romano-Catolic, nu ai pile la ANRP, dacă nu moștenești ceva, atunci plătește! Da, în România, dacă nu ești moștenitor, samsar de drepturi litigioase, Crinunța Dumitrean, atunci fă bine și plătește ditamai despăgubirile pentru tot trecutul luminos interbelic și prezentul luminat de principiul restitutio din banii tuturor.

joi, 10 decembrie 2015

Unde se trăiește mai bine în România

Unde se trăiește mai bine în România
   Că România are unul din cele mai reduse niveluri de trai din UE, e deja aproape un pleonasm, Slavă Domnului! că sunt și bulgarii în UE!, dar chiar și la un nivel de trai scăzut se poate face o segmentare ca să vezi cât de adâncă e sărăcia.

miercuri, 9 decembrie 2015

Adio ... și n-am cuvinte, dar nici autostrăzi! 2

Adio ... și n-am cuvinte, dar nici autostrăzi! 2
   La jumătatea anului îmi luam rămas bun de la dl Rus, după demisia sa. Tot ce a putut produce Ioan Rus la cârma transporturilor a fost o hartă desenată, planuri mărețe concretizate doar pe hârtie și 20 de km de autostradă demolată (vezi aici).

marți, 8 decembrie 2015

Cât din numărul mediu de salariați concentrează reședințele de județ

Topul reședințelor de județ după numărul de salariați
   România avea la sfârșitul anului trecut un număr mediu de salariați de 4,5 mil. de salariați. Numărul mediu de salariați, calculat de INS, e mai mic decât efectivul de salariați (4,9 mil. salariați în 2014), deoarece e rezultatul împărțirii efectivului de salariați la numărul total de zile dintr-un an. Același INS ne prezintă situația numărului mediu de salariați la nivel de județe și localități din 1991 până în 2014.
   

luni, 7 decembrie 2015

Care au fost cele mai performante guverne din România interbelică

PIB-ul în perioada interbelică
   România Mare, creată la 1918, era un stat cu multe probleme structurale ale economiei. Primele date economice de după război ne arătă o economie ce abia își revenea după șocul suferit.

duminică, 6 decembrie 2015

Secularizarea tehnocrată

Războiul străzii cu biserica
   Un croitor bun măsoară de două ori și taie doar o dată. La noi, noua tehnocrație, născută după protestele „sataniștilor”, taie și uită să mai măsoare ceva.

joi, 3 decembrie 2015

Cu cât a crescut datoria publică pe cap de locuitor din 1990 încoace

Evoluția datoriei publice 1990 - 2015
   Sfârșitul primului an de libertate, 1990, corespunde unei datorii publice totale de 7 mld. lei, adică 302 lei pe cap de locuitor. Asta după ce, cu un an înainte, Ceaușescu anunța achitarea datoriei externe. Cea mai mare parte a datoriei publice de la sfârșitul anului 1990 era internă, nimeni din afară nu se înghesuia să ne împrumute.

miercuri, 2 decembrie 2015

DIICOT, fă-te că lucrezi!

DIICOT, fă-te că lucrezi!
   Mișcarea celor 64 de drujbe pune la cale un atentat - chelirea munților secuiești. Munții devin spâni în câțiva ani, pe crestele lor, în zilele cu soare, putându-se zări stafia lui Chereștoy, un fel de Zamolxe al secuilor, cum turează în gol drujba. DIICOT ne îndeamnă să dormim liniștiți, ne zice că sunetul de drujbă e, de fapt, un sforăit de pisic.

marți, 1 decembrie 2015

La aproape un secol de la Marea Unire, România e mai dezbinată economic ca oricând

Cum se împarte PIB-ul pe locuitor în 2015, la nivel de județe
   În România, județele se împart în prinți și cerșetori. Între ele se află noțiuni abstracte precum regionalizarea, dezvoltarea infrastructurii, atragerea de fonduri europene și câteva județe ce tind spre statutul de cerșetor din cauza acestor noțiuni. Suntem, la aproape un secol de la Marea Unire, mai dezbinați economic decât oricând.

duminică, 29 noiembrie 2015

Economia Vechiului Regat vs. economia României Mari

Cum arăta economia României Mari față de cea a Vechiului Regat
   Unirea desăvârșită la 1 decembrie 1918 reprezintă împlinirea unui deziderat național plătit scump cu  viețile ostașilor căzuți la Oituz, Mărăști, Mărășești. Din punct de vedere economic, România Mare era un stat cu mai multe economii, a căror interconectare a constituit un proces anevoios, plătit cu costuri sociale mari în anii `20 - `30 ai secolului trecut.

vineri, 27 noiembrie 2015

Tehnocrăcănații

Despre un alt „mod” de a face politică
   Strada iese în stradă și cere demisia celor ce trebuiau demult să-și dea demisia. Vrea o clasă politică mai bună, mai competentă, mai din toate punctele de vedere. Demisia vine, Iohannis analizează. Se uită în stânga, în dreapta, pe niște pliante turistice, la Alinuța și la Vasilică. După ce se uită la cei doi, dă a lehamite cu mâna.

joi, 26 noiembrie 2015

Harta prejudiciilor constatate de controalele Curții de Conturi

Topul județelor după prejudiciile constatate de Curtea de Conturi
    524 de milioane de lei este suma prejudiciilor constatate de Curtea de Conturi la nivelul administrațiilor locale în 2014. Suma este mai mică decât în anii precedenți (732 mil. lei în 2013 și 646 mil. lei în 2012 - vezi tabelul din imagine).

miercuri, 25 noiembrie 2015

Rușii joacă șah și americanii - McDonald`s

Putin devine, pe zi ce trece, tot mai simpatic
   Asta spuneam acum un an și opt luni (vezi aici) și asta e valabil și astăzi. Doar că, la festinul McDonald`s-ului s-au alăturat, între timp, wurst-ul nemțesc, muștarul franțuzesc și rahatul turcesc. Imaginați-vă rezultatul final al acestui ghiveci.

marți, 24 noiembrie 2015

În ce județe au tinerii mai mult curaj să pornească o afacere

În ce județe au tinerii mai mult curaj să pornească o afacere
  În septembrie anul curent, conform Oficiului Național al Registrului Comerțului, în România erau peste 769 de mii de firme și peste 405 mii de PFA-uri, II-uri și IF-uri. În total, cele două mari categorii, generic numite firme și PFA-uri, însumau peste 1,174 milioane persoane juridice active, cu 1,181  milioane asociați/acționari ai firmelor și 437 mii de membri sau titulari ai PFA/II/IF. România avea, așadar, circa 1,618 milioane de antreprenori (vezi tabelul din imagine). 

luni, 23 noiembrie 2015

Ultimii cinci ani de comunism vs. ultimii cinci ani de capitalism - economia în cifre

Cât se exporta și importa în anii comunismului, comparativ cu astăzi
   Ultimii cinci ani ai comunismului în România au corespuns celor mai mari cifre înregistrate de Produsul Intern Brut, de numărul de salariați și de exporturi. România atinsese, în comunism, maximul acestor indicatori între anii 1985 și 1989. Ultimul an de comunism a corespuns și achitării datoriei externe, datorie ce ajunsese în 1981 la 10,5 mld. USD.

sâmbătă, 21 noiembrie 2015

Never pet a burning dog

Cum parfumează francezii rahatul
   Octombrie 2005 - revolte în suburbiile Parisului. Trei săptămâni, Parisul e aprins seară de seară. Presa franceză tace. Rahatul e parfumat și ascuns cu dexteritate sub preș. Lumea își vede de-ale ei, vine criza, Sarkozy iese la interviuri beat comme un cochon, lumea râde, iar Parisul își vede de criza economică. Nimeni nu coboară în suburbii. Focul arde, în continuare, mocnit.

joi, 19 noiembrie 2015

Dna Guseth conduce o fundație prosperă

Ce venituri anuale are fundația Freedom House
   Multe ONG-uri din România ar muri de invidie dacă s-ar uita pe situațiile financiare ale fundației Freedom House România, condusă de celebra dnă Cristina Guseth. De exemplu, față de veniturile Societății Academice din România, condusă de Alina Mungiu Pippidi, veniturile din ultimii șase ani ale Freedom House sunt doar cu 1,3 mil. lei mai mici (6,726 mil. lei la Freedom House, față de 8,034 mil. lei la SAR - vezi tabelul din imagine), asta, deși efectivul de personal de la SAR e dublu față de cel de la Freedom House.

miercuri, 18 noiembrie 2015

Cât ne-a costat CNADNR de la înființare și cu ce „realizări” se poate mândri

Cât ne-a costat CNADNR de la înființare și cu ce „realizări” se poate mândri
   570 de km de autostradă, minus câți se vor mai demlola până la sfârșitul anului, și 2.349 km de drumuri naționale modernizate - aceasta e, în mare, zestrea CNADNR-ului. Pentru aceste realizări, conform datelor de la Ministerul Finațelor Publice, statul a cheltuit, din 2004 pană în septembrie anul curent, nu mai puțin de 61,3 mld. lei, echivalentul a 14,76 mld. euro (la cursul mediu anual - vezi tabelul din imagine).

marți, 17 noiembrie 2015

Ce bugete au avut guvernele în ultimul secol

Câți bani au avut guvernele între 1915 și 2015 (echivalent în dolari)
   De la Ferdinand I și până în prezent, guvernele Vechiului Regat, ale României Mari și ale României actuale au dispus de bugete ale căror venituri au urmat un trend crescător, cu unele sincope cauzate de cele două războaie mondiale și tranziția de după `90. Datele BNR și INS referitoare la inflație se opresc în anul 1970.

luni, 16 noiembrie 2015

Ce regiuni au înregistrat o creștere a sărăciei după aderarea la UE

Ce loc ocupă România și regiunile ei în topul sărăciei din UE
   În România e nevoie de un raportor ONU ca să ne spună că avem o rată a riscului de sărăcie și a excluziunii sociale extrem de ridicată. De fapt, suntem pe primul loc în Europa în ceea ce privește procentul din populație în risc de sărăcie sau excuziune socială, cu un procent de 40,2% în 2014.

sâmbătă, 14 noiembrie 2015

Culmea serviciilor secrete - să crezi că Franța are așa ceva

Culmea serviciilor secrete - să crezi că Franța are așa ceva.
   Gastronomia franceză e înscrisă în patrimoniul UNESCO. Serviciile secrete franceze ar trebui înscrise în Almanahul Idioților Cronici. Franța nu-și poate proteja cetățenii, dar poate închide circulația pe străzi. Dacă vin teroriștii, stăm închiși în case. Nimic nu zboară sau circulă, decât băieții cu Kalașnikoave și centuri detonatoare.

joi, 12 noiembrie 2015

Câți hamburgeri Big Mac poți să cumperi cu salariul minim în Europa

Câți hamburgeri Big Mac poți să cumperi cu salariul minim în Europa
   Indexul Big Mac e folosit din anii `80 ca un istrument alternativ la măsurarea puterii de cumpărare din diferite state. Adică, se ia prețul hamburgerilor Big Mac din diferite state în moneda locală, raportat la dolarul american și, în funcție de diferențe, îți poți face o imagine asupra puterii de cumpărare din țara respectivă și despre supraevaluarea sau subevaluarea monedei autohtone în raport cu dolarul, dacă iei în calcul și cursul de schimb.

miercuri, 11 noiembrie 2015

Când vom înțelege că n-am fost Grânarul Europei?

Grânarul Europei - un mit fals, contrazis de statistică
   Noul premier, Dacian Cioloș, ne-a dovedit zilele trecute că e tributar unui mit, acela al Grânarului Europei. România se hrănește din miturile interbelice, în mare parte false, atunci când vrea să ocolească perioada comunistă.

marți, 10 noiembrie 2015

Cât se poate fura, teoretic, anual, de la buget

La cât se ridică, anual, sumele sifonate prin zeciuială de la buget
   În România defilărilor cu cătușe, zeciuiala apare tot mai des în declarațiile din dosarele întocmite de DNA. Când vine vorba de sumele suspectate a fi furate  anual de la buget, cifrele merg de la ordinul zecilor de milioane de euro, la miliarde de euro.

luni, 9 noiembrie 2015

Cum s-a schimbat harta județelor bogate în ultimele două decenii

Topul județelor după contribuția la PIB între 1995, 2005 și 2015
   România va avea anul acesta un PIB de 701 mld. lei, conform proiecțiilor Comisiei Naționale de Prognoză. Suma e echivalentă cu 176 mld. de USD, la cursul mediu a dolarului din primele zece luni ale anului. În urmă cu un deceniu, în anul 2005,  PIB-ul era de 99,7 mdl. USD, la cursul mediu din anul respectiv.

duminică, 8 noiembrie 2015

Cine sunt tinerii frumoși?

De ce e necesară împărțirea țării între tineri frumoși și restul
   Tinerii frumoși sunt opusul bătrânilor urâți? Tinerii frumoși sunt, de asemenea, opusul tinerilor urâți? Este necesar să facem această delimitare, pentru ca tinerii frumoși să nu se contopească cu bătrânii urâți și cu tinerii urăți, și, Doamne ferește!, să nu mai existe o delimitare clară.

vineri, 6 noiembrie 2015

„Reprezentanții” Pieței

Cine reprezintă Piața?!
   Dimineață, în scara blocului, tanti Gina și cu dna Mache țineau ședință. La manifestarea de voință, decizie și determinare ad-hoc, de la parterul blocului 514, de pe strada Leșinatelor, se alătură, timid, dl Sandu, de la etajul 1. Toți trei se văd ca reprezentanți de seamă a scării B și, împreună cu cei de la scara C, au de gând să răstoarne conducerea.

joi, 5 noiembrie 2015

Cum au evoluat veniturile administrațiilor locale în ultimul deceniu

Cum au evoluat veniturile administrațiilor locale în ultimul deceniu
   Vanghelie, Oprescu, Nicușor, Mazăre, Boc, Nichita, și restul de primari de oraș, comune și cârmuitori de consilii județene, toți aceștia au gestionat bugete de peste 423 de miliarde de lei între 2004 și 2014. Suma e de aproape două ori mai mare decât bugetul general centralizat de anul trecut (214,31 mld. lei).

miercuri, 4 noiembrie 2015

Cine e în cărți să-i ia locul lui Ponta

Care sunt cele mai vehiculate variante de premier
     La aproape trei ani și jumătate după ce-a ajuns în funcția de prim-ministru, Victor Ponta debarcă pe o plajă cu nisipuri mișcătoare. Nu mai are partid, nu mai are funcție, ș, băieții din partid, odată călcați pe bombeuri, își pregătesc, acum, aceleași bombeuri, ca să facă din fundul ex-prim-ministrului un poligon de tragere.

marți, 3 noiembrie 2015

Harta raportului dureros dintre salariați și pensionari

Harta raportului dureros dintre salariați și pensionari   Datele de la INS ne arată că România se îndreaptă către un colaps al fondului de pensii. Statul a încercat, prin crearea Pilonului II de pensii obligatorii private, să scape, în viitor, de o parte din greutatea plății pensiilor.

luni, 2 noiembrie 2015

Cu cât au contribuit agricultura, industria, serviciile, construcțiile la PIB în ultimii treizeci de ani

Cum s-a schimbat structura economiei românești între 1985 și 2015
   Economia României socialiste se baza, în principal, pe industrie, contribuția acesteia la Produsul Intern Brut din 1985 fiind de 46%. Mândria de a fi țară industrial-agrară ne-a costat, iar îndatorarea masivă către FMI și Banca Mondială de la începutul anilor `80 era să se sfârșescă prost în 1982, când am intrat pentru o scurtă vreme în incapacitate de plată.

duminică, 1 noiembrie 2015

Statul captiv

Pătratul negru al României
   Incendiul de la maternitatea Giulești, copil mâncat de câini, avion prăbușit în Apuseni, polițistul mort din escorta lui Oprea, incendiul de la clubul Colectiv - toate acestea s-au petrecut în ultimii cinci ani. Toate au un numitor comun - un stat captiv. România e arestată preventiv și vârâtă după gratiile incompetenței, corupției, indolenței.

joi, 29 octombrie 2015

Hărțile ratelor infracționalității și criminalității

Topul județelor după infracționalitate și criminalitate
   Anul trecut, conform ultimelor date furnizate de INS, numărul infracțiunilor cercetate de poliție a crescut cu 29,03% față de anul 2013 (de la 311 mii la 401 mii de infracțiuni - vezi datele din imagine). Rata infracționalității la nivel național a sărit de la 1.462 de infracțiuni cercetate la suta de mii de locuitori, în 2013, la 1.887 infracțiuni la suta de mii de locuitori în 2014.

miercuri, 28 octombrie 2015

Topul primăriilor după împrumuturile pe termen lung

Care sunt primăriile cu cele mai mari împrumuturi pe termen lung Totalul veniturilor la bugetele celor 40 de primării de reședință de județ plus cele șapte ale capitalei a fost, în anul 2014, de 20,22 mld. lei. Aceasta înseamna 38% din veniturile tuturor administrațiilor locale, aici intrând primăriile de orașe și municipii și consiliile județene (totalul veniturilor la bugetele administrațiilor locale în 2014 a fost de 53,66 mld. lei).

marți, 27 octombrie 2015

Cum stă România în topul scumpirilor la energie din UE

Cu cât a crescut prețurile la combustibili, gaze, energie electrică, termică în ultimul deceniu
   Pe locul trei se situează România în topul scumpirii energiei din 2005 încoace. Indicele prețului la energie, calculat de Eurostat, cuprinde evoluția prețului energiei (aici intrând toate tipurile de energie) cu anul de bază 2005. Din 2005 până în luna septembrie a anului curent, prețul mediu al energiei a crescut cu 74,9%.

luni, 26 octombrie 2015

Câștigul la loto, noroc sau blestem?

Ce soartă au avut câștigătorii la loto
   Potul la 6 din 49 trece de 5,2 milioane de euro, deci, dacă-l câștigi, îți rămân cam 3,9 milioane de euro în mână după ce plătești impozitul. Ai o șansă din 13,98 de milioane să câștigi la categoria I. Asta nu înseamnă că poate fi un singur câștigător.

duminică, 25 octombrie 2015

Dacă-și dă demisia, mai primește încă o stea?

Cum să-ți maximizezi numărul de stele prin demisii de onoare sau fără
   Lumea toată e-n mișcare și la fel și dl Oprea. El nu poate merge până la restaurant fără coloană oficială. La întâlnirea cu doctoranzii, coloana oficială e chiar indispensabilă. Fără ea, Doamne ferește, întârziind la întâlnire, doctorandul poate avea idei proprii, care să fie transpuse în lucrare, fără citare, nu din obișnuință, ci pentru că nu e nevoie. Blasfemie! Cum, un doctorand de-al dlui Oprea să fie pus în situația de a gândi?! Așa ceva e de neconceput, deci coloană oficială, e musai.