Social Icons

marți, 30 iunie 2015

Nein, Frau Merkel, doar Europa d-voastră eșuează

Falimentul politicii de austeritate
   De cinci ani de zile, repetenții sunt scoși în fața clasei, în fiecare zi, și sunt făcuți de râs de către tovarășa învățătoare Merkel. După cinci ani de zile, te-ai gândi că proștii clasei se vor fi săturat să fie făcuți de râs și, împinși de la spate de ambiția de a-și depăși condiția de Bulă-repetentul, vor rupe norii în materie de teme făcute și lecturi suplimentare.

luni, 29 iunie 2015

Unde au crescut mult PIB-ul și salariile după aderare la UE

Topul județelor după creșterea PIB-ului pe cap de locuitor și a salariilor
   României, per ansamblu, i-a mers mai bine după integrarea în UE. PIB-ul pe cap de locuitor a fost de 1,66 ori mai mare, în 2014, față în 2006 - anul premergător aderării. Conform Comisiei Naționale de Prognoză, salariul mediu net lunar de la nivel național era de 1,91 ori mai mare, în 2014, față de 2006 (vezi tabelul din imagine).

duminică, 28 iunie 2015

Întoarcerea la poporul flămând

Falimentul Greciei
     Întrebați un om flămând dacă e de acord să-i iei jumătate din colțul de pâine pe care-l mai are? Oare o fi de acord? Tsipras îi întreabă pe greci dacă vor pensii tăiate, taxe mărite și rămânerea în zona euro. Nu, nu, da - acestea vor fi răspunsurile grecilor la pensii tăiate, taxe mărite și rămânerea în zona euro. Foarte concludente răspunsuri, nu? De ce face Tsipras asta? 

joi, 25 iunie 2015

Harta criminalității specifice

Harta furturilor din societățile comerciale și a tâlhăriilor
   Coeficientul de criminalitate specifică se calculează prin raportarea volumului de infracțiuni sesizate de tâlhărie și furturi din societăți comerciale pe parcursul unui an la media națională, județeană sau zonală.

miercuri, 24 iunie 2015

Cât cheltuie administrațiile locale cu personalul și achiziția de bunuri și servicii

Topul judetelor după cheltuielile administrațiilor locale
    52,1 mld. de lei este suma cheltuielilor totale ale administrațiilor locale pe parcursul anului 2014. Prin administrații locale înțelegem: consilii județene, primării de municipii, orașe și comune.

marți, 23 iunie 2015

Chiar nu vede nimeni elefantul grecesc din sufragerie?

Scenarii pentru România în cazul falimentului Greciei
   Grecia, probabil, va primi o prelungire a agoniei. Din 2008 încoace, PIB-ul acestei țări a scăzut de la 242 mld. euro, la 179 de mld. euro în 2014. În șase ani, Grecia a pierdut un sfert din PIB, fără să fie angrenată într-un război (conform datelor Eurostat). Din 2011, de când Comisia Europeană, BCE-ul și FMI-ul au luat hățurile finanțelor grecești, PIB-ul a scăzut de la 208 mld. euro, la 179 mld. euro.

luni, 22 iunie 2015

Câți bani a avut pe mână Chiliman de când e primar

Veniturile totale ale Primăriei Sectorului 1 din 2004 încoace
   Din 2004, de când cârmuiește destinele cetățenilor Sectorului 1 al capitalei, Andrei Chiliman s-a bucurat de cele mai mari bugete dintre toate sectoarele Bucureștiului. Anul trecut, veniturile totale la bugetul Primăriei Sectorului 1 au fost de 1,092 mld. de lei, și nu de euro, cum afirmă de vreo săptămână încoace unii „jurnaliști” și „analiști” (vezi tabelul din imagine).

duminică, 21 iunie 2015

Politică de rahat

Ponta e lăsat amanet la Înalta Poartă
    În Evul Mediu românesc, domnitorii obișnuiau să-și lase copii zălog la Înalta Poartă. Vlad Dracul, tatăl lui Vlad Țepeș, și-a lăsat copii amanet la sultan, pe Vlad Țepeș și Radu cel Frumos. Nu știu ce-a negociat Iohannis cu Erdogan când acesta a fost în scurta vizită la București, dar putem bănui un astfel de aranjament, de vreme ce copilul teribil al policiii românești a aterizat pe malurile Bosforului.

joi, 18 iunie 2015

Extinderea agresivă a supermarketurilor de cartier va fi decontată de clienți

Clienții vor plăti pentru extinderea rețelei de supermarketuri în cartiere
   Profi și Mega Image sunt două rețele de magazine ce ne sufocă la tot pasul. În București, Mega Image-ul se extinde după dictonul „oriunde e un loc liber”. Cele două lanțuri au o filozofie diferită de creștere. Polonezii de la Profi au o strategie de extindere a rețelei în toate județele. Belgienii de la Mega Image se concentrează pe București, Proahova, Brașov, Constanța, Argeș, Giurgiu și Dâmbovița.

miercuri, 17 iunie 2015

Ce venituri anuale are Biserica Ortodoxă Română

La cât se ridică veniturile anuale ale Bisericii Ortodoxe Române
  România are 18.436 de lăcașe de cult (70% dintre ele aparțin cultului ortodox, conform Secretariatului de Stat pentru Culte) în care își desfășoară activitatea de vocație divină și remunerare umană circa 17.500 de angajați, indiferent de religie. Aici nu intră o mare parte din personalul mănăstirilor, ce nu este remunerat, și nici profesorii de religie, ce sunt remunerați de unitățile de învățământ.

marți, 16 iunie 2015

A crescut numărul turiștilor străini, dar tot în coada Europei suntem

Cum stă România în clasamentele turismului din UE
   În primul trimestru, numărul turiștilor străini ce ne-au vizitat țara a fost de 355,9 mii, în creștere cu 46,9 mii față de aceeași perioadă anului trecut. Creșterea de peste 15%, de la an la an, este în linie cu creșterile de sosiri de la nivel general, aici intrând și turiștii români.

luni, 15 iunie 2015

Harta celor mai subvenționate județe de la bugetul de stat

Harta celor mai subvenționate județe de la bugetul de stat
   Subvențiile de la bugetul de stat către bugetele locale (primării și Consilii Județene) au reprezentat circa 12,3% din totalul veniturilor la bugetele locale din anul 2014 (6,59 mld. lei din 53,67 mld. lei). Din 2009 încoace, subvențiile au oscilat, ca procent în veniturile totale la bugetele locale, între 9,8% în 2012 și 12,3% în 2014.

duminică, 14 iunie 2015

Între Interes și Național

Între Inters și Național
   În goana după a cincea stea de general, pentru a putea fi comparat cu un hotel, pensiune sau prostituată de lux, Gabi Oprea ne dovedește, zi de zi, că poți supraviețui și face cariera în orice domeniu cu mai puțin de zece procente din vocabularul de bază. Individul e plat precum Câmpia Română și senin ca privirea lui Mircea Geoană.

joi, 11 iunie 2015

Adio ... și n-am cuvinte, dar nici autostrăzi!

Adio Master-Plan
   Un an, atât a rezistat Ioan Rus până ne-a demonstrat că ... atât poate. Da, pesonajul are o aură de competență, întreținută de o liotă de fani, ce ne amintesc că el ne-a ridicat vizele acum treisprezece ani. Tot el e cel ce l-a săltat de pe stradă pe Ciuvică la apariția Armaghedonului.

Câte din efectivele de animale s-au mai păstrat față de 1990 și unde

Câte din efectivele de animale s-au mai păstrat față de 1990 și unde
  Anul trecut, conform INS, în România existau 2,07 mil. de bovine, 5,04 mil. de porcine, 10,94 mil. de ovine și caprine și 75,5 mil. de păsări. La nivel național, față de 1990, mai avem 38% din efectivele de bovine, 42% din cele de porcine, 73% din efectivele de ovine și caprine și 62% din cele de păsări.

miercuri, 10 iunie 2015

Televiziunile cu cele mai mari datorii, pierderi și profituri în 2014

Topul televiziunilor cu cele mai mari pierderi, profituri și datorii în 2014
   Peste 2,2 miliarde de lei reprezentau datoriile cumulate ale primelor nouă trusturi TV, după audiențele la nivel național, la sfârșitul anului trecut. Față de anul 2013, datoria cumulată a scăzut cu peste 10% (vezi tabelul din imagine).

marți, 9 iunie 2015

În România anului 2015, preoții sunt folosiți pe post de irigații

Dansul ploii la români
   La opt ani de la intrarea în UE, în România, în loc de punerea în funcțiune a irigațiilor, se folosesc popi. În 2007, presa de la acea vreme relata despre îndemnul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei către preoți de a executa dansul ploii cu Scriptura în mână (fotografia din 2007 e din Vaslui).

luni, 8 iunie 2015

Topul băncilor după rata creditelor neperformante

Cum a evoluat rata creditelor neperformante la principalele bănci
   13,94% reprezenta rata creditelor neperformante la nivelul întregului sistem bancar românesc la sfârșitul lui 2014. Rata este în scădere față de sfârșitul anului 2013, când se situa la 21,87% (vezi datele din imagine). În martie anul acesta, rata creditelor neperformante era de 13,85%.

duminică, 7 iunie 2015

Barca unei mari iubiri - dopajul

Dopingul din sport - elefantul din sufragerie
   Când interesele și banii sunt nenumărați, nu mai contează dacă gașca lui Piticot e plină de adjuvanți ca o farmacie pentru culturiștii de performanță.

vineri, 5 iunie 2015

Noua carte a lui Iohannis - Hai, Ponta, fă pași!

Wind of change?
   La Palatul Victoria a început să bată vântul schimbării. S-ar putea ca acest vânt să umfle pânzele nesimțirii lui Victoraș, propulsându-l pe talazurile disperării PNL. Oricât de antipatic ne-ar fi Victor, și ne e, nu poți să nu observi că însăilarea DNA-ului e cusută cu ață albă.

joi, 4 iunie 2015

Au dat năvală turiștii sau înainte era evaziunea în floare?

Unde s-a redus, și unde nu, evaziunea în turism
    De la începutul anului, numărul de înnoptări a înregistrat creșteri de la lună la lună. Creșteri se înregistrează și față de perioadele similare din anii trecuți. Astfel, față de ian. - apr. 2014, numărul înnoptărilor din aceeași perioadă de anul acesta a crescut cu 14,66% (vezi tabelul din imagine). Aproape același procent de creștere l-au înregistrat și sosirile, aceasta însemnând o păstrare a duratei medii de ședere.

miercuri, 3 iunie 2015

Cât de pregătiți suntem dacă Europa intră iar în recesiune?

Guvernul nu-și face nici car, nici sanie, nici măcar griji despre ce va să vină
   Suntem la fel de pregătiți acum ca și la precedenta criză, adică deloc. N-avem infrastructură, mulțumită lui Șova și Rus, n-avem parte de investiții  străine, guvernamentale, de orice fel, avem un grad de îndatorare de trei ori mai mare decât în 2008 și de 1,7 ori mai mare decât în 2009 (39,8% din PIB în feb. 2015, 13,2% din PIB în 2008, 23,2% din PIB în 2009), iar creșterea economică anuală e de trei ori mai mică decât în 2008 (2,8% în 2014 faţă de 8,5% în 2008).

marți, 2 iunie 2015

Cum s-au împărțit banii la bugetele locale în 2014

Topul județelor după veniturile la bugetele locale  și ale consiliilor județene
   25% din veniturile la bugetul general consolidat al României  pe anul 2014 reprezintă totalul veniturilor la bugetele locale (53,66 mld. lei din 214,31 mld. lei). Cheltuielile totale ale bugetelor locale au totalizat 52,1 mld lei, reprezentând 23,1% din cheltuielile bugetului general consolidat (cheltuielile totale ale B.G.C. fiind de 225,8 mld. lei).

luni, 1 iunie 2015

Ce retaileri „au redus prețurile”, după ce le-au mărit anterior

Ce retaileri „au redus prețurile”, după ce le-au mărit anterior
 Profi este rețeaua de magazine ce a scumpit prețurile la alimente imediat după ce s-a anunțat decizia de reducere a TVA-ului. În dimineața aceasta, la primele două televiziuni după rating (Pro TV și Antena1), rețeaua ne arăta cum a redus prețurile încă de azi-noapte.