Social Icons

luni, 22 iunie 2015

Câți bani a avut pe mână Chiliman de când e primar

Veniturile totale ale Primăriei Sectorului 1 din 2004 încoace
   Din 2004, de când cârmuiește destinele cetățenilor Sectorului 1 al capitalei, Andrei Chiliman s-a bucurat de cele mai mari bugete dintre toate sectoarele Bucureștiului. Anul trecut, veniturile totale la bugetul Primăriei Sectorului 1 au fost de 1,092 mld. de lei, și nu de euro, cum afirmă de vreo săptămână încoace unii „jurnaliști” și „analiști” (vezi tabelul din imagine).
Suma e a doua ca mărime pe țară, după veniturile Primăriei Generale a Municipiului București, ce s-au ridicat anul trecut la suma de 3,394 miliarde de lei (vezi tabelul din imagine). Deci, nici în cazul Primăriei Generale, nu vorbim de un miliard de euro. 
   Veniturile tuturor sectoarelor, împreună cu cele ale Primăriei Generale, au totalizat 7,725 mld de lei în 2014 (vezi tabelul din imagine). Deci, da, aici vorbim de sume de peste un miliard de euro, aproximativ 1,75 miliarde de euro. Datele sunt preluate de pe site-ul Direcției pentru politici fiscale și bugetare locale din Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Date privind execuția bugetară pe 2014 sunt disponibile și pe site-ul Primăriei Sectorului 1, dar, unii jurnaliști n-au auzit de internet, altfel nu se explică de ce tot susțin că bugetul acestei primării e cel mai mare din țară (în realitate e al doilea) și că e de peste un miliard de euro (în realitate e de 1 miliard de lei, deci de patru ori mai mic).
   Din 2008, de când a ajuns primar pentru a doua oară, Andrei Chiliman a avut venituri totale la bugetul Primăriei Sectorului 1 de peste 8,494 mld. de lei, dacă includem și bugetul pe anul 2015, care estimează venituri de 1,145 mld. de lei. Suma e echivalentă cu 1,990 mld. de euro, la cursul mediu din anii respectivi. Deci, din 2008 încoace, Chiliman a avut bugete de aproape 2 miliarde de euro. Sumele anterioare anului 2008 sunt o estimare pe baza procentului deținut de bugetul Primăria Sectorului 1 în totalul bugetelor primăriilor Municipiului București, asta, deoarece, nu există date disponibile. Așadar, pe baza acestui procent (în medie de 14,1%), cu rezerva că sumele pot varia cu câteva milioane, veniturile totale din 2004 până în 2008 au fost de 2,290 mld. de lei, aproximativ 646 mil. de euro, la cursul de schimb mediu din anii respectivi. Adunând veniturile celor două perioade ne dă un total 10,8 mld. de lei, echivalentul a 2,64 mld. de euro, la cursul mediu din anii respectivi. Din 2004 încoace, veniturile totale la bugetul Primăriei Sectorului 1 însumează 2,64 mld. euro.
   Dl Chiliman e bogat nu numai în ceea ce privește bugetul primăriei, dar și în ceea ce privește averea personală, ultimele evoluții din dosarul instrumentat de DNA ne confirmă acest lucru. Pe lângă acestea, același domn Chiliman are și o inimă mare, pe măsura averii personale și a bugetului pe care îl administrează. Contractul semnat cu Romprest în 2008, în valoare de 450 milioane de euro pe 25 de ani, trebuia să atragă atenția DNA încă de atunci, dar, la vremea respectivă, DNA-ul era mai preocupat de caltaboșii lui Remeș decât de faptul că un edil semnează un contract pe un sfert de secol, pentru o sumă de 1,7 ori mai mare decât veniturile realizate în anul respectiv de primărie (la acea dată, veniturile totale la buget erau de 971 mil. lei, echivalentul a 264 mil. euro - vezi datele din tabel). Bine că s-a trezit acum DNA-ul, altfel ne trezeam pe contracte pe 50 de ani ce amanetau bugetele a  12 mandate de primari de-acum încolo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu