Social Icons

duminică, 21 iunie 2015

Politică de rahat

Ponta e lăsat amanet la Înalta Poartă
    În Evul Mediu românesc, domnitorii obișnuiau să-și lase copii zălog la Înalta Poartă. Vlad Dracul, tatăl lui Vlad Țepeș, și-a lăsat copii amanet la sultan, pe Vlad Țepeș și Radu cel Frumos. Nu știu ce-a negociat Iohannis cu Erdogan când acesta a fost în scurta vizită la București, dar putem bănui un astfel de aranjament, de vreme ce copilul teribil al policiii românești a aterizat pe malurile Bosforului.
Din rezerva spitalului, domnișorul Ponta ne transmite salutări și ne povestește cât de mult a suferit de pe urma operației. Despre suferința fizică a amanetatului aflăm și de la dl Dragnea, care a dat o fugă până la Istambul, ca să joace rolul de purtător de cuvânt, Gabi Firea fiind încă ocupată cu număratul banilor de la botez. Trist și blazat, cu ochii pieduți în zare, Dragnea ne-a spus că premierul necesită cel puțin jumătate de an de recuperare și să ne numim norocoși dacă-l vom vedea mai devreme de Crăciun.
   Asta e, lucrăm cu ce avem, cu generalisimul Oprea. Să trăiți, am înțeles! Doar că Oprea nu prea mai are mandat și, din spate, îl presează interesul național. Colac peste pupăză, Năstase - mentorul amanetatului la turci, ne explică, tot cu privirea pierdută, ce înseamnă pentru el cei trei ani trecuți de când glonțul și-a ratat ținta. Arogant până în gloanțele oarbe, ne destăinuie că Năstase cel de Fier a murit în seara aceea, iar ceea ce a supraviețuit e de fapt o umbră a fostei sale glorii. Gata, stop, termin-o, bă! Nu era vorba despre tine, ci despre elevul tău, ce învață pe malul Bosforului schema cocorului, exact ca-n filmul Karate Kid. Apropo, tu nici măcar nu semeni cu Mr. Miyagi, ești prea mare, prea arogant, și nici nu știi să tai gâtul sticlelor cu karata ca maestrul Băsescu. Deci, să revenim. Cum ne lovește învățăcelul cu piciorul zdravăn, în timp ce ăla operat nu are voie să atingă pământul? Cu o renunțare definitivă la Comarnic-Brașov și cu promisiunea că ne vom reapuca de autostrăzi atunci când o să înțelegem și noi că CNADNR-ul nu e compania lucrurilor mărunte. Nu, la CNADNR totul e măreț, de la studii de fezabilitate mult mai mărețe la preț decât o autostradă, la autostrăzi mărețe pe hârtie și, la final, la măreția imposturii directorilor din aceast furuncul al neputinței.
   Vine vara și nu iarna ca-n Game of Thrones, parlamentarii pleacă în vacanțe și doar o retrimitere în Parlament a legii pensiilor de parlamentar îi mai poate aduce înapoi. Deci, trebuie să ne așteptăm că Ponta să ne onoreze cu prezența prin toamnă, dacă recuperarea de după externare de astăzi va decurge conform planurilor sale. Până atunci, România e neguvernată, adică în starea naturală de funcționare. Va fi o vară lungă, în care vom afla de pe feisbuc cum e vreme la Istambul, care sunt aromene rahatului turcesc și ce autografe bengoase a mai  colecționat Ponta de la vedetele din Suleyman Magnificul. E bine și așa, dacă tot Mazăre nu se mai maschează în Suleyman, măcar Ponta să ne povestească ce gust are rahatul turcesc.

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu