Social Icons

vineri, 26 aprilie 2024

vineri, 19 aprilie 2024

vineri, 12 aprilie 2024

5 mituri despre economia României interbelice

5 mituri false despre economia României interbelice
   România interbelică, idealizată de mulți, a fost o pătură ce le-a ținut de cald unora în era comunismului. Interesant e că pătura a rămas, ba, chiar a fost folosită de mai mulți în perioada tranziției post-comuniste, pe post de antiteză între un trecut glorios și un prezent, de atunci, mocirlos.

vineri, 5 aprilie 2024

Câte primării și câți bugetari în administrația publică au statele UE

Care state din UE au cele mai multe primării și bugetari
   În fiecare an apare în spațiul public discuția despre reorganizarea teritorială. Comasarea județelor, înființarea a noi regiuni de dezvoltare, altele decât cele opt regiuni statistice existente, care n-au nici măcar personalitate juridică, reducerea numărului de primării de comună, toate aceste opțiuni sunt discutate pe scena publică de personaje care mai de care mai habarniste.

vineri, 29 martie 2024

vineri, 22 martie 2024

Cum arăta economia Moldovei lui Ștefan cel Mare

Cât de bogată era Moldova lui Ștefan Cel Mare
    Despre Moldova lui Ștefan cel Mare s-a scris mult cu privire la războaie și ctitorii, despre economia statului feudal, în schimb, s-a scris extrem de puțin și la modul general. Lipsa documentelor păstrate pare a fi principala cauză a imaginii generalizate.

vineri, 15 martie 2024

Cum a evoluat economia pe timpul lui Ceaușescu

Cum au evoluat PIB-ul , PIB-ul pe locuitor, datoria publica, exporturile, numarul de salariați și salariul real în Epoca de Aur (1965 - 1989)
   România anului 1965, an în care Nicolae Ceaușescu a venit la putere, era mult mai puțin dezvoltată economic decât cea pe care a lăsat-o în anul 1989. Ăsta e un adevăr ce rezultă din datele statistice adunate din mai multe surse.

joi, 7 martie 2024

Cât ar echivala astăzi tributul plătit Înaltei Porți de Țările Române în Evul Mediu

Cât ar echivala astăzi tributul plătit imperiului Otoman de Țările Române   Obligațiile Țărilor Române către Înalta Poartă sunt o adiere de primăvară față de ceea ca am plătit pentru contractul cu Bechtel, pentru a ne pune bine cu Înalta Poartă de astăzi,  America.

vineri, 23 februarie 2024

Bucureștiul e pe locul opt între cele mai bogate regiuni din UE

Unde se situează regiunile noastre în topul UE după PIB-ul pe locuitor
   Marți, Eurostatul a publicat datele privind situația PIB-ului regional la nivelul anului 2022. Spre deosebire de datele de pe parcursul anului trecut care arătau că România a egalat Ungaria în privința PIB-ului pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare în anul 2022, datele de acum ne arată că suntem încă sub vecinii unguri, ei având un nivel al PIB-ului pe cap de locuitor la paritate echivalent cu 76% din media UE, iar la noi nivelul e de 75% din media UE.

vineri, 16 februarie 2024

Cât ar valora astăzi o para, un creițar sau un sfanț

Cât ar valora astăzi monedele vechi din Principatele Unite
   Sfanțul, copeica, paraua, galbenul, creițarul, icosarul, polul - toate aceste monede circulau în Principatele Unite în vremea lui Cuza. Încercările domnitorului de a reforma sistemul monetar, prin introducerea unei monede naționale, numită romanat, s-au soldat eșecului.

vineri, 9 februarie 2024

Cum a evoluat economic România de la Carol I încoace față de celelalte state europene

Cum s-a situat economic România față de celelalte state europene de la Carol I până în 2022
   O bună parte din istoria modernă a României, economiile aferente perioadelor Principatelor Unite, Vechiului Regat, a României Mari și a României în granițele actuale au avut un grad de dezvoltare sub cel din statele vecine, iar despre statele occidentale nici nu mai vorbim.

vineri, 26 ianuarie 2024

S-au împlinit un secol şi șase ani de la nașterea lui Ceaușescu

Cum a evoluat economia României în perioada regimului Ceaușescu
   Un secol și șase ani, sau, mai exact, un secol șase ani și trei zile, atât a trecut de la nașterea Marelui Cârmaci. Deși își sărbătorea ziua de naștere pe 26 ianuarie, data reală a nașterii lui Nicolae Ceaușescu era pe 23 ianuarie, conform Registrului Stăriii Civile din Scornicești. 

vineri, 19 ianuarie 2024

vineri, 12 ianuarie 2024

Economia României în vremea lui Eminescu

Economia României între 1850 și 1889
   Al șaptelea copil al familiei Eminovici vede lumina zilei în 15 ianuarie 1850, la Botoșani. La acea dată, Botoșaniul, cu aproape 25 de mii de locuitori, era al doilea oraș al Moldovei, după Iași, devansând ca număr al populației Galațiul.