Social Icons

Featured Posts

vineri, 15 martie 2024

Cum a evoluat economia pe timpul lui Ceaușescu

Cum au evoluat PIB-ul , PIB-ul pe locuitor, datoria publica, exporturile, numarul de salariați și salariul real în Epoca de Aur (1965 - 1989)
   România anului 1965, an în care Nicolae Ceaușescu a venit la putere, era mult mai puțin dezvoltată economic decât cea pe care a lăsat-o în anul 1989. Ăsta e un adevăr ce rezultă din datele statistice adunate din mai multe surse.

joi, 7 martie 2024

Cât ar echivala astăzi tributul plătit Înaltei Porți de Țările Române în Evul Mediu

Cât ar echivala astăzi tributul plătit imperiului Otoman de Țările Române   Obligațiile Țărilor Române către Înalta Poartă sunt o adiere de primăvară față de ceea ca am plătit pentru contractul cu Bechtel, pentru a ne pune bine cu Înalta Poartă de astăzi,  America.

vineri, 23 februarie 2024

Bucureștiul e pe locul opt între cele mai bogate regiuni din UE

Unde se situează regiunile noastre în topul UE după PIB-ul pe locuitor
   Marți, Eurostatul a publicat datele privind situația PIB-ului regional la nivelul anului 2022. Spre deosebire de datele de pe parcursul anului trecut care arătau că România a egalat Ungaria în privința PIB-ului pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare în anul 2022, datele de acum ne arată că suntem încă sub vecinii unguri, ei având un nivel al PIB-ului pe cap de locuitor la paritate echivalent cu 76% din media UE, iar la noi nivelul e de 75% din media UE.

vineri, 16 februarie 2024

Cât ar valora astăzi o para, un creițar sau un sfanț

Cât ar valora astăzi monedele vechi din Principatele Unite
   Sfanțul, copeica, paraua, galbenul, creițarul, icosarul, polul - toate aceste monede circulau în Principatele Unite în vremea lui Cuza. Încercările domnitorului de a reforma sistemul monetar, prin introducerea unei monede naționale, numită romanat, s-au soldat eșecului.

vineri, 9 februarie 2024

Cum a evoluat economic România de la Carol I încoace față de celelalte state europene

Cum s-a situat economic România față de celelalte state europene de la Carol I până în 2022
   O bună parte din istoria modernă a României, economiile aferente perioadelor Principatelor Unite, Vechiului Regat, a României Mari și a României în granițele actuale au avut un grad de dezvoltare sub cel din statele vecine, iar despre statele occidentale nici nu mai vorbim.

vineri, 2 februarie 2024

Câte primării și câți bugetari în administrația publică au statele UE

Care state din UE au cele mai multe primării și bugetari
   În fiecare an apare în spațiul public discuția despre reorganizarea teritorială. Comasarea județelor, înființarea a noi regiuni de dezvoltare, altele decât cele opt regiuni statistice existente, care n-au nici măcar personalitate juridică, reducerea numărului de primării de comună, toate aceste opțiuni sunt discutate pe scena publică de personaje care mai de care mai habarniste.

vineri, 26 ianuarie 2024

S-au împlinit un secol şi șase ani de la nașterea lui Ceaușescu

Cum a evoluat economia României în perioada regimului Ceaușescu
   Un secol și șase ani, sau, mai exact, un secol șase ani și trei zile, atât a trecut de la nașterea Marelui Cârmaci. Deși își sărbătorea ziua de naștere pe 26 ianuarie, data reală a nașterii lui Nicolae Ceaușescu era pe 23 ianuarie, conform Registrului Stăriii Civile din Scornicești. 

vineri, 19 ianuarie 2024

vineri, 12 ianuarie 2024

Economia României în vremea lui Eminescu

Economia României între 1850 și 1889
   Al șaptelea copil al familiei Eminovici vede lumina zilei în 15 ianuarie 1850, la Botoșani. La acea dată, Botoșaniul, cu aproape 25 de mii de locuitori, era al doilea oraș al Moldovei, după Iași, devansând ca număr al populației Galațiul.

joi, 14 decembrie 2023

Cinci visuri ale românilor din `89 spulberate de tranziție

Cinci visuri ale românilor din `89, spulberate de tranziție
   Revoluția din `89 a adus cu ea o doză mare de naivitate, contrabalansată imediat de concretul activului de partid de eșalonul doi. Pe lângă libertate - idealul spiritual, lumea ieșită în stradă își dorea concretețea unei îndestulări materiale imediate, sătulă fiind de lipsurile anilor `80.

vineri, 8 decembrie 2023

Cât ar valora astăzi un leu din 1989

Ce ar însemna în banii de azi salariile și pensiile din 1989   Leul din prezent e de 1,58 ori mai puternic decât cel din anul 1989. Asta rezultă dacă calculăm devalorizarea monedei naționale din 1989 până în luna octombrie a anului curent.

vineri, 1 decembrie 2023

Cât era PIB-ul pe cap de locuitor înaintea Marii Uniri în Vechiul Regat și provinciile alipite

PIB-ul provinciilor din România Mare
   Datele mai multor studii realizate în ultimul deceniu ne oferă imaginea productivității la nivel de provincii ale Imperiului Austro-Ungar, Imperiului Rus și a vecinilor bugari în preajma Primului Război Mondial, mai exact în anul 1910 (vezi sursa datelor din imagine).

vineri, 24 noiembrie 2023

Cât contribuie regiunile țării la buget

Topul regiunilor după sumele colectate la buget

   ANAF-ul nostru e unul dintre cele mai slabe fiscuri din spațiul comunitar, rezultatele acestei instituții ne  înlătură orice dubiu în această privință când analizăm veniturile bugetare colectate raportate la PIB (aproape 33,4% din PIB).

vineri, 17 noiembrie 2023

Cât a câștigat în materie de industrie România după Marea Unire de la 1918

Ce aport au adus la economia României provinciile alipite în 1918
   Există mitul conform căruia, Unirea de la 1918 a adus României, mai ales prin provinciile din imperiul Austro-Ungar, un mare aport industrial. E un mit, și ca orice mit, evident e fals. 

vineri, 3 noiembrie 2023

Topul marilor primării din țară după venituri

Topul reședințelor de județ după veniturile primăriilor din 2022
    Anul trecut, veniturile totale ale administrațiilor locale (primării de municipii, de orașe și de comune și consilii județene) au ajuns la valoarea de aproape 91 miliarde de lei, cu peste 11 miliarde de lei mai mult decât în 2021 (79,6 mld. lei).

vineri, 20 octombrie 2023

5 mituri despre economia României interbelice

5 mituri false despre economia României interbelice
   România interbelică, idealizată de mulți, a fost o pătură ce le-a ținut de cald unora în era comunismului. Interesant e că pătura a rămas, ba, chiar a fost folosită de mai mulți în perioada tranziției post-comuniste, pe post de antiteză între un trecut glorios și un prezent, de atunci, mocirlos.

vineri, 13 octombrie 2023

PIB-ul pe județe în Epoca de Aur

Topul județelor după PIB-ul pe locuitor în perioada comunistă
   Republica Socialistă România din anul 1985 avea un Produs Intern Brut de 817,4 miliarde de lei (46,97 mld. $ la cursul de 17,4 lei pentru 1 $). 

vineri, 6 octombrie 2023

Care era rata analfabetismului în județele României Mari

Rata analfabetismului conform datelor recensământului din anul 1930
        La 105 ani de la Marea Unire și la 93 de ani de la primul recensământ al României Mari putem spune că analfabetismul în accepțiunea oficială a acestui fenomen nu mai reprezintă o problemă a societății actuale, doar 0,8% din populația de peste 14 ani de la ultimul recensământ din 2021 intrând în această categorie.

vineri, 29 septembrie 2023

Topul județelor după creșterea PIB-ului pe cap de locuitor între 2013 și 2023

În ce județe a crescut cel mai mult PIB-ul pe cap de locuitor între 2013 și 2023
   Între 2013 și 2023, PIB-ul pe cap de locuitor din România a înregistrat o creștere procentuală de 129%. Asta rezultă dacă analizăm datele Eurostatului și pe cele din ultima prognoză ale Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP).

vineri, 22 septembrie 2023

Cât de mult s-a îmbogățit vistieria statului după Marea Unire

Cum au evoluat veniturile bugetare ale României între 1913 și 1939.
   Deși am putea crede că finanțele României Mari au cunoscut o creștere semnificativă față de cele ale Vechiului Regat, datele statistice privind execuția bugetului de stat din perioada interbelică ne contrazic.

vineri, 15 septembrie 2023

vineri, 4 august 2023

Care erau cele mai urbanizate provincii din România Mare în 1930

Cum arăta topul provinciilor din România Mare după gradul de urbanizare în 1930
   România Mare era o țară predominant rurală, doar 20,2% din populația țării din 1930 fiind urbană (3,56 din 18,06 mil. locuitori). Asta rezultă din datele recensământului efectuat în anul 1930.

vineri, 28 iulie 2023

Cât valorau marca germană, francul francez și lira italiană în 1999, când s-a lansat moneda euro

Care era cursul de schimb al valutelor ce au aderat la zona euro în 1999   Mulți analiști de-a lungul anilor ne-au tot spus că euro a fost croit pe calapodul mărcii germane și, din această cauză, toate celelalte economii ce-au aderat la zona euro au de suferit. Cred că cei ce-au probat calapodul mărcii germane au avut văzut dublu, pentru că, la lansarea euro în 1999, un euro valora 1,96 mărci (vezi tabelul din imagine).

vineri, 14 iulie 2023

Cum arătă situația PIB-ului regional la nivelul UE, conform ultimelor date Eurostat

Topul regiunilor UE după PIB-ul pe cap de locuitor la paritate
   Eurostatul a dat publicității la începutul anului curent date privind situația PIB-ului regional la nivelul anului 2021. Spre deosebire de alți ani, datele prezentate anul acesta sunt sumare, limitându-se la două hărți și o serie de trimiteri la diferite tabele.

vineri, 7 iulie 2023

Provinciile românești din Austro-Ungaria erau printre cele mai sărace regiuni din Imperiu

Cât de bogate erau provinciile românești din Austro-Ungaria înainte de Marea Unire
   Un adevăr istoric mai puţin discutat în anul centenarului e faptul că provinciile româneşti din Imperiul Austro-Ungar (Bucovina, Banat și Ardeal) erau printre cele mai sărace provincii ale imperiului. Și mai puțin discutat e faptul că aceste provincii erau în urma Vechiului Regat înainte de Primul Război Mondial în privința PIB-ului pe cap de locuitor (accesează aici datele).

vineri, 23 iunie 2023

Care sunt cele mai bogate comune din țară după veniturile de anul trecut

Care sunt cele mai bogate comune din țară după buget
    Anul trecut, conform Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale din cadrul Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, veniturile totale la bugetele comunelor din România au atins valoarea de 27,6 miliarde de lei, în creștere față de anul anterior când s-au ridicat la valoarea de 26,1 miliarde lei

vineri, 9 iunie 2023

Contrar percepției, creșterea economică din timpul lui Carol I a fost mai lentă decât în majoritatea țărilor din vecinătate

Evoluția PIB-ului pe cap de locuitor în Vechiul Regat, Austro-Ungaria, Bulgaria, Grecia și Imperiul Otoman între 1880 și 1914
   Epoca lui Carol I e privită de mulți ca fiind una a dezvoltării fără precedent a economiei naționale. E adevărat, Regatul României a cunoscut o dezvoltare economică fără precedent până atunci, dar această dezvoltare a fost mai lentă decât în majoritatea statelor din vecinătate.

vineri, 28 aprilie 2023

Cum arăta economia Moldovei lui Ștefan cel Mare

Cât de bogată era Moldova lui Ștefan Cel Mare
    Despre Moldova lui Ștefan cel Mare s-a scris mult cu privire la războaie și ctitorii, despre economia statului feudal, în schimb, s-a scris extrem de puțin și la modul general. Lipsa documentelor păstrate pare a fi principala cauză a imaginii generalizate.