Social Icons

miercuri, 31 decembrie 2014

La mulți ani 2015!

Urare de Anul Nou
Mâine anul se-noiește
Și economia crește?
Crește, stă sau dă-napoi, 
Că-i strunită doar de boi.
N-are cine s-o conducă, 
Că guvernul e pe ducă.

luni, 29 decembrie 2014

Prognoze economice pentru 2015

   2015 e anul în care economia mondială pleacă la drum cu atuul unui combustibil ieftin, mult mai ieftin decât în anii de plin avânt recesionist. Indiferent dacă scăderea este una reală, bazată pe relația liberă a cererii și ofertei, sau este ca urmare a unui război geopolitic purtat cu gloanțe de dumping, economiei mondiale i se pune la dispoziție combustibil suficient pentru motoare de mai mare putere.

duminică, 28 decembrie 2014

Câte din prognozele făcute la începutul anului au fost corecte

Câte din prognozele făcute la începutul anului au fost corecte
   La începutul anului am făcut o serie de prognoze economice pentru anul ce aproape a trecut. Previziunile au avut ținte exacte - în cazul prețului aurului, petrolului și perechii EUR/USD și au vizat tendințe generale în privința evoluției economiei UE și cea a României. 

luni, 22 decembrie 2014

Un sfert de veac de capitalism

Un sfert de veac de capitalism
   La 25 de ani după revoluția din 1989, economia României e de aproape patru ori mai mare, cu exporturi de șapte ori mai mari, dar și importuri de zece ori mai mari. Toate acestea, în condițiile în care, numărul angajaților s-a înjumătățit, iar salariul mediu net s-a dublat.

sâmbătă, 20 decembrie 2014

Prognoză politică

Viitoarea carieră a lui Traian Băsescu
   Lumea după Băsescu se împarte în două: el și restul. Oau! Ce să vezi? Așa era și în timpul mandatelor. Îi dorim multe „succesuri” dlui Traian Băsescu în agricultură, fie că va fi făcută la Nana, fie că se va realiza pentru reducerea eventualei pedepse! 

joi, 18 decembrie 2014

Economiile Harghitei și Covasnei de când e UDMR la putere

Economia Ținutului Secuiesc între anii 1996 - 2014
   Ținutul Secuiesc se suprapune, în cea mai mare parte, teritoriului Harghitei și Covasnei. Din acest motiv am ales să mă opresc doar asupra economiei celor două județe, și nu și asupra județului Mureș, județ în care comunitatea maghiară nu deține majoritatea.

miercuri, 17 decembrie 2014

Capul lui Moțoc vrem!

Arafat scos vinovat pentru toate
    În România, dacă vrei să nu ai dușmani, nu fă nimic! În felul acesta nu deranjezi pe nimeni și, atunci când te deranjează unul care face ceva, poți grohăi, asemeni lui Nicușor,  acuzații la adresa celui ce te-a deposedat de taxiul aerian luat din fonduri europene.

marți, 16 decembrie 2014

Cum a evoluat economia județului Timiș de la revoluție încoace

Cum arăta economia județului Timiș și, implicit, a Timișoarei, în 1989 și cum arată acum
   Un sfert de veac, atât a trecut de la izbucnirea revoluției din `89 la Timișoara. Unii acreditează izbucnirea revoluției pe 14 decembrie la Iași, dar cum la Iași n-a mers, nici în 1989 și nici în 1848, două zile mai târziu, revoluția a prins pe un teren mai fertil.

luni, 15 decembrie 2014

Adio ... și n-am cuvinte sau cifre!

Plusurile și minusurile mandatului Ioanei Petrescu
   „Nu știu toate cifrele”, dar „cred din tot sufletul”, „n-am auzit de MTO”, dar „am încredere că va fi bine”. Comunicarea drei profesor asistent la Universitatea Maryland a fost atât de dezastroasă, încât imaginea de puștoaică habarnistă cu patalama de Harvard s-a lipit mai abitir decât dedicațiile „din tot sufletul” pe fruntea maneliștilor.

joi, 11 decembrie 2014

Descentralizarea - o gargară contrazisă de cifre

Centralismul economic în România
   La nivel de discurs, asistăm la o gargară despre descentralizare de vreo zece ani încoace, sau chiar mai mult. La nivel de fapte, statul e mai centralizat economic acum decât în urmă cu unsprezece sau douăzeci și unu de ani. De ce mă refer la situația din 2003 și 1993?

miercuri, 10 decembrie 2014

Cei mai slabi minștri de finanțe din ultimul deceniu

Topul celor mai slabi miniștri de finanțe
   Finanțele României cară apă cu ciurul, atât doar că, găurile ciurului limitează pierderile apei la nivelul de 30%. Slabă - așa poate fi caracterizată prestația tuturor celor ce s-au perindat la conducerea Ministerului Finanțelor în ultimul deceniu.

marți, 9 decembrie 2014

Evoluția economiilor în urma destrămării URSS-ului, Iugoslaviei și Cehoslovaciei

Cum au evoluat economic statele fostei Iugoslaviii, URSS-ului și Cehoslovaciei
   Căderea Cortinei de Fier în Europa anului 1989 devoala realitatea economiei socialiste într-o ramă a realismului ineficienței ca mod de existență. Surprinderea vestului vis-a-vis de realitățile economice din est a existat cu adevărat.

luni, 8 decembrie 2014

Topul televiziunilor cu cele mai mari datorii

Topul televiziunilor cu cele mai mari datorii
   Zilele trecute, la Realitatea, un părerolog dădea damfuri de deontologie invitând DNA-ul să se ocupe mai degrabă de corupții politici, decât de trusturile media spoliate de angajați. Respectivul era cu musca pe căciulă, de vreme ce vorbea la Realitatea, trust ce a dezvoltat o fobie vis-a-vis de achitarea datoriilor.

sâmbătă, 6 decembrie 2014

Hasta siempre, Comandante!

Ponta demisionează din funcția de prim-ministru
   În alegeri nu-i ca la la bac. Odată căzut la bac, dacă ești fiul lui Firea, sau oricine altcineva, ai șansa să-ți încerci norocul de câte ori are chef Pricopie să facă noi sesiuni în anul respectiv.

miercuri, 3 decembrie 2014

Proverb din Bahamas - „Ca să te aperi de nucile de cocos ce-ți cad în cap, nu folosi antivirusul!”

Softwin implicată în sacndalul Microsoft
   Un filozof bahamez spunea odată, după o lungă cugetare, îndeajuns să termine toată iarba din Caraibe, că „lumea de dincolo de lagună se împarte în două: sinecuriști ce primesc și sinecuriști ce prestează în așteptare”.

marți, 2 decembrie 2014

Harta salariaților din sectorul public

Harta bugetarilor
   25,6% este procentul deținut anul trecut de efectivul de salariații din sistemul public în totalul salariaților la nivel de economie. Din cei 4,8 milioane cât era efectivul de salariați de la nivel național, circa 1,22 de milioane țineau de proprietatea publică a statului.

duminică, 30 noiembrie 2014

Moldova a ales :)

Partidele pro-europene câștigă în republica Moldova
   Update ora 11: 45 - Se pare că Dodon (liderul PSRM) s-a culcat câștigător și s-a trezit Geoană.

Economia României înainte și după Marea Unire

Cum a evoluat, în cifre, economia României înainte și după Unirea din 1918.
   Marea Unire din 1918 a presupus, pe lângă sacrificiile umane, și sacrificii economice mari. Situația economică de înainte și după război ne arată un aspect mai puțin discutat de istorici. România s-a reîntregit, România a împlinit visul de veacuri al înaintașilor, dar toate acestea s-au făcut cu un preț.

joi, 27 noiembrie 2014

Reunificarea României și a Germaniei - comparație economică

Comparație între cele două Germanii și România și Moldova
   După demolarea zidului Berlinului, un vest-german se apropie cu entuziasm de un est-german și-i zice:
- Gata, s-a terminat, de-acum suntem un popor!
Est-germanul răspunde la fel de entuziast:
-Și noi, tot un popor suntem!

miercuri, 26 noiembrie 2014

Comunism versus capitalism - Agricultura în cifre

Cum arată agricultura de astăzi față de cea din comunism
   Munca patriotică, practica școlară, serviciul militar, toate acestea reprezentau contribuția românilor de diferite vârste la avântul agriculturii spre noi culmi ale productivității în socialism.

marți, 25 noiembrie 2014

Cine ne servește E-uri

Care e consumul de E-uri pe cap de român.
   Coloranți, conservanți, antioxidanți, emulgatori, stabilizatori, acidifianți, edulcoranți, aromatizanți, acestea sunt o parte din cele 25 de categorii de aditivi alimentari cuprinși în clasificările naționale și internaționale (ultima categorie cuprinde aditivii ce nu se încadrează în celelalte 24 de categorii).

luni, 24 noiembrie 2014

Low cost cu Fly Dubai

Întoarcerea fiului risipitor din cluburile din orient
   Ca să aibă mai mulți bani de petrecere, Ponta a ales să se întoarcă cu low-costul din Abu Dhabi. 

Topul băncilor cu cele mai mari pierderi în ultimii trei ani

Pierderile băncilor din ultimii trei ani
   Gradul de comisionare al băncilor după anul 2008 a crescut continuu. Principiul „decât un credit neperformant, mai bine un comision gras” funcționează și pare a constitui strategia pentru limitarea pierderilor sau chiar intrarea pe profit.

duminică, 23 noiembrie 2014

Pas cu pas spre Cotroceni, pe un covor de limbi

Pas cu pas pe cărarea cu lingăi
   Ușurința cu care o liotă de derbedei, cu legitimație de jurnalist sau ong-ist, se transformă a doua zi după ce nu le-au ieșit pasențele  într-un covor moale și călduț de limbi e de fiecare dată mai surprinzătoare decât te așteptai să fie.

miercuri, 19 noiembrie 2014

Războiul petrolului a ajuns în faza „cine clipește primul”

Geopolitica petrolului
   După ani de zile în care prețul barilului de petrol a urmat logica supermarketurilor românești, adică, indiferent dacă e sau nu cerere, prețul tot ridicat rămâne, de vreo cinci luni de zile, această stare de fapt pare a se schimba.

marți, 18 noiembrie 2014

Câte căruțe sunt în România?

Numărul de căruțe pe județe
   În România, numărul căruțelor este necunoscut. Asta se întâmplă deoarce înmatricularea vehiculelor cu tracțiune animală cade în sarcina autorităților locale și nu a poliției rutiere. Pentru a face un recensământ al căruțelor, este necesară raportarea din partea fiecărei primării.

luni, 17 noiembrie 2014

Blestemul Red Sox

Rezultate alegeri prezidențiale pe județe 2014
   Red Sox e echipa de baseball urmărită de blestemul Bambino timp de 86 de ani. Oricât de mult s-au străduit cei din Boston să câștige World Series în opt decenii și jumătate cât a trecut din 1918, n-au putut și pace.

duminică, 16 noiembrie 2014

România a ales

Klaus Iohannis a câștigat
   România alege între „-escu” și nemți. Indiferent de exit-poll-uri, Klaus Iohannis a câștigat, dacă nu în seara aceasta, atunci la Curtea Constituțională în zilele următoare.

vineri, 14 noiembrie 2014

Top cinci minciuni de campanie

Ce minciuni grosolane s-au vehiculat în campanie
   Dacă somnul rațiunii naște monștri, atunci Iohannis e rațiunea ce a dormit și ne-a adormit în campanie, iar monștrii rimează cu proștii se regăsesc, cu preponderență, în mass media aservită lui Ponta.

joi, 13 noiembrie 2014

Bilanțul economic al deceniului Băsescu

Cum a evoluat economia în cele două mandate ale lui Băsescu
   12 decembrie 2004 era ziua când România intra în deceniul Băsescu. E drept că preluarea mandatului a avut loc câteva săptămâni mai târziu, dar, în percepția publică, mandatul a început din seara alegerilor. România de la acea dată era țară membră NATO și tocmai încheiase negocierile de aderare la UE.

miercuri, 12 noiembrie 2014

Iarăși tu, Brutus?

Realitatea TV - un Brutus pentru Iohannis
   Când nu se crede Alexandr Dughin, Cozmin Gușă își dă seama că e la conducerea unei televiziuni cu un picior în groapa falimentului. Noi știam că Realitatea nu-i vreun CNN, așa cum nici Gușă nu e vreun geopolitician a cărui viziune străbate orizonturile Dămăroaiei, dar, totuși, ne puneam speranțe că nu vom vedea chindiile cu proști de pe Antenă și RTV.

marți, 11 noiembrie 2014

România și vecinii ei - comparație a evoluției economice din 1990 încoace

Comparație între economia României și cele ale vecinilor
  Anul 1990, primul an de libertate, găsea România în poziție de start spre economia de piață. În aceeași situație  se regăseau și vecinii de la sud și vest, bulgarii și maghiarii. În sud-vest, Iugoslavia era în prag de război civil, iar în est și nord, URSS își trăia ultimile zile.

luni, 10 noiembrie 2014

Topul județelor după numărul de autoturisme la mia de locuitori

Topul judetelor după cresterile înregistrate de numărul de autoturisme la mia de locuitori
   Criza declanșată la finalul lui 2008 în lume, și la finalul lui 2009 la noi, că până atunci era campanie electorală, a dus la o restrângere a vânzărilor de autoturisme noi peste tot în lume, inclusiv în România. La sfârșitul anului 2007, parcul auto din România număra circa 3,54 milioane de autoturisme.

duminică, 9 noiembrie 2014

Excedent și deficit

Excedent și deficit
   „Iohannis vrea să rupă România!” „Iohannis nu e ortodox!” „Iohannis nu e român!”, „Iohannis n-are copii!” „Iohannis are șase case!” Asistăm la acest prozelitism mânat, de la începutul campaniei, de spaima de DNA.

vineri, 7 noiembrie 2014

Cu ochelari sau fără

Din Zăbrăuți se vede cel mai bine
   Dimineață se trezi într-un pat străin. În jur erau perne de mătase, broderii scumpe, tapițerii de epocă. Totul părea un decor de film. Zâmbi, se scărpină în fund și sări din pat. Oare, chiar atât de mult a băut aseară? Văzu pe marginea patului o casetă. Părea scumpă.

joi, 6 noiembrie 2014

Top 5 aberații ale economiei românești

Topul paradoxurilor ecomomiei românești
   Economia națională e sublimă și plină de aberații precum un adolescent de coșuri. Unele dintre acestea pot fi explicate și, deci, nu mai pot fi categorisite ca fiind aberații, altele rămân la acest statut pentru că nimeni nu se obosește să le găsească o explicație, iar în a treia categorie se regăsește leadeship-ul politic - chintesența alegerileor făcute ca popor.

miercuri, 5 noiembrie 2014

Cât și cui s-a îndatorat România în ultimii 150 de ani

Evolutia datoriei externe în ultimii 150 de ani
   Datoria externă a unui stat, fie că este publică, fie că e privată, la final, e plătită de toată lumea. Dacă nu credeți, aduceți-vă aminte de 2009, când statul s-a împrumutat de la FMI pentru a permite băncilor cu capital majoritar străin să-și ducă banii acasă.

marți, 4 noiembrie 2014

Câte companii țin în spate economia României

Marile companii contributoare la PIB
   Economia națională poate fi comparată cu o masă la care se așează companii, salariați, pensionari, șomeri, iar, în capul mesei, cu cuțitul într-o mână, stă statul. La masa cu pricina fiecare aduce ce poate, dar, când vine vremea să se înfrupte fiecare, statul e cel ce hotărâște ce, cât și cum își va potolii pofta fiecare.

luni, 3 noiembrie 2014

Harta rezultatelor la primul tur al alegerilor

Cum au votat județele în primul tur al alegerilor prezidențiale
   Harta rezultatelor din primul tur al alegerilor arată îngrijorător pentru candidatul ACL. Dacă PSD-ul și-a păstrat pozițiile deținute tradițional în sudul și estul țării, Iohannis a ratat două județe din Transilvania, în afara celor dominate de maghiari.

duminică, 2 noiembrie 2014

Înainte și după alegeri

Fațetele votului
   Rezultate oficiale finale:

Ponta - 40,44%
Iohannis - 30,37%
Tăriceanu - 5,36%
Elena - 5,20%
Monica - 4,44%

vineri, 31 octombrie 2014

Vai, domnișoara Udrea, ce haină frumoasă aveți!

Fotografii cu Udrea la Paris
   Haina, d-ra Udrea, haina, cât a costat? Da`, gențile Hermes sau Louis Vuitton, alea, cât au costat? Cât costă  Jimmy Choo-urile schimbați zilnic de minim trei ori? Cât ne costă frunza brandului de țară? Cât ne costa șpăgile încasate de fostul soț, despre care d-voastră, bineînțeles, nu știți nimic?

joi, 30 octombrie 2014

Salariile președinților României

Salariile nete  ale președinților Ceaușescu, Iliescu, Constantinescu, Băsescu
   Salariile șefilor de stat, de la Ceaușescu încoace, nu depășesc salariul minim din țările occidentale. E drept că nici performanțele acestora nu-i îndreptățesc să primească mai mult, dar, totuși, sumele primite de aceștia sunt la limita supraviețuirii într-o țară ca Germania.

miercuri, 29 octombrie 2014

Bătălia în sondaje

Alegeri 2014 - sondaje
   La mai puțin de o săptămână până la turul întâi, toată lumea își umflă mușchii cu sondajele de casă sau din apropiere. Lumea s-a mai fript cu sondaje, s-a fript chiar și cu exit-poll-uri, care se presupune că ar avea un grad de predicție mai ridicat, dar, fără ele, „viața e pustiu”.

luni, 27 octombrie 2014

Evoluția economiei județelor controlate de baroni

Cum a evoluat economia județelor controlate de baroni
    Baronul local e specia rezultată din încrucișarea slabei aplicări a legii la nivel local cu entuziasmul pomanagiilor de la urne. După anul 2000, specia s-a extins la nivel teritorial, existând posibilitatea ca unele județe să fie la cheremul a doi baroni, cum e cazul Constanței, sau la cheremul unui primar de capitală de județ, cum e cazul județelor Neamț, Iași, Arad, Bacău.

vineri, 24 octombrie 2014

Evaziunea fiscală în turism. Studiu de caz: Vama Veche și 2 Mai

Evaziunea fiscală în turism. Studiu de caz: Vama Veche și 2 Mai
   Turismul românesc este mârțoaga ce mănâncă jar în strategiile guvernului atunci când se dorește un nou studiu/strategie/master plan/sau mai știu eu ce denumire poartă trei coli A4 scrise la repezeală cu copy-paste și ajutor de pe regielive.

joi, 23 octombrie 2014

Comunism vs. capitalism - salarii și prețuri reale

Comunism vs. capitalism - salarii și prețuri reale
   Acum vreo două săptămâni am scris despre miturile economiei RSR. Am văzut cum au sărit o serie de nostalgici să mă pună la punct, nu cu argumente, ci cu impresii personale. În acel articol am raportat macro-indicatorii PIB, exporturi, importuri, buget la dolar, acum vom raporta salariile și prețurile la leu, la cel real, prin inflatare.

miercuri, 22 octombrie 2014

Noaptea cuțitelor lungi în PSD

   La PSD a venit Ignatul mai repede. După seppuku executat de Hrebenciuc, le-a venit sorocul godacilor Guiță și Șova și vierului bătrân în ale primăriei, recte Marean, sau, cum i se zice între cunoscuți, Grămăticul.