Mâine anul se-noiește
Și economia crește?
Crește, stă sau dă-napoi,
Că-i strunită doar de boi.
N-are cine s-o conducă,
Că guvernul e pe ducă.
miercuri, 31 decembrie 2014
luni, 29 decembrie 2014
Prognoze economice pentru 2015
2015 e anul în care economia mondială pleacă la drum cu atuul unui combustibil ieftin, mult mai ieftin decât în anii de plin avânt recesionist. Indiferent dacă scăderea este una reală, bazată pe relația liberă a cererii și ofertei, sau este ca urmare a unui război geopolitic purtat cu gloanțe de dumping, economiei mondiale i se pune la dispoziție combustibil suficient pentru motoare de mai mare putere.
duminică, 28 decembrie 2014
Câte din prognozele făcute la începutul anului au fost corecte
La începutul anului am făcut o serie de prognoze economice pentru anul ce aproape a trecut. Previziunile au avut ținte exacte - în cazul prețului aurului, petrolului și perechii EUR/USD și au vizat tendințe generale în privința evoluției economiei UE și cea a României.
miercuri, 24 decembrie 2014
luni, 22 decembrie 2014
Un sfert de veac de capitalism
La 25 de ani după revoluția din 1989, economia României e de aproape patru ori mai mare, cu exporturi de șapte ori mai mari, dar și importuri de zece ori mai mari. Toate acestea, în condițiile în care, numărul angajaților s-a înjumătățit, iar salariul mediu net s-a dublat.
sâmbătă, 20 decembrie 2014
Prognoză politică
Lumea după Băsescu se împarte în două: el și restul. Oau! Ce să vezi? Așa era și în timpul mandatelor. Îi dorim multe „succesuri” dlui Traian Băsescu în agricultură, fie că va fi făcută la Nana, fie că se va realiza pentru reducerea eventualei pedepse!
joi, 18 decembrie 2014
Economiile Harghitei și Covasnei de când e UDMR la putere
Ținutul Secuiesc se suprapune, în cea mai mare parte, teritoriului Harghitei și Covasnei. Din acest motiv am ales să mă opresc doar asupra economiei celor două județe, și nu și asupra județului Mureș, județ în care comunitatea maghiară nu deține majoritatea.
miercuri, 17 decembrie 2014
Capul lui Moțoc vrem!
În România, dacă vrei să nu ai dușmani, nu fă nimic! În felul acesta nu deranjezi pe nimeni și, atunci când te deranjează unul care face ceva, poți grohăi, asemeni lui Nicușor, acuzații la adresa celui ce te-a deposedat de taxiul aerian luat din fonduri europene.
marți, 16 decembrie 2014
Cum a evoluat economia județului Timiș de la revoluție încoace
Un sfert de veac, atât a trecut de la izbucnirea revoluției din `89 la Timișoara. Unii acreditează izbucnirea revoluției pe 14 decembrie la Iași, dar cum la Iași n-a mers, nici în 1989 și nici în 1848, două zile mai târziu, revoluția a prins pe un teren mai fertil.
luni, 15 decembrie 2014
Adio ... și n-am cuvinte sau cifre!
„Nu știu toate cifrele”, dar „cred din tot sufletul”, „n-am auzit de MTO”, dar „am încredere că va fi bine”. Comunicarea drei profesor asistent la Universitatea Maryland a fost atât de dezastroasă, încât imaginea de puștoaică habarnistă cu patalama de Harvard s-a lipit mai abitir decât dedicațiile „din tot sufletul” pe fruntea maneliștilor.
joi, 11 decembrie 2014
Descentralizarea - o gargară contrazisă de cifre
La nivel de discurs, asistăm la o gargară despre descentralizare de vreo zece ani încoace, sau chiar mai mult. La nivel de fapte, statul e mai centralizat economic acum decât în urmă cu unsprezece sau douăzeci și unu de ani. De ce mă refer la situația din 2003 și 1993?
miercuri, 10 decembrie 2014
marți, 9 decembrie 2014
Evoluția economiilor în urma destrămării URSS-ului, Iugoslaviei și Cehoslovaciei
Căderea Cortinei de Fier în Europa anului 1989 devoala realitatea economiei socialiste într-o ramă a realismului ineficienței ca mod de existență. Surprinderea vestului vis-a-vis de realitățile economice din est a existat cu adevărat.
luni, 8 decembrie 2014
Topul televiziunilor cu cele mai mari datorii
Zilele trecute, la Realitatea, un părerolog dădea damfuri de deontologie invitând DNA-ul să se ocupe mai degrabă de corupții politici, decât de trusturile media spoliate de angajați. Respectivul era cu musca pe căciulă, de vreme ce vorbea la Realitatea, trust ce a dezvoltat o fobie vis-a-vis de achitarea datoriilor.
sâmbătă, 6 decembrie 2014
Hasta siempre, Comandante!
În alegeri nu-i ca la la bac. Odată căzut la bac, dacă ești fiul lui Firea, sau oricine altcineva, ai șansa să-ți încerci norocul de câte ori are chef Pricopie să facă noi sesiuni în anul respectiv.
joi, 4 decembrie 2014
Bilanțul cheltuielilor de protocol din epoca Băsescu
După bilanțul economic al deceniului Băsescu, am intrat în cancanisme bugetare pentru a avea o imagine a celui mai petrecăreț, ca imagine, președinte al României.
miercuri, 3 decembrie 2014
Proverb din Bahamas - „Ca să te aperi de nucile de cocos ce-ți cad în cap, nu folosi antivirusul!”
Un filozof bahamez spunea odată, după o lungă cugetare, îndeajuns să termine toată iarba din Caraibe, că „lumea de dincolo de lagună se împarte în două: sinecuriști ce primesc și sinecuriști ce prestează în așteptare”.
marți, 2 decembrie 2014
Harta salariaților din sectorul public
25,6% este procentul deținut anul trecut de efectivul de salariații din sistemul public în totalul salariaților la nivel de economie. Din cei 4,8 milioane cât era efectivul de salariați de la nivel național, circa 1,22 de milioane țineau de proprietatea publică a statului.
duminică, 30 noiembrie 2014
Economia României înainte și după Marea Unire
Marea Unire din 1918 a presupus, pe lângă sacrificiile umane, și sacrificii economice mari. Situația economică de înainte și după război ne arată un aspect mai puțin discutat de istorici. România s-a reîntregit, România a împlinit visul de veacuri al înaintașilor, dar toate acestea s-au făcut cu un preț.
joi, 27 noiembrie 2014
Reunificarea României și a Germaniei - comparație economică
După demolarea zidului Berlinului, un vest-german se apropie cu entuziasm de un est-german și-i zice:
- Gata, s-a terminat, de-acum suntem un popor!
Est-germanul răspunde la fel de entuziast:
-Și noi, tot un popor suntem!
miercuri, 26 noiembrie 2014
marți, 25 noiembrie 2014
Cine ne servește E-uri
Coloranți, conservanți, antioxidanți, emulgatori, stabilizatori, acidifianți, edulcoranți, aromatizanți, acestea sunt o parte din cele 25 de categorii de aditivi alimentari cuprinși în clasificările naționale și internaționale (ultima categorie cuprinde aditivii ce nu se încadrează în celelalte 24 de categorii).
luni, 24 noiembrie 2014
Topul băncilor cu cele mai mari pierderi în ultimii trei ani
Gradul de comisionare al băncilor după anul 2008 a crescut continuu. Principiul „decât un credit neperformant, mai bine un comision gras” funcționează și pare a constitui strategia pentru limitarea pierderilor sau chiar intrarea pe profit.
duminică, 23 noiembrie 2014
Pas cu pas spre Cotroceni, pe un covor de limbi
Ușurința cu care o liotă de derbedei, cu legitimație de jurnalist sau ong-ist, se transformă a doua zi după ce nu le-au ieșit pasențele într-un covor moale și călduț de limbi e de fiecare dată mai surprinzătoare decât te așteptai să fie.
miercuri, 19 noiembrie 2014
Războiul petrolului a ajuns în faza „cine clipește primul”
După ani de zile în care prețul barilului de petrol a urmat logica supermarketurilor românești, adică, indiferent dacă e sau nu cerere, prețul tot ridicat rămâne, de vreo cinci luni de zile, această stare de fapt pare a se schimba.
marți, 18 noiembrie 2014
Câte căruțe sunt în România?
În România, numărul căruțelor este necunoscut. Asta se întâmplă deoarce înmatricularea vehiculelor cu tracțiune animală cade în sarcina autorităților locale și nu a poliției rutiere. Pentru a face un recensământ al căruțelor, este necesară raportarea din partea fiecărei primării.
luni, 17 noiembrie 2014
duminică, 16 noiembrie 2014
România a ales
România alege între „-escu” și nemți. Indiferent de exit-poll-uri, Klaus Iohannis a câștigat, dacă nu în seara aceasta, atunci la Curtea Constituțională în zilele următoare.
vineri, 14 noiembrie 2014
joi, 13 noiembrie 2014
Bilanțul economic al deceniului Băsescu
miercuri, 12 noiembrie 2014
Iarăși tu, Brutus?
Când nu se crede Alexandr Dughin, Cozmin Gușă își dă seama că e la conducerea unei televiziuni cu un picior în groapa falimentului. Noi știam că Realitatea nu-i vreun CNN, așa cum nici Gușă nu e vreun geopolitician a cărui viziune străbate orizonturile Dămăroaiei, dar, totuși, ne puneam speranțe că nu vom vedea chindiile cu proști de pe Antenă și RTV.
marți, 11 noiembrie 2014
luni, 10 noiembrie 2014
Topul județelor după numărul de autoturisme la mia de locuitori
Criza declanșată la finalul lui 2008 în lume, și la finalul lui 2009 la noi, că până atunci era campanie electorală, a dus la o restrângere a vânzărilor de autoturisme noi peste tot în lume, inclusiv în România. La sfârșitul anului 2007, parcul auto din România număra circa 3,54 milioane de autoturisme.
duminică, 9 noiembrie 2014
Excedent și deficit
„Iohannis vrea să rupă România!” „Iohannis nu e ortodox!” „Iohannis nu e român!”, „Iohannis n-are copii!” „Iohannis are șase case!” Asistăm la acest prozelitism mânat, de la începutul campaniei, de spaima de DNA.
vineri, 7 noiembrie 2014
Cu ochelari sau fără
Dimineață se trezi într-un pat străin. În jur erau perne de mătase, broderii scumpe, tapițerii de epocă. Totul părea un decor de film. Zâmbi, se scărpină în fund și sări din pat. Oare, chiar atât de mult a băut aseară? Văzu pe marginea patului o casetă. Părea scumpă.
joi, 6 noiembrie 2014
Top 5 aberații ale economiei românești
Economia națională e sublimă și plină de aberații precum un adolescent de coșuri. Unele dintre acestea pot fi explicate și, deci, nu mai pot fi categorisite ca fiind aberații, altele rămân la acest statut pentru că nimeni nu se obosește să le găsească o explicație, iar în a treia categorie se regăsește leadeship-ul politic - chintesența alegerileor făcute ca popor.
miercuri, 5 noiembrie 2014
marți, 4 noiembrie 2014
Câte companii țin în spate economia României
Economia națională poate fi comparată cu o masă la care se așează companii, salariați, pensionari, șomeri, iar, în capul mesei, cu cuțitul într-o mână, stă statul. La masa cu pricina fiecare aduce ce poate, dar, când vine vremea să se înfrupte fiecare, statul e cel ce hotărâște ce, cât și cum își va potolii pofta fiecare.
luni, 3 noiembrie 2014
Harta rezultatelor la primul tur al alegerilor
Harta rezultatelor din primul tur al alegerilor arată îngrijorător pentru candidatul ACL. Dacă PSD-ul și-a păstrat pozițiile deținute tradițional în sudul și estul țării, Iohannis a ratat două județe din Transilvania, în afara celor dominate de maghiari.
duminică, 2 noiembrie 2014
Înainte și după alegeri
Rezultate oficiale finale:
Ponta - 40,44%
Iohannis - 30,37%
Tăriceanu - 5,36%
Elena - 5,20%
Monica - 4,44%
Ponta - 40,44%
Iohannis - 30,37%
Tăriceanu - 5,36%
Elena - 5,20%
Monica - 4,44%
vineri, 31 octombrie 2014
Vai, domnișoara Udrea, ce haină frumoasă aveți!
Haina, d-ra Udrea, haina, cât a costat? Da`, gențile Hermes sau Louis Vuitton, alea, cât au costat? Cât costă Jimmy Choo-urile schimbați zilnic de minim trei ori? Cât ne costă frunza brandului de țară? Cât ne costa șpăgile încasate de fostul soț, despre care d-voastră, bineînțeles, nu știți nimic?
joi, 30 octombrie 2014
Salariile președinților României
Salariile șefilor de stat, de la Ceaușescu încoace, nu depășesc salariul minim din țările occidentale. E drept că nici performanțele acestora nu-i îndreptățesc să primească mai mult, dar, totuși, sumele primite de aceștia sunt la limita supraviețuirii într-o țară ca Germania.
miercuri, 29 octombrie 2014
marți, 28 octombrie 2014
luni, 27 octombrie 2014
Evoluția economiei județelor controlate de baroni
Baronul local e specia rezultată din încrucișarea slabei aplicări a legii la nivel local cu entuziasmul pomanagiilor de la urne. După anul 2000, specia s-a extins la nivel teritorial, existând posibilitatea ca unele județe să fie la cheremul a doi baroni, cum e cazul Constanței, sau la cheremul unui primar de capitală de județ, cum e cazul județelor Neamț, Iași, Arad, Bacău.
vineri, 24 octombrie 2014
Evaziunea fiscală în turism. Studiu de caz: Vama Veche și 2 Mai
Turismul românesc este mârțoaga ce mănâncă jar în strategiile guvernului atunci când se dorește un nou studiu/strategie/master plan/sau mai știu eu ce denumire poartă trei coli A4 scrise la repezeală cu copy-paste și ajutor de pe regielive.
joi, 23 octombrie 2014
Comunism vs. capitalism - salarii și prețuri reale
Acum vreo două săptămâni am scris despre miturile economiei RSR. Am văzut cum au sărit o serie de nostalgici să mă pună la punct, nu cu argumente, ci cu impresii personale. În acel articol am raportat macro-indicatorii PIB, exporturi, importuri, buget la dolar, acum vom raporta salariile și prețurile la leu, la cel real, prin inflatare.
miercuri, 22 octombrie 2014
Noaptea cuțitelor lungi în PSD
La PSD a venit Ignatul mai repede. După seppuku executat de Hrebenciuc, le-a venit sorocul godacilor Guiță și Șova și vierului bătrân în ale primăriei, recte Marean, sau, cum i se zice între cunoscuți, Grămăticul.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)