Social Icons

marți, 25 noiembrie 2014

Cine ne servește E-uri

Care e consumul de E-uri pe cap de român.
   Coloranți, conservanți, antioxidanți, emulgatori, stabilizatori, acidifianți, edulcoranți, aromatizanți, acestea sunt o parte din cele 25 de categorii de aditivi alimentari cuprinși în clasificările naționale și internaționale (ultima categorie cuprinde aditivii ce nu se încadrează în celelalte 24 de categorii).
Fiecare categorie, la rândul ei, se divide în substanțe chimice specifice numerotate cu E-uri, astfel, coloranții sunt codificați de la E 100 la E182, conservanții de la E 200 la E 297, și așa mai departe. Piața aditivilor alimentari din România nu este estimată la nivel oficial, un studiu în acest sens fiind greu de realizat din cauza existenței producției combinate de aditivi și alte produse, de regulă, dulciuri. Totuși, estimarea acestei piețe se poate face prin raportarea la cifrele de la nivel mondial și european.
   În 2011, la nivel mondial, piața aditivilor se ridica la valoarea de 28,2 mld. USD. Creșterea anuală estimată până în anul 2018 era de 3,59% pe an. Rezultă că, pentru anul trecut, aceasta se ridica la 30,26 mld USD, iar anul în curs va ajunge la valoarea de 31,34 mld. USD. Din această sumă, 32% reprezintă piața EU. Dacă avem în vedere faptul că industria alimentară și a băuturilor la nivelul UE reprezinta în 2011 circa 1.017 mld. EUR cifră de afaceri, rezultă că piața aditivilor alimentari raportată la cifra de afaceri a industriei alimentare și a băuturilor din UE reprezintă circa 0,65%, respectiv 6,61 mld. EUR. Dacă raportăm acest procent la cifra de afaceri a industriei alimentare și a băuturilor din România anului trecut, rezultă că producătorii români folosesc aditivi alimentari în valoare de 72 milioane de euro anual. 
   Cifra rezultată duce la concluzia că în România se folosește o cantitate mai mare de aditivi alimentari decât cea utilizată la nivel european. Tragem această concluzie pe baza datelor furnizate de revista Carnea - publicație de specialitate în industria cărnii, conform căreia, doar în cadrul acestei industrii, piața aditivilor se ridică la 50 de milioane de euro anual. Cei mai importanți producători de pe acest segment de piață erau anul trecut: Supremia, Ion Moș și Expertarom, cu cifre de afaceri de 142 milioane lei, de 92 milioane lei, respectiv 67 milioane lei. La acești producători se adaugă alții mai mici și unii ce acționează pe alte segmente de piață, cum ar fi piața dulciurilor, a băuturilor răcoritoare, a produselor de panificație. Cea mai importantă companie pe aceste segmente este Dr. Oetker (267 mi. CA). Dr. Oetker este, de altfel, cea mai mare companie de pe piața aditivilor alimentari, dar cât din producția acestei companii sunt aditivi și cât reprezintă alte produse, nu știm, deoarece compania nu comunică aceste date. Companii importante mai sunt: Zeelandia (40 mil. lei CA), Coseli (14 mil. lei CA), Vilma România (9 mil. lei CA). Alte companii ce activează pe piața aditivilor sunt: Elton, Kralex Food Solution, Cubic, Pacovis, etc.  Toate aceste companii au o producție combinată. 
   Conform Ministerului de Finanțe, anul trecut activau în domeniul fabricarea condimentelor și ingredientelor un număr de 74 de companii cu o cifră de afaceri cumulată de 555 milioane de lei, echivalent a 124 de milioane de euro. Desigur că nu toate aceste companii fabrică aditivi alimentari, dar cele mai multe da. Dacă acceptăm că un procent de 80% fabrică aditivi alimentari, atunci putem aproxima că cifra de afaceri a producătorilor de E-uri din România este situată între 72 de milioane de euro și 100 de milioane de euro. Valoarea medie de 86 de milioane de euro este, probabil, cea mai apropiată de piața națională de E-uri. La nivel mondial, cea mai largă utilizare dintre categoriile de aditivii alimentari o aveau aromatizanții (27% cotă de piață) și coloranții (5% cotă de piață). La nivel de substanțe, cei mai utilizați aditivi sunt hidrocoloizii (gelatina și pectina, în principal) cu o cotă de piața de 17%, emulsifianții (înlocuitorii de grăsime, în special lecitina) cu o cotă de 7% și enzimele (15% cotă de piață).
   Consumul național de E-uri este, însă, superior pieței naționale, pentru că avem un consum de alimente și băuturi mai mare decât producția. Părerea unor nutriționiști este că, anual, fiecare dintre noi consumă circa 7 kg de aditivi alimentari. Suma poate părea exagerată, dar chiar și dacă o înjumătățești, cantitatea rezultată e îngrijorătoare în privința eventualelor repercusiuni asupra sănătății.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu