Social Icons

luni, 31 martie 2014

Din bucata mea de pâine, nu mai cresc un porc ca tine!

Porcul politic față în față cu votul
   De după orientările de dreapta sau stânga, Guiță al nost`, deputat sau senator, ministru sau godac de la județ, ne demonstrează zilnic cum sporește numărul porcinelor fără ca fermele  sau țăranii să aibă de-a face cu asta. Da, Guiță, din `90 încoace, stă abonat la troaca lăturilor aferente funcțiilor.

vineri, 28 martie 2014

Evoluția numărului de salariați pe județe în 2013

Evoluția numărului de angajați în 2013
   Anul trecut, numărul angajaților din România a crescut cu 26,4 mii, ceea ce reprezintă un spor de 0,39%. Cu 4,328 milioane de angajați la nivel național, suntem cu peste 700 de mii angajați în minus față de anul 2008. INS calculează separat la nivel de țară și la nivel de județe numărul de salariați, astfel că o adunare a totalului județelor dă o cifră superioară celei de la nivel național.

miercuri, 26 martie 2014

Harta analfabetismului în România

Rata analfabetismului la recensământul din 2011
   La întocmirea unei asemenea hărți ar fi trebuit întâi să consult statisticile efectivelor de angajați din televiziunile tabloide și mai apoi pe cele de la ultimul recensământ. Da, ce să faci, așa sunt eu sufletist și iert tabloidele pentru a mă lăsa purtat de cifrele furnizate de INS la ultimul recensământ.

luni, 24 martie 2014

Economia județelor capitalelor regionale în ultimii 9 ani

Cum a evoluat pib-ul în principalele județe
    La reîmpărțirea administrativă a României, care va avea loc după terminarea autostrăzilor, adică pe la calendele grecești, trebuie să se ia în calcul gradul de dezvoltare și omogenitatea regiunilor... Bla, bla, bla - așa se exprimau savant toți cei ce voiau să mestece truisme de după un microfon când aberau prin emisiuni sau pe la întâlnirile de partid.

miercuri, 19 martie 2014

Efectele privatizării statului

Vlasov reținut de DNA
   CCIR (Camera de Comerț și Industrie a României) reprezintă exemplul perfect al privatizării atribuțiilor statului. Nenea din imagine, Mihail Vlasov, este cel ce conduce acest ONG din anul de grație 2007. Tot de pe atunci, reținutul de DNA, în urma flagrantului organizat, face presiuni pe lângă toate guvernele ce s-au perindat la putere pentru a trece Registrul Comerțului în subordinea CCIR  și aproape că a reușit.

marți, 18 martie 2014

Cu două umbrele te poți uda până la piele

Pericolul transnistrean
   Rușii joacă sah, americanii - McDonald`s. Baletul de la Balșoi a început turneul la vest de Kremlin. După mai bine de un deceniu și ceva de dance country cu concepte geopolitice demne de mijloc de secol XX, de genul preemtive strike, recunoașteri de suveranități ale unor părți de stat care ne convin, cum a fost în cazul Kosovo, după toate acestea, lumea se miră că Putin le dă șah după ce s-au descoperit ca amatorii.

luni, 17 martie 2014

De ce suntem săraci

Evoluția populației urbane la recensăminte
   De ce suntem săraci? Dac-am fi Becali, am răspunde sec: suntem săraci c-așa a vrut Dumnezeu. Celor mai mulți dintre români explicația le-ar oferi confortul psihic necesar pentru a nu-și măcina nervii când pe la emisiuni se perindă politicieni emanați de partidul unic cu carnet roșu cu tot și le dau lecții de antreprenoriat precoce.

vineri, 14 martie 2014

Soros - rechinul din acvariu?

Legendele despre Soros
   16 septembrie 1992, cunoscută ca vinerea neagră pentru lira sterlină, a fost ziua care l-a așezat pe George Soros în mentalul colectiv drept un rechin ce îți poate face varză economia. Adevărul e că, în acea zi, Banca Angliei n-a fost îngenunchiată, ci doar a primit un sucker punch.

miercuri, 12 martie 2014

Internet - viteză de la Mazăre

Internet la liber în autobuzele din Constanța
   Ce au în comun o babă, o tabletă și un autobuz? Răspuns: RATC (Regia Autonomă de Transport Constanța). Da, de pe la echinocțiul de primăvară, tanti Veta, babă în toată regula, va umbla cu sacoșa de rafie de la o piață la alta în Constanța și, prin sacoșă, alături de ceapă, lobodă și alte verdețuri că postește de voie, de nevoie, întreținerea rupându-i pensioara, va avea la ea tableta cu internet gratuit.

marți, 11 martie 2014

Ciuciu Bank

Băncile falimentate in anii 90
   Anii `90 rămân, în amintirea colectivă, drept anii  în care pe imașul național păștea turma de oi păzită de ciomagul cu trei trandafiri încrustați și dulăii cu mare apetit la tot ce era verde, nu iarbă, ci dolari. Iarba, în acele timpuri, era pentru turmă, se devaloriza de la o zi la alta și se numea, în limbajul colectiv, leu.

luni, 10 martie 2014

Statul te vrea vegetarian

Demagogii cu TVA
   Vă plac carnea? Dacă da, nașpa`, că statului îi plac legumele și fructele. Tu, dacă te-ai născut cu canini și-ți place ceafa de porc, ești un nesimțit incapabil să te înalți în stratosfera simțurilor raw-vegane. Așa că, plătește!

joi, 6 martie 2014

De ce mă-njuri cu investițiile?

Bugetul de investiții
   Liviu Voinea a ieșit în față azi cu „cifre”. Cică, după cifrele din fața sa, anul trecut, circa 6 miliarde de lei s-au dus pe 20 de mari proiecte. De marile proiecte se ocupa anul trecut Șova. Acum e tot cu marile proiecte de la transporturi, că Mănescu și-a luat zborul din funcție.

miercuri, 5 martie 2014

Cât timp poate ține închis Putin robinetul de gaze pentru Europa ?

Cât timp poate juca Putin cartea gazului?
   Cât timp poate ține Putin, Europa, cu chibritul aprins în așteptarea gazului? Răspuns: cât vor mușchii lui. Nu, lăsând glumele de autobază la o parte, Țarul Putin nu prea își permite să se joace de-a închisul gazului mai mult de câteva luni. Câteva luni vor produce pagube semnificative consumatorilor industriali din UE, dar în același timp Putin își va împușca piciorul drept.

luni, 3 martie 2014

Economia României, înainte și după Primul Război Mondial

Date statistice economice 1913 și 1919
   România anului 1913 era în încălzire pentru războiul ce avea să vină un an mai târziu. Jocul de gleznă de pe tușă înainte de gărgăunii declanșați de asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand a fost întrerupt de arătarea mușchilor în războiul balcanic.