Social Icons

sâmbătă, 30 septembrie 2017

Cu cât a scăzut suprafața locuințelor finalizate între 2008 și 2016 la nivel de județe

Topul județelor după scăderea suprafeței locuințelor finalizate între 2008 și 2016
   În România anului trecut s-au finalizat cu 22% mai puține locuințe față de anul 2008 (52,2 mii față de 67,3 mii). Mai interesant e faptul că nu doar numărul locuințelor terminate a scăzut, ci și suprafața acestora.

joi, 28 septembrie 2017

Cum stătea Vechiul Regat din punct de vedere economic față de vecini săi și față de statele nordice

Cât de productivi erau românii față de vecinii lor între 1900 și 1913
   Adrian Vasilescu, bătrânelul de la BNR mai simpatic decât Mugur Isărescu, dar parcă la fel de etern, vorbea zilele trecute despre o Românie mult mai dezvoltată din punct de vedere economic față de alte state, inclusiv cele nordice, în anul 1913.

miercuri, 27 septembrie 2017

După 12 ani, cu jumătate de gură, BNR recunoaște neajunsurile cotei unice

În câte țări din UE, aplicarea cotei unice a dus la polarizarea veniturilor
   Mai bine mai târziu decât niciodată - așa se poate rezuma poziția BNR-ului exprimată prin intermediul economistului-șef Valentin Lazea. La doisprezece ani de la adoptarea cotei unice, unii, puțini ce-i drept, realizează că avem o problemă - inegalitatea veniturilor din România a crescut

marți, 26 septembrie 2017

Câte trei argumente pro și contra splitării TVA

Care sunt oportunitățile și amenințările aplicării măsurii TVA-ului splitat
   Aplicarea splitării TVA-ului de la 1 ianuarie 2018 încinge spiritele pe măsură ce guvernul nu pare să dea înapoi. În ultimele zile, mai multe asociații patronale cer la unison regândirea măsurii. Guvernul, prea ocupat să pareze loviturile venite din partea DNA-ului, nu răspunde în niciun fel doleanțelor venite din partea mediului economic.

luni, 25 septembrie 2017

În ce județe CAS-ul de la angajatori și angajați acoperă plătirea pensiilor

Topul județelor după gradul de acoperire a pensiilor prin CAS-ul de la angajatori și angajați   În luna iunie a anului curent, CAS-ul de la angajatori și angajați aferent fondului de salarii acoperea 88,5% din pensiile de asigurări sociale de stat și cele de agricultori de la nivel național.

duminică, 24 septembrie 2017

Încă patru ani cu Dorothea

Merkel câștigă alegerile
   Germania devine din țara care întotdeauna ajungea în finala campionatului mondial de fotbal, țara în care alegerile sunt câștigate întotdeauna de Merkel.

sâmbătă, 23 septembrie 2017

Care mai sunt cele mai industrializate și cele mai agricole regiuni ale României

Topul celor mai industrializate regiuni   Economia României s-a schimbat mult în ultimii treizeci de ani. Dacă în anii `80industria deținea o pondere în PIB de peste 45%, iar agricultura de aproape 15%, anul trecut, industria deținea o pondere în PIB de 23%, iar agricultura de sub 4%

joi, 21 septembrie 2017

România a avut în trim. II cel mai mare avans al costului cu forța de muncă din UE, dar mai e loc de creștere

Topul statelor UE după creșterea costului cu forța de muncă   Săriți, că ne crește costul cu forța de muncă! Ne fug investitorii! Ne paște falimentul! - cam asta poți să auzi zilnic de la idioții serioși, foarte îngrijorați de mărirea salariilor din România. 

miercuri, 20 septembrie 2017

Când CNP și Isărescu îți spun că vei crește ca Făt-Frumos, pregătește-te să dai piept cu zmeul

De câte ori a dat-o în bară CNP-ul și Isărescu cu prognozele
   În anul 2008, România se bătea cu pumnul în piept că are cea mai mare creștere economică din UE (8,5% - vezi aici), și avea dreptate. Comisia Națională de Prognoză vedea încă cinci ani de creștere economică cu procente de peste 6%.

marți, 19 septembrie 2017

Topul statelor UE după contribuția sectorului IT&C la formarea PIB

Topul statelor UE după productivitatea angajaților IT&C   Anul trecut, la nivelul UE, contribuția sectorului IT&C la PIB-ul comunitar a fost de 4,5% (672 mld. euro din 14,9 mii mld. euro). 3,7% din totalul populației ocupate de la nivelul UE era reprezentată de specialiștii IT&C (vezi tabelul din imagine). Asta înseamnă că productivitatea în acest sector era peste cea din restul activităților economice.

luni, 18 septembrie 2017

Angajatul public e mai bine plătit, dar e și mai productiv decât cel din sectorul privat

Productivitatea din sectorul public e mai mare decât cea din sectorul privat   Anul trecut, conform datelor INS, un angajat din sectorul public a avut un salariu mediu net lunar de 2.348 lei, cu 14,8% mai mult decât media națională a salariului net (2.046 lei) și cu 38,4% mai mult decât salariul angajatului din mediul privat (1.696 lei - vezi datele din imagine).

duminică, 17 septembrie 2017

Cât e salariul mediu și minim în statele UE

Topurile statelor UE după valoarea salariul mediu și a celui minim
   Cel mai mare salariu mediu brut de anul trecut din Uniunea Europeană s-a înregistrat în Luxemburg, a avut valoarea de 5.030 euro și e de opt mai mare decât cel înregistrat în România (626 euro).

sâmbătă, 16 septembrie 2017

joi, 14 septembrie 2017

Fie ANAF-ul s-a rătăcit în concediu, fie prognoza de creștere economică e umflată

Rectivficarea bugetară ne arată un ANAF disfuncțional
   Rectificarea bugetară pune pe masă venituri mai mari (+1,06 mld. lei), cheltuieli și mai mari (+1,7 mld. lei) și un deficit mai mare (+0,6 mld. lei), toate aceste plecând de la o creștere prognozată a PIB-ului de la 815,2 mld. lei la 837,1 mld. lei.

miercuri, 13 septembrie 2017

Pentru habarniști: În calculul PIB-ului capitalei intră doar ce se produce în capitală

Cum se calculează PIB-ul de la nivel de județe
   De fiecare dată când se aduce în discuție PIB-ul ridicat al capitalei față de restul județelor, apare un habarnist care emite o prostie de genul - PIB-ul din București e mare, pentru că în capitală își au sediu majoritatea companiilor mari. S-a stins lumina.

marți, 12 septembrie 2017

Ce greutate mai are județul tău în PIB-ul național față de perioada comunistă

Ce pondere aveau județele în PIB-ul din anul 1985 și ce pondere au în prezent   La mijlocul anilor `80, România avea un PIB de peste 800 de miliarde de lei. O valoare apropiată va înregistra și anul acesta PIB-ul României, conform ultimei prognoze a CNP, dar valoarea banilor de astăzi diferă.

duminică, 10 septembrie 2017

Ce ocupații sunt plătite mai bine azi decât în 1990

Cum a evoluat salariul real în funcție de activitățile econmice între 1990 și 2016
   Anul trecut, conform datelor INS, salariul mediu net de la nivel de economie a fost de 2.046 lei. În termeni reali, față de anul 1990, salariul mediu net lunar a crescut cu 54%

sâmbătă, 9 septembrie 2017

Ce efect a avut majorarea salariului minim asupra angajărilor

Cum a fost afectată piața muncii de majorările salariului minim din ultimii ani
   Salariul minim brut lunar de la nivel de economie a crescut cu 38% în ultimii doi ani (de la 1.050 lei, la 1.250 lei și la 1.450 lei). Procentul pare impresionant, dar nu e îndeajuns să ne scoată de pe penultimul loc din UE în privința mărimii salariului minim.

miercuri, 6 septembrie 2017

marți, 5 septembrie 2017

Cum a scos Game of Thrones economia Croației din recesiune

Game of Thrones crește turismul Croației
   Croația e o țară de vreo 4,15 milioane de locuitori ce a primit anul trecut 13,7 milioane de turiști străini (noi am primit sub 2,5 milioane). E foarte probabil ca în doi ani, dacă ne ghidăm după ritmul de creștere a numărului de turiști străini, principala destinație turistică din Balcani să fie Croația și nu Grecia, cum era până acum (accesează aici datele Eurostat). 

Topurile județelor după numărul angajatorilor și al asiguraților

Câți angajatori și asigurați sunt în județul tău
   În luna mai a acestui an, la nivel național, aveam aproape 459 de mii de angajatori. Aceștia, conform Casei Naționale de Pensii Publice, au plătit salarii brute în valoare de 15,67 miliarde lei în aceeași lună a anului curent. Numărul asiguraților de la nivel național era de 6,19 milioane (vezi tabelul din imagine).

sâmbătă, 2 septembrie 2017

În ce județe se înghesuie cel mai mult românii în locuințe

Topul județelor după cei mai înghesuiți români în locuințe
   Anul trecut, unui român îi reveneau 19 metri pătrați de suprafață locuibilăo locuință din România avea o suprafață medie de 47,4 metri pătrați, în care locuiau 2,49 persoane.