Social Icons

miercuri, 30 august 2017

Cum a evoluat PIB-ul pe locuitor în România și Ungaria din interbelic până în prezent

PIB pe cap de locuitor în România și Ungaria între 1924 și 2016
  România era, anul trecut, sub Ungaria în ceea ce privește PIB-ul pe locuitor, calculat atât în prețuri curente, cât și în prețuri comparabile. E o realitate ce nu s-a schimbat din interbelic, din anul 1924 mai exact (vezi graficul din imagine).

marți, 29 august 2017

Cine are bani mai mulți în pix, primarul de municipiu reședință sau președintele de consiliu județean?

Topurile primăriilor și consiliilor județene după venituri
   Atât primarii, cât și președinții de consilii județene pun în aplicare hotărârile consiliilor locale. Ai putea zice că aceștia sunt doar simpli executanți, dacă n-au sau au pierdut majoritatea în consiliu, dar lucrurile nu stau chiar așa, deși ani de zile unii aleși cu consilii potrivnice s-au chinuit să ne convingă că n-au nicio putere.

luni, 28 august 2017

duminică, 27 august 2017

În ciuda miliardelor investite de vest-germani, fosta RDG nu a progresat economic cu mult peste România

Cât au crescut economiile fostei Republici Democrate Germane și a României între 1991 și 2016
   Un banc din anii `90 spunea că, la dărâmarea zidului Berlinului, un vest-german entuziast se repede la un est-german, îl ia în brațe și exclamă:
-Suntem un popor!
   Răspunsul est-germanului e la fel de entuziast:
-Și noi suntem un popor!

sâmbătă, 26 august 2017

Datoria publică crește alarmant, deficitul, de asemenea, Dragnea poartă mândru o ie

Dezastrul execuției bugetare
   Execuția bugetului la șapte luni ne arată un deficit cu 195% mai mare, iar datele Ministerului de Finanțe privind datoria publică ne arată o creștere de 3,8% în primele șase luni ale anului, asta în condițiile unei creșteri economice estimate de 5,7% în primul semestru.

joi, 24 august 2017

De câte ori a dat-o în bară Comisia Națională de Prognoză cu estimările sale

De câte ori s-a înșele Comisia Națională de Prognoză   În iarnă s-a făcut mare tam-tam pe prognoza, grăbită parcă, a Comisiei Naționale de Prognoză, care sălta PIB-ul și creșterea economică, ca să se potrivească cu bugetul și, mai ales, celebrul program de gubernie a lui Dragnea.

miercuri, 23 august 2017

Guvernul vrea să pape cu lingurița Pilonul II

Naționalizarea pilonului II
   La o televiziune aflată în insolvență de șapte ani, se dă pe surse știrea că se vor reduce contribuțiile la Pilonul II. Imediat se cer păreri de la specialiștii de casă, iar aceștia molfăie niște tâmpenii pe placul celor ce le-au cerut părerea. Deci, e nașpa.

joi, 17 august 2017

Toate regiunile din România sunt mai bogate decât regiunile vecine din statele din jur

Topul regiunilor după PIB-ul pe locuitor de la noi și din statele vecine   România e o insulă de prosperitate. Toate cele șase regiuni de dezvoltare care au graniță cu statele vecine, din UE sau nu, au un PIB pe cap de locuitor mai mare decât cel existent în regiunile vecine de dincolo de graniță (vezi harta din imagine).

miercuri, 16 august 2017

România, acest Făt-Frumos al UE în materie de creștere economică, se caută prin buzunare după accize

Creșterea economică nu se regăsește în buzunarele guvernului
   INS-ul a făcut publice datele semnal privind creșterea economică din trimestrul doi al anului curent. Conform comunicatului, economia a crescut față de același trimestru al anului trecut cu 5,9% în serie brută și cu 5,7% în serie ajustată sezonier (accesează aici comunicatul). 

luni, 14 august 2017

duminică, 13 august 2017

Cum stăm față de celelalte state UE în privința joburilor part time

Topul statelor UE după joburile part time
   Joburile part time au fost luate la țintă de guvern în ultima vreme pe motiv că ar fi o formă de evaziune. Patronul, bănuit din start de stat ca fiind de rea-credință, angajează part time, dar de fapt ține angajatul opt ore la muncă. Acest raționament accelerează cu viteză maximă către soluția salvatoare - part time sau nu, pătești ca pentru un job cu program complet.

Cât a scăzut sau a crescut PIB-ul pe locuitor din județul tău în raport cu media națională în ultimele două decenii

Topul județelor după evoluția PIB-ului pe cap de locuitor între 1997 și 2017 față de media națională   România  va înregistra anul acesta un PIB pe locuitor de 41,25 mii lei, conform ultimei prognoze a Comisiei Naționale de Prognoză. Asta înseamnă, la cursul mediu al dolarului din prima parte a anului, un PIB pe locuitor de 9.840 $.

joi, 10 august 2017

Indemnizația de pensionare a lui Isărescu e perfect legală. Și-a votat-o chiar el.

Băncile acuzate de ANAF că fac evaziune fiscală
   După scandalul cu popi LGBT, a început scandalul cu băncile nesimțite, ce-și dosesc profiturile prin externalizare, lăsând vajnicul nostru ANAF cu buza umflată și, binențeles, cu buzunare goale, pentru că asta-i starea naturală a Fiscului nostru.

miercuri, 9 august 2017

Cu cât ar crește veniturile populației ocupate dacă remunerarea muncii ar fi la nivelul mediei UE

Topul statelor UE după remunerarea salariaților
   România are una din cele mai mici ponderi ale masei salariale în Valoarea Adăugată Brută din statele membre UE (38,1%). În urma noastră e doar Irlanda (31,7% din VAB - vezi tabelul din imagine), dar țara insulară are măcar scuza că în ultimii ani a devenit un fel de paradis fiscal pentru companiile ce operează pe continent, dar vor să plătească mai puține taxe. 

marți, 8 august 2017

Dragnea pleacă la pescuit de accize și, probabil, se pregătește pentru TVA

Majorarea accizei la carburanți
   În toată istoria de 27 de ani a PSD-ului, niciodată acest partid nu a dat impresia de asemenea amatorism precum cel din prezent. De la începutul anului asistăm la un haos generalizat în materie de măsuri de guvernare.

luni, 7 august 2017

În ce județe s-au înregistrat cele mai mari creșteri ale salariilor și ale efectivelor de salariați în ultimul an

Topul județelor după creșterea salariiilor
   Între mai 2016 și mai 2017, la nivel național, peste 170 de mii de locuri de muncă au fost create. În aceeași perioadă, salariul mediu net de la nivel național a crescut cu 300 de lei (de la 2.063 lei la 2.363 lei - vezi datele din imagine).

sâmbătă, 5 august 2017

Mândră țară, bravii tăi eroi atacă la baionetă cupoanele de pensii

Despre patriotismul pensiilor speciale   Imaginați-vă pentru o clipă că echivalentul american al șefului de Stat Major al forțelor terestre și-ar depune dosarul de pensionare pentru a nu scăpa oportunitatea unei pensii banane. Îl vedeți deja pe yankeu fugărind un cupon de pensii cu un braț de dosare de la ITM-ul american, în timp ce rușii își fac de cap prin Orientul Mijlociu, iar Trump dă tweet-uri înjurând nu știu ce jurnalist care face glume nasoale despre el și clanul său. Ok? 

joi, 3 august 2017

Capitala rămâne principala destinație pentru turiștii străini și în prima jumătate a anului

   În prima jumătate a anului, conform INS, numărul de sosiri de turiști în structurile de cazare a crescut cu 12,5% față de aceeași perioadă a anului trecut

Dna Prună, bețivul ăla, votant al PSD-ului, plătește TVA la scadența caietului. De acolo ți-ai luat leafa un deceniu.

Raluca Prună atacă votanții PSD
   Ex-tehnocratul de la justiție, Raluca Prună, ne-a dat zilele acestea o mostră de imparțialitate, profesionalism, recunoștință pentru poporul ce a propulsat-o în postul de bugetar al Bruxelles-ului și, mai apoi, al României, cu expedierea unui scuipat vârtos în obrazul celor 46% din votanții de la ultimile alegeri care au votat PSD-ul.

miercuri, 2 august 2017

Și totuși, România nu are nevoie de spitale noi

Numărul medicilor și a spitalelor din România 1990  - 2016   La orice întrebare referitoare la reforma sistemului de sănătate, răspunsul automat al celor ce s-au perindat la minister și-au făcut mai praf sistemul decât l-au găsit e - spitalele regionale. 

marți, 1 august 2017

Cât de mari au fost salariile președinților României, de la Ceaușescu încoace, față de cele ale muritorilor de rând

Salariile președinților României
  Salariul lui Ceaușescu era de aproape șase ori mai mare decât salariul mediu net în anul 1989. Cele mai multe surse indică un salariu de 18 mii lei, cifră confirmată de mărimea salariului președintelui României în anul 1990 (19 mii lei), stabilit prin legea nr. 4 din același an.