Social Icons

marți, 28 februarie 2017

Semne bune anul bugetar nu are, mai ales după execuția bugetului din prima lună a anului

Execuția la buget din ianuarie e un dezastru
   Acum o săptămână și jumătate intuiam că dl Ionuț Mișa, secretarul de stat de la Ministerul Finanțelor, se raporta la un plan asumat al colectării pentru că încearca să cosmetizeze o colectare slabă la buget în luna ianuarie față de aceeași lună din anul anterior (vezi aici). 

luni, 27 februarie 2017

vineri, 24 februarie 2017

Despre impozitul pe profit al multinaționalelor și despre adevăratul elefant din colectare

Lupta lui Dragnea cu multinaționalele
   Multinaționalele nu plătesc impozit pe profit, pentru că au grijă să nu facă profit în România. Multinaționalele, deși nu plătesc impozit pe profit, atunci când sunt verificate, trimit la înaintare ambasadorii din țările de unde își au originea. 

joi, 23 februarie 2017

Câți hamburgeri Big Mac poți cumpăra cu salariul minim din România și din alte state

Puterea de cumpărare a salariului minim calculată în Big Mac
   România nu e inclusă în alcătuirea indicelui Big Mac. Ungaria, Cehia, Polonia, state ex-comuniste ca și no,i sunt incluse și, în toate aceste state, prețul unui Big Mac e mai mare decât cel de la noi.

miercuri, 22 februarie 2017

Cât au influențat investițiile de la nivelul regiunilor creșterea PIB-ului regional

Topurile regiunilor după investiții, PIB și PIB pe locuitor
   În România, investițiile nete ale întreprinderilor din perioada 2006 - 2015 s-au ridicat la valoarea de 734 de miliarde de lei. În aceeași perioadă, PIB-ul național s-a dublat în valori currente (de la 347 mld. lei la 712,8 mld. lei).

marți, 21 februarie 2017

Cât lemn se taie în România față de alte state

Topul statelor UE după suprafața pădurilor În România, anual, se exploatează un volum de peste 16,7 milioane de metri cubi de lemn. Din acest volum, lemnul rotund recoltat are un volum de 15,3 milioane metri cubi (91% din volumul total de lemn exploatat), conform ultimelor date ale INS, aferente anului 2015. 

duminică, 19 februarie 2017

După proteste, DNA-ul se crede ADN-ul României

DNA să vină să va ia!
   Protestele par să se stingă. De fiecare dată, în ultimii ani, semnalul de stingere e dat de apariția mai multor steaguri decât manifestanți. 

vineri, 17 februarie 2017

ANAF-ul cosmetizează colectarea slabă din ianuarie prin raportarea la „un plan asumat”

Topul județelor după numărul marilor contribuabili
   Zilele trecute, secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Ionuț Mișa, ne spunea că ANAF-ul e pe cale să rupă norii în materie de colectare, și asta, cu toate că nu are un sistem informatic pe măsura „competențelor” dovedite.

joi, 16 februarie 2017

Harta rablelor

Topul județelor cu cele mai învechite parcuri de autoturisme
   La finalul anului 2016, în România erau înmatriculate 5,47 milioane de autoturisme. Dintre acestea, 3,17 milioane (57,9%) aveau o vechime mai mare de 12 ani, conform datelor Direcției Regim Permise și Înmatriculare a Vehiculelor. România e un cimitir de rable, iar perspectiva e ca în următorii ani procentul de rable să crească.

miercuri, 15 februarie 2017

Ce cheltuieli au avut serviciile secrete în 2016

Bugetele SRI, STS, SIE
   Anul trecut, conform datelor de pe platforma Transparență Bugetară, SRI-ul, STS-ul și SIE au avut chetuieli totale în valoare de 2,59 miliarde de lei (577 milioane de euro). 

marți, 14 februarie 2017

luni, 13 februarie 2017

Cu cât a crescut numărul de autoturisme din județul tău în 2016

Topurile județelor după numărul de autoturisme și numărul de autoturisme la mia de locuitori
   La finalul anului trecut, parcul de autoturisme din România a ajuns la cifra de 5,47 milioane, cu 6,2% mai mare decât la finalul lui 2015. Datele Direcției Regim Permise și Înmatriculare a Vehiculelor ne arată că la finalul anului 2016, aproape 58% din numărul de autoturisme avea o vechime mai mare de 12 ani.

duminică, 12 februarie 2017

Fondul „Suveran” de „Dezvoltare” și „Investiții”

Țeapa fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții
   În România, noțiunea de fond cauzează frisoane
   Fondul Național de Investiții al lui Vântu era o pușculiță la discreția lui și un îndemn pentru deponenți să doarmă liniștiți. Știm cum s-a sfârșit cu cei adormiți, dar și cu Vântu.

vineri, 10 februarie 2017

Cât au exportat și cât au importat județele în primele zece luni ale anului trecut

Topul județelor după exporturi în 2016
   Anul trecut, România a exportat bunuri în valoare de 57,4 miliarde de euro, în creștere cu 5,1% față de exporturile de bunuri din anul 2015. Importurile de bunuri din 2016 s-au ridicat la valoarea de 67,3 miliarde de euro (cu 7% mai mari decât în 2015). 

joi, 9 februarie 2017

Cât contează capitalul străin în economia românească

Ce pondere are în economie capitalul străin, ce forță de muncă angajează și ce profituri obține
   Odată cu protestele din ultimile săptămâni, au apărut multe voci ce au început să înfiereze cu mânie proletară multinaționalele care au fost de partea protestatarilor. 

miercuri, 8 februarie 2017

marți, 7 februarie 2017

luni, 6 februarie 2017

Dacă protestele continuă, economia poate intra în picaj

Economia poate intra în recesiune
   Creșterea economică de 5,2%, prognozată pentru anul în curs, a intrat deja în rândul celor mai bune glume din ultimii ani, alături de cei șapte ani  de creștere economică continuă prognozați de Isărescu înainte de recesiunea din 2009, de sutele de kilometri de autostradă din Master Planul lui Ioan Rus, de priceperea tehnocraților în a atrage fonduri europene. 

duminică, 5 februarie 2017

Topul județelor după numărul de turiști din 2016

Topul județelor după numărul de turiști străini în 2016
   Anul trecut s-au înregistrat peste 10,9 milioane de sosiri de turiști în structurile de cazare, conform ultimelor date ale INS. Cifra e cu 10,3% mai mare decât cea înregistrată pe parcursul anului 2015 (vezi datele din imaginea 1). 

vineri, 3 februarie 2017

Dragnea vrea să rămână fără parlamentari

Dragnea va rămâne singur precum Ceaușescu
   Dragnea e incapabil să înțeleagă ceva din greșelile trecutului. 

   În 2009 a pierdut la „mustață” pentru că a mizat pe mașinăria de partid și n-a dat doi bani pe emoție. 

   Aceeași greșeală a făcut în 2014, când se și vedea premier și a subestimat emoția stârnită de deficiențele votului din diaspora. 

joi, 2 februarie 2017

Unde s-a economisit cel mai mult în ultimul an

Topul județelor după economiile populației
   Românii, dezamăgiți probabil de dobânzi, și-au crescut în ultimul an depozitele la termen cu doar 957 milioane lei (de la 107,49 miliarde lei în decembrie 2015 la 108,45 miliarde lei în decembrie 2016).

miercuri, 1 februarie 2017

România lui Altă Întrebare

Ordonanța grațierii
   N-am văzut în viața mea om mai senin decât Florin Iordache. Nu cred că personajul realizează că, mai devreme decât gândește, va fi tras pe linie moartă, iar acolo, forța centrifugă a exilaților de pe orbita puterii își va face de cap cu el. Mai un dosar, mai două dosare, mai multe dosare, îndeajuns cât să fie agățat cu ceva, pentru că, deși măgăria de aseară nu are limite, nici în tabăra cealaltă, a statului de drepți, lucrurile nu sunt deloc cușer. 

Cu majorarea de astăzi, salariul minim din România a înregistrat cea mai mare creștere procentuală din UE în ultimul deceniu

Topul statelor UE după salariile minime
   România și Bulgaria au înregistrat cele mai mari creșteri procentuale ale salariului minim de la momentul intrării în spațiul comunitar până în prezent