Social Icons

joi, 23 februarie 2017

Câți hamburgeri Big Mac poți cumpăra cu salariul minim din România și din alte state

Puterea de cumpărare a salariului minim calculată în Big Mac
   România nu e inclusă în alcătuirea indicelui Big Mac. Ungaria, Cehia, Polonia, state ex-comuniste ca și no,i sunt incluse și, în toate aceste state, prețul unui Big Mac e mai mare decât cel de la noi.


   În luna ianuarie, prețul unui Big Mac la noi era de 2,1 $, conform cursului de schimb leu/dolar. La acest prețam fi fost după Rusia (2,2$) și înaintea Africii de Sud (1,9$ - vezi tabelul din imagine), dacă am fi fost incluși în calculul indicelui Big Mac. În Ungaria, prețul unui Big Mac era în ianuarie de 3,1 $, în Cehia era de 2,9 $, iar în Polonia era de 2,3 $. Vecinii bulgari, care de asemenea nu intră în calcului indicelui Big Mac, aveau același preț ca și noi, de 2,1 $. În Ucraina, țară ce intră în calculul acestui indice, prețul unui Big Mac în luna ianuarie era de 1,5 $ (vezi prețurile hamburgerului Big Mac în diferite stat în tabelele din imagine).

   Dintre statele ce intră în alcătuirea indicelui, cei mai scumpi hamburgeri Big Mac erau în Elveția (6,4 $), Norvegia (5,7 $) și Suedia (5,4 $ - vezi tabelul din imagine). Surprinde prețul ridicat din Brazilia (5,1 $), țară în care salariul minim brut abia depășește pragul de 300 $ (937 BRL).

   Care e puterea de cumpărare a salariului minim din diferite state calculată în hamburgeri Big Mac?

   Datele Eurostat privind salariul minim din diferite state nu acoperă tot spațiul comunitar, pentru că nu toate statele au reglementat un salariu minim pe economie. Statele nordice, Italia, Cipru, Austria nu au reglementat salariul minim pe economie. Chiar și Germania nu a avut până în 2015 reglementat un salariu minim. De asemenea, statistica Eurostat prezintă salariile minime brute. Prin urmare, calculul puterii de cumpărare a salariului minim din diferite țări ține cont de salariul minim brut calculat în dolari la cursul mediu euro/dolar din ianuarie anul curent.

   În ianuarie, salariul minim brut din România era de 291 $ (275 euro). Cu această sumă, un român putea cumpăra 139 hamburgeri Big Mac. Dintre statele incluse în statistica Eurostat și despre care avem date referitoare la prețul produsului McDonanld`s, România era, ca de obicei, pe penultimul loc, înaintea Bulgariei, unde cu un salariu minim brut puteai cumpăra 116 hamburgeri Big Mac (vezi tabelul din imagine). 

   Dacă ținem cont de majorarea salariului minim operată în februarie, de la 291 $ la 341 $ (322 euro), atunci, puterea de cumpărare a salariului minim brut din România sare la 162 hamburgeri Big Mac. La această putere de cumpărare, depășim mai multe state foste comuniste, despre care dispunem de date privind salariul minim și prețul hamburgerilor Big Mac. Estonia (153 hamburgeri Big Mac), Cehia (148 hamburgeri) și Ungaria (143 - vezi tabelul din imagine) sunt în urma noastră, dacă ținem cont de noul salariu minim din luna februarie.

   Dintre statele luate în calcul pentru compararea puterii de cumpărare a salariului minim exprimată în numărul de hamburgeri Big Mac, cel mai scump Big Mac e în SUA (5,1 $), iar cea mai mare putere de cumărare a salariului minim e în Olanda (434 hamburgeri Big Mac - vezi tabelul din imagine). 

   Mărirea salariului minim din februarie ne-a crescut puterea de cumpărare calculată în hamburgheri Big Mac. E foarte probabil ca această putere să scadă pe parcursul anului, odată cu majorarea prețului la produsele McDonanld`s.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu