Social Icons

joi, 26 februarie 2015

Harta întreprinderilor active

De ce avem o economie cu discrepanțe teritoriale tot mai mari.
   Repartiția teritorială a întreprinderilor active desenează o hartă a infrastructurii de transport deficitare. Dacă facem abstracție de cele trei județe din centrul țării, respectiv, Brașov, Prahova și Argeș, județe, istoric, cu o industrie mai dezvoltată, harta ne arată o tendință centrifugă a întreprinderilor.

miercuri, 25 februarie 2015

Te iubesc, Lenuțo, dar să nu mă spui!

Ultimul care rămâne la masă, plătește consumația.
   Când va înțelege Elena Udrea că Băsescu îi stă alături, nu pentru că o susține, ci pentru a fi sigur că nu spune ceva? Ce să spună? Să ne spună, poate, altceva decât SF-urile pe care le tot înșiră: Coldea, serviciu alternativ de informații pentru președinte, conspirații ale binomului DNA - SRI și alte bla-bla-uri bune de Zeitgeist.

marți, 24 februarie 2015

Salariile demnitarilor vs. salariile celorlalte categorii

Cum au evoluat salariile demnitarilor față de salariile celorlalte categorii, din 2005 încoace.
   Luna octombrie este reperul luat de INS pentru salariile medii brute  ale grupelor de ocupații majore. Mai trebuie spus că sunt luați în calcul doar salariații ce au lucrat pe întreg parcursul lunii și cu program complet de lucru.

luni, 23 februarie 2015

Gâsca cu ouă de aur - Petrom - a început să dea rateuri

Cat profit a facut Petrom de la privatizare și câți angajați mai are
   472 de milioane de euro a fost profitul net înregistrat de Petrom în anul 2014. Cifra poate părea mare, dar este cu 57% mai mică decât cea înregistrată în anul 2013 ( 1,09 mld. euro). De la privatizarea acestei companii, profitul mediu anual a fost de 590 mil. de euro.

duminică, 22 februarie 2015

Nuanțele nepotismului

Nuanțele nepotismului
  Soția, tata-socru, sora, cumnatul și verișorul prin alianță - asta e imaginea de clan căpătuit cu funcții și bani publici. După „succesurile” alegerii Elenei Băsescu pe postul de europarlamentar, nimeni nu se mai indignează atunci când, pe vreo funcție publică, e proptită o rubedenie a unei căpetenii de partid.

joi, 19 februarie 2015

Trei motive pentru care noul Cod Fiscal nu se va aplica

Un nou Cod Fiscal promițător ce, din păcate, nu se va aplica.
   El nu este Darius a lui Istaspe din Scrisoarea III. Nu, el este Darius Bogdan Vâlcov - actualul ministru de finanțe și soț al Laviniei Șandru - prezentatoare tv, ce nu știe că Scrisoarea III se citește Scrisoarea a III-a, și nu Scrisoarea trei. Cam la atât se limitează legătura dintre cei doi Darius.

miercuri, 18 februarie 2015

Sunt celebră, scoate-mă de aici!

Adevăratul motiv al plasării în arest la domiciliu a Elenei Udrea.
   Spaima trăită de instanță la gândul redecorării celulei de arest trebuie să fi fost salvarea lui Udrea. Chestorii din poliție erau deja asaltați de oferte venite din partea dnei Udrea pentru lansarea unui logo al Poliției Penitenciarelor.

marți, 17 februarie 2015

În cazul unui cutremur major, asiguratorii nu fac față

În cazul unui cutremur major, asiguratorii nu fac față    Un nou cutremur în România, asemănător cu cel din 1977, are o probabilitate ridicată de producere în următorul deceniu. Această probabilitate nu impresionează deloc factorii responsabili, de vreme  ce procesul de consolidare a clădirilor cu un risc ridicat de prăbușire în cazul unui cutremur e sublim, dar a lipsit cu desăvârșire în ultimii doi ani.

luni, 16 februarie 2015

5 metode de spoliere postdecembriste

5 metode de spoliere postdecembriste
   Într-un mediu în continuă schimbare, organismele se adaptează sau, dacă nu, dispar. Metodele de însușire a avutului privat și public se adaptează, la rândul lor, sau riscă să fie date în vileag și, chiar mai grav, riscă să devină ineficiente.

duminică, 15 februarie 2015

Harta cititorilor activi

Unde se citește cel mai mult
   Cu o piață de peste 60 de milioane de euro, România este codașă și în privința pieței de carte din Europa, piață estimată la valoarea de 24 de miliarde euro (aproximativ 30 miliarde de dolari). Dacă românul nu are bani de dat pe cărți, atunci, poate, se împrumută.

joi, 12 februarie 2015

Unde s-a construit cel mai mult din 1990 încoace

Topul județelor după sporul locuințelor între 1990 și 2014
   10,3% este sporul înregistrat de numărul locuințelor din România din 1990 până în 2014, mai exact, primele trei trimestre din 2014. Anul 1990 găsea România cu aproximativ 8 milioane de locuințe, din care circa 32,6% aparțineau statului. Suprafața medie locuibilă pe locuință era, în același an, de 30,8 metri pătrați.

miercuri, 11 februarie 2015

Topul județelor după cifrele de afaceri ale întreprinderilor

Topul județelor după cifrele de afaceri ale întreprinderilor
   La nivel național, cifra de afaceri a întreprinderilor locale ce activau în industrie, comerț, construcții și alte servicii totaliza circa 1.055 miliarde de lei. Din 2013, INS-ul a exclus din calcul întreprinderile din agricultură, pescuit și vânătoare, precum și pe cele din silvicultură și exploatare forestieră.

marți, 10 februarie 2015

OMERTA la români

OMERTA la români
    I know what you did last Summer. De fapt, știu ce-ai făcut în ultimile zece veri, ierni, primăveri și toamne. Știu tot, dar voi tăcea. Mai știu că m-ai trădat, după ce eu mi-am jerfit tinerețile ca să te „informez” zi și noapte. Da, amorul meu ... politic de mai bine de un deceniu, da, știu tot. Încă sunt informată, după cum poți să observi.

luni, 9 februarie 2015

Productivitatea fumătorilor români

Productivitatea fumătorilor români
   38 de miliarde de țigări se consumă anual în România, conform estimărilor realizate de industria de profil. Peste 13% din piața țigărilor reprezintă evaziunea fiscală. Piața fiscalizată e dominată de trei mari actori - BAT, JTI și Philip Morris - ce împreună dețin o cotă de piață de peste 90%. Anual, statul încasează peste 3 miliarde de euro din accize, TVA și alte impozite.

duminică, 8 februarie 2015

Leviathan - un film cu baroni locali

Leviathan - un film cu baroni locali
   Mult-premiatul film a lui Andrey Zvyagintsev - Leviathan - e o frescă a mentalității de baron local rus, deloc diferită de cea a baronului local românesc. Spaima că Rusia se apropie tot mai mult de noi e chiar nefondată.

joi, 5 februarie 2015

Trei cotații ce pot încheia conflictul ucrainean

Cele mai eficiente arme împotriva lui Putin nu sunt cele furnizate de americani Ucrainei. La aproape un an de la anexarea Crimeei, situația din țara vecină, dar niciodată prietenă, e în continuare întinsă pe calapodul transnistrean sau cecen. Sancțiunile impuse până acum de către SUA și UE au avut un impact minim asupra negocierilor.

miercuri, 4 februarie 2015

Cât câștigă un român într-o viață

Cât câștigă într-o viață un român
   Românul mediu pentru care am calculat cât câștigă în decursul unei vieți e supus unor îngrădiri de ordin statistic. În primul rând, el va beneficia de toate drepturile financiare și câștigurile salariale din prezent.

marți, 3 februarie 2015

Harta dispariției locurilor de muncă

Harta dispariției locurilor de muncă
   3,74 milioane de salariați au dispărut din economia națională din 1990 până în 2014. În procente, această cifră se traduce printr-o diminuare cu 45,9%. Cifrele furnizate de INS sunt aferente numărului mediu de salariați, indicator ce ia în considerare doar salariații cu normă întreagă.

luni, 2 februarie 2015

Cântecul de lebădă cu arest preventiv la final

Cântecul de lebădă cu arest preventiv la final
   După interviul dat la HotNews și acuzațiile aduse generalului SRI-ului „reformat” Coldea și șefei DNA-ului, conducta cu dosare de corupție legate de Elena Udrea s-a spart. Avem ocazia acum să constatăm „reforma SRI-ului” și „statul de drept” în acțiune din mandatele lui Băsescu.

duminică, 1 februarie 2015

Cum a piedut Romania un miliard de euro din colectarea TVA

Cât de „bine” s-a descurcat ANAF anul trecut.
   „Mulțumim” ANAF! Tu ești instituția care ne arată că și în anii în care nu-și face treaba, primește mulțumiri de la primul ministru pentru incompetența de care a dat dovadă. Față de anul 2013, ANAF - acest CNADNR al taxelor - a încasat cu aproape 4,41 miliarde de lei mai puțin TVA.