Social Icons

duminică, 22 februarie 2015

Nuanțele nepotismului

Nuanțele nepotismului
  Soția, tata-socru, sora, cumnatul și verișorul prin alianță - asta e imaginea de clan căpătuit cu funcții și bani publici. După „succesurile” alegerii Elenei Băsescu pe postul de europarlamentar, nimeni nu se mai indignează atunci când, pe vreo funcție publică, e proptită o rubedenie a unei căpetenii de partid.
Oana Nicolescu Mizil, Manuela Mitrea, Ramona Mănescu, Adina Vălean, Daciana Sârbu, Elena Băsescu, Adrian Mocanu (fiul  senatorului Victor Mocanu) - sunt câteva din exemplele de soții, fii și fiice cocoțate pe funcții politice de către soți și tătici.
   Victor Ponta propune un nou model de nepotism, acela de nepotism extins. Dacă în cazul lui Băsescu, puteam vorbi despre o fiică aleasă pe funcție, un ginere căpătuit din retrocedări și un cuscru abonat la banii statului, în cazul lui Ponta vorbim de o soție, tata-socru și vărul prin alianță căpătuiți politic și de o soră și un cumnat abonați la banii statului. Viorel îl bate pe Băsescu în privința numărului de membri ai familiei proptiți politic în funcții  sau în contracte cu statul. Cele două personaje au dus o bătălie și pe tărâmul nepotismului, iar aici, Ponta s-a asigurat că îl bate pe Băsescu chiar cu prețul implicării mamei sale. La câțiva ani după poezia dedicată mamei, încă în viață, dar moartă în poezia Băsesciană, Viorel, om mai pragmatic din fire, i-a compus mamei sale un SRL, prin care cumnatul și-a exercitat  din plin capacitățile de manager.
   Doctor de ocazie, soț de europarlamentar, ginere de senator, văr de ministru al justiției, fiu de întreprinzător, cumnat de om de afaceri - toate aceste „calități” sunt îndeajuns să-i asigure un viitor decent după ce n-o să mai ocupe funcția de prim-ministru. Nu la fel de decent o duc locuitorii din Comarnic, oraș în care rețeaua de canalizare a devenit o metaforă în poezia SRL-urilor familiei extinse. Mulți îi cer demisia lui Victor Ponta. Greșit, Victor Ponta nu trebuie să-și dea demisia pentru că are un cumnat arestat, nu, el trebuie să continuie lupta politică pentru ceilalți rămași încă afară. Un cumnat în pușcărie devine un titlu de noblețe pentru politicieni, iar cu un frate, soț, soție sau tată băgați nițel la beci ești de-a dreptul un lord. Peste ani de zile, când își vor scrie biografiile, politicieni precum Victor Ponta vor îngroșa fazele aferente rudelor vârâte la bulău asemeni ilegaliștilor din interbelic.
   Lumea se schimbă, dar rudele rămân aceleași. Vântul cătușelor DNA va trece cum au trecut atâtea, dar nepotismul extins sau restrâns, în funcție de ochiurile setcii procurorilor, va dăinui, pentru că românului în se pare normal să fii un familist convins. Totul pentru familie și, cu cât familia e mai mare, cu atât ea e mai frumoasă. Un mare gânditor din Papua Noua Guinee, a cărui casă era suspendată la vreo 20 metri de la pământ, le da celor din tribul lui mostre zilnice de înțelepciune vis-a-vis de nepotism prin veceul casei sale, care, culmea, n-avea canalizare, întocmai ca și cetățenii din Comarnic. Culmea e că, dezbaterile despre nepotism cazute de la 20 de metri păreau firești pentru restul papuașilor, întocmai ca și la noi. Așadar, Victor nu are a se teme de nimic, câtă vreme reacționăm ca papuașii la rahatul evacuat, tot de la 20 de metri înălțime, din birourile Palatului Victoria sau cel a Parlamentului.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu