Social Icons

vineri, 16 decembrie 2022

Cine ține în spate bugetul țării

Cât contribuie regiunile la buget
   O treime din obligațiile fiscale încasate de ANAF la nivel regional în prima jumătate a acestui an au fost colectate de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București. Asta arată ultimul raport de activitate al ANAF aferent primului semestru al anului curent.

vineri, 9 decembrie 2022

Ce regiuni istorice s-au îmbogățit ori au sărăcit din 1995 încoace

Ce regiuni istorice au pierdut sau câștigat pondere în PIB-ul național în ultimii 26 de ani
   Moldova e regiunea istorică care a sărăcit cel mai mult din 1995 încoace în raport cu celelalte două mari regiuni istorice. Prin regiunea Moldovei înțelegem toate cele 8 județe și nu doar cele 6 incluse în regiunea statistică de Nord-Est.

vineri, 11 noiembrie 2022

Mitul dezvoltării Ungariei sub conducerea lui Orban

Evoluția economiei Ungariei a fost mai lentă decât cea a României din 2010 încoace
   Viktor Orban, premierul Ungariei din 2010 încoace (anterior a mai deținut această funcție și între 1998 și 2002), ne este dat exemplu de fiecare dată când se vorbește despre interes național și suveranism în UE. În opoziție cu acesta, în dezbaterile publice, sunt puși ultimii doi președinți ai României, Băsescu și Iohannis.

vineri, 28 octombrie 2022

Câți bani au avut pe mână primarii marilor orașe anul trecut

Topurile primăriilor după veniturile și cheltuielile din 2021
    Anul trecut, veniturile totale ale administrațiilor locale (primării de municipii, de orașe și de comune și consilii județene) au ajuns la valoarea de 79,6 miliarde de lei, cu  7,6 miliarde de lei mai mult decât în 2020 (72 mld. lei).

vineri, 14 octombrie 2022

Topul județelor după numărul de autorisme la mia de locuitori

În ce județe sunt cele mai multe autoturisme
   La finalul anului trecut, parcul auto național număra 7,61 milioane de autoturisme. Cifra este în creștere cu 336 de mii de autoturisme față de finalul anului 2020.

joi, 22 septembrie 2022

Ciucă, lasă becurile așa cum sunt! Să le schimbe restul.

Topul statelor UE după consumul de electricitate
   România, dacă nu știai, domnule Ciucă, are cel mai mic consum de electricitate din UE, atât la nivel general (2,49 MWh/locuitor), cât și la nivel de gospodării (0,70 MWh/locuitor). Media în UE e de 5,50 MW/h pe locuitor pentru consumul total de energie electrică și de 1,60 MWh/locuitor pentru consumul gospodăriilor.

vineri, 16 septembrie 2022

Care sunt cele mai bogate comune din țară după buget

Cum arată topul celor mai bogate comune din țară

   Datele statistice ale Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale din cadrul Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației ne arată că, anul trecut, veniturile totale la bugetele comunelor din România au atins valoarea de 26,06 miliarde de lei, în creștere față de anul anterior când s-au ridicat la valoarea de 24,74 miliarde lei.

vineri, 26 august 2022

Cât s-au îndatorat statele UE în pandemie

Cine și cu cât s-a îndatorat în pandemie
    De la sfârșitul anului 2019 până la finalul anului trecut, datoria celor 27 de state comunitare a crescut cu 1.209 miliarde de euro. Asta reiese din ultimele date publicate de Eurostat privind datoriile publice ale statelor comunitare.

vineri, 12 august 2022

Cum s-a situat economic România față de celelalte state europene din 1870 încoace

Cât a recuperat România în materie de decalaj de dezvoltare față de statele europene din 1870 încoace
   O bună parte din istoria modernă a României, economiile aferente perioadelor Principatelor Unite, Vechiului Regat, a României Mari și a României în granițele actuale au avut un grad de dezvoltare sub cel din statele vecine, iar despre statele occidentale nici nu mai vorbim.

vineri, 1 iulie 2022

România conduce în cursa recuperării decalajului de productivitate față de media UE

Cu cât a crescut PIB-ul pe cap de locuitor al României de când suntem în UE
   Anul trecut, conform ultimelor date Eurostat, PIB-ul pe cap de locuitor din România a ajuns la 12.480 euro (prețuri curente). Exprimat în prețuri comparabile (puterea de cumparare standard din UE - PPS), PIB-ul pe locuitor din România era echivalent cu 73% din media UE, adică 23.486 euro PPS (vezi tabelul din imagine).

vineri, 3 iunie 2022

Moldova nu mai e cea mai săracă regiune din UE

Cum stau regiunile românești între celelalte regiune UE în privința PIB-ului pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare
   Regiunea Nord-Est, ce se suprapune pe 6 din cele 8 județe ale Moldovei de la noi, a iesit în 2020 din zona ultimelor cinci cele mai sărace regiuni ale UE,  dacă e să ne luăm după PIB-ul pe cap de locuitor calculat la puterea de cumpărare standard din UE.

vineri, 13 mai 2022

Cât de providențial e Putin pentru economia Rusiei?

Cum au evoluat economiile Rusiei, României, Moldovei și Ucrainei în era Putin.
   Cel mai urât om de pe planetă la momentul actual, Vladimir Putin, își începea primul mandat prezidențial în anul 2000. Frâiele puterii încăpuseră pe mîna sa cu un an înainte, când deținea funcția de prim-ministru, numit fiind pe acest post de Boris Elțîn.

joi, 17 februarie 2022

Am intrat deja în recesiune și puțini au curajul s-o spună

România e deja în recesiune economică
    Ultimele date de la INS, publicate ieri, ne arată că economia României, atât de bulversată în ultimii doi ani de restricțiile fără noimă, a intrat în recesiune (vezi aici comunicatul INS).

vineri, 11 februarie 2022

Cine răspunde pentru cei peste 50 de mii de morți în plus față de cei declarați de Covid din ultimii doi ani?

     Închiderea spitalelor, amânarea operațiilor, a tratamentelor oncologice, sunt principalele cauze pentru surplusul de decese ce nu se încadrează în dreptul Covid. Răspunde cineva?

joi, 10 februarie 2022

Cum stă treaba, de fapt, cu veniturile BOR

Veniturile BOR în 2020
   În 2020veniturile Bisericii Ortodoxe Româneadunate la nivelul patriarhiei, ale mitropoliilor, arhiepiscopiilor și episcopiilor de pe teritoriul țării, ce și-au depus situațiile financiare la Ministerul Finanțelor Publice, s-au ridicat la valoarea de 563,4 milioane de lei.