Social Icons

joi, 31 martie 2016

Cât se cheltuie la nivel regional pe haine, produse de îngrijire personală și alte mărfuri nealimentare

Cât se cheltuie la nivel regional pe haine, produse de îngrijire personală, medicamente
   În primele trei trimestre ale anului trecut, cheltuielile lunare pentru cumpărarea de mărfuri nealimentare pe o gospodărie s-au ridicat, în medie, la nivel național, la suma de 509,4 lei. Suma e cu aproape 15 lei mai mare decât cea înregistrată în 2014, când cheltuielile lunare pe gospodărie pentru mărfurile nealimentare s-au ridicat la 494,5 lei.

marți, 29 martie 2016

Dormi liniștit, ANAF-ul doarme și el, doar că în papucii statului!

Dormi liniștit, ANAF-ul doarme și el, doar că în papucii statului!
   +7,8 % venituri în plus față de 2014, venituri bugetare cu 0,5  puncte procentuale avans în PIB față de anul 2014, + 12% TVA mai mult, + 13% impozit pe profit mai mult decât în același 2014 - cam așa sună „Raportul de performanță” al ANAF-ului pe anul trecut, prezentat astăzi de șeful instituției, Dragoș Doroș, în prezența premierului.

duminică, 27 martie 2016

Cioloș rămâne încet, dar sigur, cu buzunarele goale

ANAF este cel mai slab Fisc din UE
   Execuția bugetară din februarie ne arată că schimbările de la ANAF nu fac bine bugetului. Veniturile la buget sunt mai mari ca anul trecut, dar sunt mai mici raportat la PIB-ul estimat pentru anul acesta. Cu alte cuvinte, avem un grad de colectare mai mic, dacă așa ceva e posibil. Nu numai că suntem pe ultimul loc în UE în privința gradului de colectare, dar vom fi și mai jos decât am fost anul trecut.

joi, 24 martie 2016

Șapte lucruri pe care nu le știai despre Onțanu

Bugetul Primăriei Sector 2 între 2000 și 2016
   DNA-ul s-a trezit, în sfârșit, și l-a luat la întrebări, tot în sfârșit, pe generalisimul de la Sectorul 2, Neculai Onțanu. „Mare om, mare caracter!”
   Iată șapte lucruri despre Onțanu, de care n-aveai habar:

marți, 22 martie 2016

Numele de cod al serviciilor de informații belgiene - Varză de Bruxelles

Numele de cod al serviciilor de informații belgiene - Varză de Bruxelles
   După ce-ai vizitat Bruxelles-ul și Belgia, rămâi cu impresia c-ai fost în câteva țări. Ai văzut Valonia, Flandra și Bruxelles-ul. În Bruxelles, dacă te cazezi în cartierele etnice, ai impresia că ești în Orientul Mijlociu. Doar ceva din arhitectură aduce cu Europa.

luni, 21 martie 2016

Cât a crescut salariul real la nivel național și la nivel de județe, din anii `90 până în prezent

Topul județelor după evoluția indicelui câștigului salarial real din 1991 încoace
   În România, între 1990 și 2015, câștigul salarial real a crescut în termeni reali cu 43,7%. INS-ul calculează indicele câștigului salarial real prin raportarea indicelui salarial mediu net la indicele prețurilor de consum. Deci, de la revoluție încoace, salariul real din România a crescut doar cu 43,7%.

duminică, 20 martie 2016

Orice evaluare în sitemul bugetar eșuează din cauza sistemului de pile

Orice evaluare în sitemul bugetar eșuează din cauza sistemului de pile
   Cioloș ne explică odată la câteva zile că urmează să se evalueze prestația angajaților din sistemul bugetar. În urma acestei evaluări, o parte din angajați ar urma să degajeze terenul. Cei rămași, presupus a fi cei performanți, vor face din administația românească a opta minune a lumii, vor fi mai bine plătiți și toată lumea ne va lua de exemplu.

vineri, 18 martie 2016

Chetă pentru Cumințenia Pământului sau pentru Air Force Unu?

Dacă Iohannis renunță la avion, ne putem lua vreo nouă Cumințenia Pământului la preț întreg
   1,356 lei e suma cu care fiecare român trebuie să contribuie pentru ca sculptura lui Brâncuși să rămână aici. Așa, s-o vadă doar Ion, Gheorghe și Vasile! Să fie mândri de ea! Să creștem cu elan patriotic turismul la Târgu Jiu, iar de la baza Coloanei Infinitului,  românule - tu, fiu de dac, când îți vei ridica privirea spre bolta sprijinită de Coloană, să-l vezi pe Iohannis cum se dă cu avionul proaspăt achiziționat.

miercuri, 16 martie 2016

Putin pune umărul la campania lui Hillary

Opinie: De ce s-a retras putin din Siria
   Tam-nesam, peste noapte, țarul Putin și-a luat jucăriile și-a plecat acasă. Toți cei din jur au rămas cu gura căscată. E ca și cum bătăușul din curtea școlii își face numărul cu o victimă, în timp ce toți ceilalți din jur se uită și comentează, iar, la un moment dat, când părea că va urma punctul culminant, bătăușul se ridică brusc și o ia spre clasă, terifiat de gândul că urmează să dea un test. În urma lui au rămas doar guri căscate de mirare.

marți, 15 martie 2016

Boc, metroul și clujenii

Metroul din Cluj-Napoca e nefezabil
   Emil Boc, deși are un nou mandat în buzunar, în condițiile alegerilor dintr-un singur tur, a lansat în urmă cu o săptămână o petardă pentru cei nehotărâți. Chiar și unele ziare centrale s-au grăbit să preia știrea că la Cluj-Napoca se va construi metrou.

luni, 14 martie 2016

Câți turiști străini ți-au vizitat județul anul trecut

Topul județelor după numărul de sosiri și înnoptări ale turiștilor străini în 2015
   Creșterile din turism din 2015, venite și de pe urma scăderii TVA-ului, continuă și anul acesta. În luna ianuarie a anului curent, numărul de sosiri de turiști în structurile de cazare, conform datelor INS, a crescut, față de luna ianuarie a anului trecut, cu 16,6%.

duminică, 13 martie 2016

Ciubuc, peșcheș, rahat cu șnițel

Dacă Europa nu vrea să integreze Turcia, atunci Turcia integrează Europa
   Motto: „Dacă Europa nu vrea să integreze Turcia, atunci Turcia integrează Europa”.
   C-o fi, c-o păți, stai într-un picior, stai într-o mână, fii democrat, nu acum, la anu` și la mulți ani - cam așa suna dialogul dintre UE și Turcia până mai ieri.

vineri, 11 martie 2016

Topul statelor UE după creșterile economice de anul trecut

Locul României în topul statelor UE după creșterile economice din 2015
   O știre de la TVR mi-a atras atenția săptămâna aceasta. Știrea suna: „Paradox - România, deși are una din cele mai mari creșteri economice din UE, rămâne țara cu cei mai mulți săraci”.

joi, 10 martie 2016

Cum a evoluat productivitatea românilor din 1862 până în 2015

Cum a evoluat productivitatea românilor din 1862 până în 2015
   Datorită lucrării „Produsul Intern Brut al României 1862-2000. Serii statistice seculare și argumente metodologice” a dlui Victor Axenciuc, românii pot compara cum a evoluat productivitatea, exprimată prin Produsul Intern Brut, de la Mica Unire și până în zilele noastre.

miercuri, 9 martie 2016

Românului, dacă-i cresc veniturile, îi crește și mai mult pofta de băutură

Cât cheltuie românii pe băutură, în funcție de regiune
   Cheltuielile de consum lunare ale gospodăriilor au crescut cu 3,05% în primele trei trimestre ale anului trecut față de cele din 2014. Cheltuielile pentru cumpărarea de băuturi alcoolice au crescut, în schimb, cu 10,8%.

marți, 8 martie 2016

Cât a recuperat economia României față de economiile statelor ex-comuniste

Cum se situează România în topul pib-ului pe locuitor între statele ex-comuniste membre UE
   De la aderarea la Uniunea Europeană și până în 2014 (datele Eurostat pentru 2015 nu sunt complete), economia României a recuperat decalaje față de majoritatea statelor ex-comuniste ce-au aderat la UE.

luni, 7 martie 2016

Topul județelor după numărul de vile construite din 1990 încoace

    Unde s-au construit cele mai multe vile
   18,6% dintre locuințele terminate între 1990 și 2014 au cinci și peste cinci camere. În limbajul comun, aceste locuințele sunt vile. Datele INS referitoare la locuințelor terminate anul trecut se opresc la trimestrul trei, iar informațiile referitoare la numărul de camere vor fi publicate pe parcursul anului curent.

duminică, 6 martie 2016

Soarta pușculițelor serviciilor

Cum operează serviciile prin pușculițe
   Partea nasoală, atunci când ești o pușculiță a serviciilor, e că la un moment dat vei fi spartă. 
   În România post-decembristă, serviciile, fiecare dintre ele, și-au făcut pușculițe. Ce, credeați că băieții cu ochi albaștri trăieisc din ceea ce le dă bugetul?

vineri, 4 martie 2016

Zodia Canci sau vremea Dudăi - Vodă

Viitorul Casei Regale nu sună bine
   Drama părinților ai căror copii nu se ridică la înălțimea așteptărilor e nimic pe lângă cea când un parvenit îți confiscă copilul ce nu se ridică la înălțimea așteptărilor și face din el o marionetă. Așa zicea un cunoscut filozof kosovar, atunci când lua o pauză de la traficul de persoane.

miercuri, 2 martie 2016

Cu toate măririle de salarii, suntem tot în coada UE în privința remunerării salariaților în PIB

Cu toate măririle de salarii, suntem tot în coada UE în privința remunerării salariaților în PIB
   Remunerarea salariaților intră în calculul Produsului Intern Brut, atunci când se calculează după metoda veniturilor. Conform acestui indicator, salariații din România sunt cel mai prost recompensați din UE. Din ceea ce produce anual economia (PIB-ul național), o parte se duce pe salarii.

marți, 1 martie 2016

Câți salariați au pierdut județul tău și reședința ta de județ în ultimul sfert de secol

Topul județelor după pierderea numărului de salariați
   Din 1991 până 2014, în România, numărul mediu al salariaților a scăzut cu 3,06 milioane, ceea ce echivalează cu o scădere procentuală de 40,5% (de la 7,57 milioane la 4,51 milioane - vezi tabelele din imagine). De la INS avem date aferente numărului mediu de salariați din 1990, dar la nivel de localități, datele numărului mediu de salariați sunt disponibile din 1991.