Social Icons

vineri, 4 martie 2016

Zodia Canci sau vremea Dudăi - Vodă

Viitorul Casei Regale nu sună bine
   Drama părinților ai căror copii nu se ridică la înălțimea așteptărilor e nimic pe lângă cea când un parvenit îți confiscă copilul ce nu se ridică la înălțimea așteptărilor și face din el o marionetă. Așa zicea un cunoscut filozof kosovar, atunci când lua o pauză de la traficul de persoane.

   Zilele acestea am asistat la ceva ce aduce cu o tragere pe roată din vremurile medievale, unde mulțimea adunată în piața publică tremura de nerăbdare să vadă mațele celui supus supliciului. De la un țanțoș cu papion am aflat că Regele Mihai are leucemie și cancer de piele. Din comunicat mai lipsea să ne zică câte scaune pe zi are, durata și consistența. Nu era îndeajuns să ni se comunice că Regele e grav bolnav și că a suferit o intervenție chirurgicală? Era, dar Duda - Vodă vrea să dea de știre că se aproprie vremea Lui.

  Zilele Casei Regale sunt numărate. Principesa Margareta, consoarta lui Duda, are o misiune imposibilă și ea nici măcar nu aduce cu Tom Cruise. Ea nu e conectată deloc cu monarhiștii români, ce să mai zic de poporul român. Vorbește un fel de păsărească numită română, iar pe post de interpret îl are pa Duda - Vodă. E rigidă, e distantă și va fi interesantă doar pentru lingușitorii din jurul ei, care, nu mă îndoiesc că vor fi numeroși. Șansa ei e să mai poată revendica ceva din ce-a rămas nerevendicat de la Paul de România (alt os domnesc).

   Duda - Vodă trăiește un fel de vis de mărire, în care el e șeful domeniilor, el îi pune și-i taie de pe listă pe eventualii succesori la coroană. Și-a făcut un Consiliu de Coroană pe placul său, și din capul mesei împarte benevolențe sau hai sictiruri, în stânga și-n dreapta, mai ceva ca resturile de semințe scuipate de un microbist la un meci de liga a treia. E Domn, dar nu-l vede nimeni, și e enervat la culme din această cauză.

   Principele dezmoștenit Nicolae pare o cauză pierdută pentru monarhiști, de vreme ce, sceptrul și coroana sunt sechestrate, iar pensia alimentară ce trebuie s-o plătească pentru copilul din flori nu intră la decontat între facturile lui Duda. Era o speranță ce-a murit în brațele unei dive mioritice, precum Carol al II-lea sau fratele acestuia, principele Nicolae.

   Dacă tragem linie, nu ne rămâne decât Duda - Vodă sau zodia Canci, ambele însemnând nimic, în păsăreasca aristocrată sau în țigăneasca neaoșă.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu