Social Icons

joi, 24 martie 2016

Șapte lucruri pe care nu le știai despre Onțanu

Bugetul Primăriei Sector 2 între 2000 și 2016
   DNA-ul s-a trezit, în sfârșit, și l-a luat la întrebări, tot în sfârșit, pe generalisimul de la Sectorul 2, Neculai Onțanu. „Mare om, mare caracter!”
   Iată șapte lucruri despre Onțanu, de care n-aveai habar:

1. Onțanu e singurul om din România care s-a născut într-un județ, Neamț, în cazul nostru și nu într-o localitate anume din județul Neamț. Da, în CV-ul oficial de pe site-ul primăriei, locul nașterii e Neamț, și atât. E ca și cum ai spune că te-ai născut în România, pe dreapta.

2. Conduce de 16 ani un sector în care coșurile de gunoi de pe stradă sunt mai rare decât inorogii. Dacă se întâmplă să fii pe stradă și să ai un ambalaj în mână, de care vrei să scapi aruncându-l la un coș de gunoi, ghinion, ești în sectorul 2. Aici faci un maraton cu ambalajul în buzunar în căutarea unui coș. Când te plictisești, realizezi că Tiberiu Ușeriu, românul ce-a câștigat Maratonul Artic, sigur s-a antrenat în sectorul 2 căutând un coș de gunoi.

3. Primăria lui Onțanu e singurul loc din țară unde primarul își poate lua șpaga de la evazioniști doar întinzând mâna pe geamul de la birou. În spatele primăriei e Piața Obor și piața de haine Obor. Comercianții de Mike, Abivdass, Ree Boc au spatele asigurat la propriu, pentru că în spate e chiar Onțanu.

4. E contemporan cu Vanghelie pe funcție. Onțanu și Vanghelie sunt cei mai vechi primari de sectoare din București, câștigând sectoarele 2 și 5 la alegerile locale din anul 2000. Acum mai au ceva în comun, amândoi sunt anchetați de DNA. 

5. Dacă ai „tupeul și neobrăzarea” să zici ceva de rău despre dl Onțanu și te aude dna administrator de bloc, proaspăt întoarsă dintr-o excursie la bulgari sau la mănăstirile din Moldova, sponsorizată de același domn Onțanu, ți-ai dat foc la valiză cu ea. La prima inundație pe coloană îți va aduce instalatorul să-ți spargă peretele, să verifice pe îndelete conductele, deși tu stai la etajul 5 și apa curge de sus de la etajul 7. 

6. De aproape 16 ani de când călărește destinele sectorului 2, Onțanu a avut pe mână sau în pix venituri totale de 2,2 miliarde de euro (vezi tabelul din imagine) și cheltuieli cu câteva zeci de milioane de euro mai mari (vezi același tabel). Ce poți face cu 2,2 miliarde de euro? Multe. Ce-a făcut cu 2,2 miliarde de euro? A făcut o primărie în formă de piramida nevoilor răsturnată, o nouă hală Obor ce funcționează alături de vechea hală, care la rândul ei e adevărat focar de E.coli, salmonela, toxină botulinică, și cam tot ce vrei, că-i la ofertă, și, în rest, a domnit peste feuda denumită Sector 2. A, da, era să uit, a făcut și aproape 500 de milioane lei datorii (vezi tabelul din imagine), așa, for fun.

7. E singurul general maior și doctor în științe militare și informații ce conduce o primărie din țară. A terminat stagiul militar în 1971 cu gradul de fruntaș, primul grad după cel de soldat. Timp de 36 de ani a acumultat experiență militară pe fronturi diferite, întâi din construcții (fiind maistru în construcții), și mai apoi din politică, pentru ca, în 2007, să dea pe-afară de-atâtea merite militare și să salte în grad la modul excepțional, în viziunea lui Sorin Frunzăverde, devenind colonel. 
   Între fruntaș și colonel sunt următoarele grade: caporal, sergent, sergent-major, plutonier, plutonier-major, plutonier-adjutant, plutonier-adjutant șef, maistru militar clasa I până la clasa V, maistru militar principal.V-ați plictisit? Abia am terminat subofițerii și maiștrii, urmează ofițerii. Da, deci la ofițeri a mai sărit cinci grade și-a aterizat pe cel de colonel. În 2008, Băsescu l-a făcut general de brigadă, iar în 2009 l-a făcut general maior. Personajul a sărit 21 de grade de la cel de fruntaș până la cel de general maior. Despre doctorat, tot ce pot să spun e c-a fost realizat sub îndrumarea dlui general de patru stele Gabriel Oprea.

   Cam așa arată personajul de la distanță. Sunt sigur că în particular e o bombonică de primar. E bine așa, dna administrator? Nu vă supărați pe mine, nu?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu