Social Icons

luni, 30 aprilie 2018

duminică, 29 aprilie 2018

Câți bani au dat și cât au primit înapoi statele de la bugetul UE anul trecut

   Datele provizorii ale Eurostat privind balanța de plăți a Comisiei Europene din 2017 ne arată că România e al treilea beneficiar net după sumele primite de la bugetul acesteia

sâmbătă, 28 aprilie 2018

După trei luni de zile, Iohannis ne spune secretul lui Polichinelle

Iohannis n-o mai vrea pe Viorica
  Viorica Vasilica e nedemnă de funcția publică pe care o ocupă. Asta, da, „dezvăluire”. Cine face această dezvăluire? Tocmai cel ce a numit-o acum trei luni pe Viorica Vasilica Dăncilă.

miercuri, 25 aprilie 2018

Cât se cheltuie în statele UE cu deținuții

Topul statelor UE după cheltuiala medie lunară alocată pe deținut   În UE se cheltuie anual circa 25 de miliarde de euro pentru funcționarea sistemului penitenciar. Cele mai noi date privind cheltuielile alocate sistemului penitenciar erau din anul 2016 și, conform acestora, statele comunitare au alocat 24,89 miliarde de euro pentru susținerea sistemului penitenciar.

marți, 24 aprilie 2018

Cât din PIB-ul statelor UE e concentrat în capitalele acestora

Topul statelor UE după ponderea economiilor capitalelor în PIB-ul statelor   Aproape 17% din PIB-ul UE e concentrat în capitalele statelor comunitare, prin capitale înțelegând orașele efective și nu regiunile capitalelor, excepție făcând Londra și Parisul.

luni, 23 aprilie 2018

Cu cât s-au scumpit apartamentele din timpul comunismului până în prezent

Care era prețul apartamentelor în comunism și care e în prezent.   Toată lumea avea o locuință în comunism - acesta e mitul perpetuat de nostalgici de aproape trei decenii încoace. Toată lumea locuia într-o locuință în comunism, dar proprietarii de locuințe dețineau doar două treimi din fondul locativ, restul de aproape o treime fiind deținut de stat.

duminică, 22 aprilie 2018

Olguța a instaurat cenzura datelor statistice?

PSD instaurează cenzura statisticii oficiale
   Ca să nu mai fie făcută de râs de statistica oficială, Olguța a decis să ia taurul de coarne și a tăiat de la publicare datele statistice care puteau să o pună într-o lumină proastă.

sâmbătă, 21 aprilie 2018

Boc vrea să conducă un oraș de un milion de locuitori

Cluj-Napoca va avea un milion de locuitori
   Un proverb românesc spune să-ți faci vara sanie și iarna car. Emil Boc își face studiu de prefezabilitate pentru viitorul metrou din Cluj-Napoca. De ce? Pentru că, în 20-30 de ani, orașul va atinge un milion de locuitori. În caz că vă întrebați, în imagine, în spatele lui Boc, e Cluj-Napoca de peste 20 - 30 de ani.

joi, 19 aprilie 2018

Care au fost județele cele mai vizitate de turiști în iarna ce-a trecut

Topul județelor după sosirile de turiști români și străini în iarna 2017 - 2018
   În cele trei luni din iarna ce s-a încheiat, numărul sosirilor de turiști în structurile de cazare de la nivel național a atins valoarea de 2,21 milioane, cu 8% mai mare decât în iarna anterioară. 

miercuri, 18 aprilie 2018

Cum a fost remunerată munca în ultimii treizeci de ani

Cum a evoluat masa salarială din economie din comunism până în prezent
   În România, remunerarea salariaților din economie a avut anul trecut una din cele mai mici ponderi în PIB (35,8%), în urma noastră fiind doar Grecia (33,6%) și Irlanda (28,8%).

marți, 17 aprilie 2018

Cum a evoluat numărul salariaților din IT la nivel de județe din 2008 încoace

Topul județelor după numărul de angajați din sectorul IT
   La finalul anului 2016, conform datelor INS, efectivul de salariați din sectorul IT reprezenta 1,57% din totalul salariaților din economie (81,9 mii din 5,22 milioane). Datele de la finalul anului trecut, ne arată că efectivul salariaților din IT a înregistrat o creștere de 13% față de sfârșitul lui 2016. 

luni, 16 aprilie 2018

Cum a evoluat percepția corupției la nivelul statelor UE și non-UE între 2012 și 2017

Topurile statelor după indicele percepției corupției și după încrederea populației în independența justiției din 2017
   După ani de luptă împotriva corupției, românii n-au reușit să treacă de pragul de 50 al indicelui percepției corupție. Acest indice ia valori între 0 și 100, 0 reprezentând maximul de corupției, iar 100 reprezentând o societate cu fără corupție.

duminică, 15 aprilie 2018

Topurile județelor după exporturile și importurile din 2017

Care au fost marii exportatori și importatori ai României în 2017
   Anul trecut, România a exportat bunuri în valoare de 62,6 miliarde de euro, cu 5 miliarde peste valoarea bunurilor exportate în 2016 (+9,1%). Importurile de bunuri au crescut într-un ritm mai susținut față de 2016 (12,2%), fiind mai mari cu 8,2 miliarde de euro (75,6 față de 67,4 mld. euro - vezi tabelul din imagine).

joi, 12 aprilie 2018

Câți bugetari avem, cât produc și cu cât îi plătim față de restul statelor comunitare

Topurile statelor UE după valoarea adăugată în sectorul bugetar și salariile plătite bugetarilor în 2017
   Mulți au impresia că sectorul public nu produce valoare adăugată, această calitate fiind pusă exclusiv în sarcina sectorului privat. Fals. Sectorul public crează valoare adăugată în economie, doar că această valoare adăugată, ce intră în componența PIB-ului, depinde în bună parte de resursele alocate.

marți, 10 aprilie 2018

La un deceniu de la aderarea la UE, România era tot codașă la capitolul absolvenți de studii superioare

Topul statelor UE după ponderea absolvenților de studii superioare
   Anul trecut, doar 15,3% din populația de la noi cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani avea studii superioare. Din acest punct de vedere, suntem pe ultimul loc din UE și, de asemenea, stăm mai prost decât alte state extra-comunitare (vezi tabelul din imagine).

luni, 9 aprilie 2018

Cât economiseau românii în comunism și cât economisesc acum

Cum au evoluat economiile populației între 1985 și 2017
   584 de dolari era suma economisită pe cap de român în ultimul an al regimului ceaușist. Suma e de 3,4 ori mai mică decât suma economisită pe cap de locuitor din 2017 (1.985 dolari). Vorbim de sume economisite la cursul BNR din anii respectivi (1 $ =14,92 lei în 1989; 1 $ = 4,05 lei în 2017).

joi, 5 aprilie 2018

Liniște! Ionuț Mișa s-a prins abia acum cât ar trebui să se colecteze de la marile companii

Șeful ANAF s-a prins că se colectează prea puțin de la Marile Companii
   Ionuț Mișa, actualul șef ANAF, fostul ministru de finanțe și fostul șef al Direcției Generale a Marilor Contribuabili timp de aproape patru ani,a  avut o revelație: colectăm prea puțin de la marii contribuabili. Oau! După patru ani de șefie peste direcția ce se ocupă cu marii contribuabili, ca să vii și să tragi această concluzie, îți trebuie tupeu, nu glumă.

miercuri, 4 aprilie 2018

Topul statelor UE după ponderea bugetelor locale în totalul cheltuielilor bugetare

Ce bugete au administrațiile locale din statele UE   În România, atunci când se vorbește despre regionalizare, fiecare căpetenie locală de partid intră într-o reverie tâmpă, văzându-se în vârful unei grămezi de bani, de unde el, și doar el, face împărțeala.

luni, 2 aprilie 2018

Cât au pierdut investitorii Digi la aproape un an de la listarea pe bursă

Cât au scăzut acțiunile Digi de la listare până în prezent
   La începutul lunii mai 2017, mai toată presa economică ținea poporul la curent cu situația subscrierii acțiunilor la Digi Communication. Era înghesuială mare la subscriere, iar mulți dintre cei ce nu au prins discountul din oferta inițială cereau să se investigheze modul cum s-au repartizat acțiunile din ofertă. 

duminică, 1 aprilie 2018