Social Icons

marți, 31 martie 2015

Cum „s-au privatizat” unii, pe două sute de dolari, în anii `90

Cât costa „să te privatizezi” în 1990
   Mulți oameni de afaceri din ziua de azi își stabilesc ziua de naștere a spiritului antreprenorial în anii `90. De obicei, capitalul inițial declarat acum, la distanța de un sfert de secol, e de o sută - două sute de dolari. Suma e mică, chiar și pentru anul 1990, iar un calcul sumar ne arată că un „privatizat” din anul 1990 - 1991 nu putea pune pe picioare un SRL cu atât de puțin capital.

luni, 30 martie 2015

Harta câștigurilor realizate de români pe parcursul vieții

Harta câștigurilor realizate de români pe parcursul vieții
   Înainte de a a calcula cât câștigă un român pe parcursul vieții în fiecare județ al țării, trebuie stabilite niște premise. În primul rând, toate sumele sunt echivalente cu salariile medii nete și pensiile medii de la nivel de județe disponibile în ultimile date anuale transmise de INS.

sâmbătă, 28 martie 2015

Mândră țară, bravii tăi eroi pleacă la război

Cum se face un cocktail Kamikaze la Finanțe
   În lucrarea Gâlceava înțeleptului cu finanțele, scoasă, la distanță de mai bine de trei secole după Dimitrie Cantemir, într-o „reeditare” aproape xeroxată, la editura RTA (Renunțarea la Titlurile Academice), apare, la capitolul VII, un personaj monden numit Playboyzaurul.

joi, 26 martie 2015

Vezi, dacă nu l-ai miruit pe Renoir!?

Tabloul lui Vâlcov
   Darius a încasat-o ca un bărbat. În cazul lui Șova, bărbăția e un concept miruit, așezat într-un sicriu, îngropat și în așteptarea pomenirii de 35 de ani, cât s-au scurs de când Dănuț pleca de acasă cu bagajul celor șapte ani, direct spre băncile vieții. Mie, Vâlcov mi-a plăcut.

miercuri, 25 martie 2015

Suntem pe locul cinci la consumul de alcool coform OMS-ului. Oare?

Unde scârțăie tare clasamentul consumului de alcool realizat de OMS.
   Raportul OMS (Organizația Mondială a Sănătății) dat publicității anul trecut, dar a cărui bază statistică era din 2010, ne plasează pe locul cinci mondial în privința consumului de alcool pur pe cap de locuitor peste 15 ani. Fals.

marți, 24 martie 2015

La ce bănci pierzi din bani dacă îți deschizi un depozit

La ce bănci pierzi din bani dacă îți deschizi un depozit
   Ai o mie de lei și vrei s-o economisești. La ce bancă să-ți faci un depozit, astfel încât să nu pierzi bani la finalul unui an? Aceasta nu e o temă acasă dată unui aspirant la postul de consilier financiar a unui om de rând, pentru că, la o sumă de o mie de lei economisită, vorbim de un român mediu. În medie, un român are venituri lunare de 937 lei și cheltuieli lunare de 857 lei.

luni, 23 martie 2015

Bătălia economică - București vs. provinciile istorice

București vs. provinciile istorice -analiza economică din ultimii 20 de ani.
   Din 1995, INS-ul realizează statistici ale PIB-ului la nivel de județe. La nivel de regiuni statistice, există date și pentru anii 1994 și 1993. Regiunile statistice nu se suprapun în totalitate peste cele istorice (sudul Moldovei, de exemplu, aparține regiunii de Sud-Est), din acest motiv am ales ca  an de referință pentru PIB-ul regiunilor istorice anul 1995.

duminică, 22 martie 2015

Obligațiile unui POSTAC

Din POSTAC Land, with love.
   POSTACI, vă ordon, invadați FACEBOOK-ul! Acest ordin se aude că s-ar fi transmis la sediul de campanie al blondei de la zdup, sub ochiul vigilent și a toate îndrumător al stridenței în persoană - dna? Matei. Nu știm ce ordine s-au dat la celelalte sedii de campanie, dar sigur, măcar la unul - cel a lui Iohannis, au avut o rată de succes mai mare. 

vineri, 20 martie 2015

Manipularea prin teoria obligativității furtului pentru PARTID

DNA-ul arestează oameni „nevinovați”.
   „Au furat pentru partid din dorința de a se face remarcați.” „Sistemul finanțării partidelor îi obligă să fure.” „Trebuie schimbat sistemul!” În ultimile luni aud de la niște „analiști” ce nu-și pot justifica nici o zecime din avere, cum cei săltați de DNA sunt niște victime ale sistemului. Nu Cocoș e de vină că a furat milioane de euro și dolari de-a valma, nu Pinalti e de vine că ducea sacoșele la partid.

miercuri, 18 martie 2015

Câte taxe a plătit un român, anual, în ultimul deceniu

Cât contribuie anual românii la buget prin plata impozitelor și taxelor
   Anul trecut, impozitele, taxele, contribuțiile și cotizațiile pe care le plătește un român mediu erau echivalente cu 16,6 % din cheltuielile totale lunare. Acest procent corespunde sumei de 142 lei plătite lunar de către fiecare român. Pe tot parcursul anului 2014, un roman a plătit impozite, taxe, contribuții, cotizații în valoare de 1.707 lei.

marți, 17 martie 2015

Topul județelor după exporturi și importuri

Topul județelor după exporturi și importuri   În primele 11 luni ale anului trecut, exporturile totale (FOB) ale României s-au ridicat la 48,66 mld. euro, importurile (CIF), din aceeași perioadă, au totalizat 53,96 mld. euro. Rezultă un deficit comercial, pe primele 11 luni din 2014, de 5,3 mld. euro.

luni, 16 martie 2015

Miss Harvard se întoarce?

Se va face oare și un Miss Harvard 2 pentru o nouă Zmeură de Aur?
   Doamne, apără-ne și ne păzește! Aghiazmă Mare, Aghiazmă Mică, puțin mir de împrumut de la Vosganian, post și rugăciune până la noua numire, Tatăl Nostru de 50 de ori și Crezul de 100, 500 de mătănii dimineața, la amiază și seara, și, gata, poate scăpăm!

sâmbătă, 14 martie 2015

Cum ar arăta economia Ungariei dacă ar anexa Transilvania

Cum ar arăta economia Romaniei dacă ar pierde Transilvania
   Stop! Gata! Nu mă înjurați! Nu dau cu parul, ci doar fac o simulare. E Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, deci  inclusiv a celor de la noi, și un cadou simulat e mai bun decât nimic. Simularea, deși ar trebui să fie un cadou, e, de fapt, o realitate crudă, ce-i lovește în moalele capului pe adepții Ungariei Mari.

joi, 12 martie 2015

Cine muncește mai mult

Numărul de ore lucrate anual de populația ocupată
   Angajații pe cont propriu muncesc mai puțin decât salariații pe parcursul unui an. Nu zic eu asta, ci INS-ul. Un salariat muncește pe parcursul unui an întreg cu 312 ore mai mult decât un lucrător pe cont propriu. Aceasta se transpune în 39 de zile lucrate cu norma de muncă normală.

miercuri, 11 martie 2015

Cât de fundamentat economic e separatismul în UE

Comparație economică între Ținutul Secuiesc- România Corsica și Ținutul Secuiesc - ce au în comun aceste două insule? Da, insule, una - Corsica - așezată între Marea Ligurică și Mediterana, și cealaltă - Ținutul Secuiesc - insulă într-o mare de români. Cele două insule au în comun apetența pentru separatism. Cât de fundamentat economic este acest separatism? În cazul celor două insule nu e.

marți, 10 martie 2015

Vom avea paritate între euro și dolar

Vom avea paritate între euro și dolar
   După criza creditelor în franci urmează criza celor în dolari. Aceasta nu exclude o revenire a crizei francilor. BNR nu prea poate interveni pentru menținerea cursului leului în raport cu cel al dolarului la un nivel mai scăzut decât cel actual. De ce? Pentru că asta ar trebui să ducă euro în jos.

Scăderea TVA-ului în turism a dus la creșteri diferite la nivelul județelor

Scăderea TVA -ului în turism a dus la creșteri diferite la nivelul județelor
   Turismul e acea carte scoasă în față de strategii dezvoltării României, de fiecare dată, când se vrea a se face o analiză SWOT a potențialului economic insuficient exploatat. Până acum, o mare parte din vina pentru veniturile mici realizate de turismul autohton era pusă, de către patronatele din domeniu, pe seama fiscalității ridicate.

luni, 9 martie 2015

Cât îi costă pe români cadoul de 8 Martie pentru d-na învățătoare

Cât îi costă pe români cadoul de 8 Martie pentru d-na învățătoare
   Vremurile în care un bibelou, o floare, împachetate în recunoștință, pentru dna învățătoare, erau îndeajuns pentru comensurarea aprecierii școlarilor au trecut. Acum se poartă plicul. Grosimea lui variază în funcție de eticheta școlii. La sate se poartă un plic de aproape trei ori mai subțire, media cotizației la cadoul dnei învățătoare de 8 Martie se ridică la suma de 20 lei.

duminică, 8 martie 2015

Ce mai face Iulia Timoșenko?

Nimic nou pe frontul de est.
   Pupila occidentului nu face nimic, n-o mai votează nimeni, decât occidentul. Acel occident, ce suferă de strabism și daltonism atunci când ia în brațe un laitmotiv fără vreo urmă de noimă, acum e mulțumit de democrația ucraineană? Gata, a dispărut corupția, țara e pe mâini bune și totul e minunat?

joi, 5 martie 2015

Topul județelor după numărul de autoturisme la mia de locuitori

Ce județe au cele mai multe autoturisme raportate la mia de locuitori.
   Numărul autoturismelor la sfârșitul anului trecut era de aproape patru ori mai mare decât cel din 1990. În 2014, la nivel național, erau 246 de autoturisme la mia de locuitori. Cel mai mare număr de autoturisme la mia de locuitori se înregistra în București (495 de autoturisme la o mie de locuitori). La polul opus, se situa județul Călărași (133 de autoturisme la o mie de locuitori).

miercuri, 4 martie 2015

Exporturile fictive ale României în insulele exotice

Exporturile fictive ale României în insule exotice
   În 197 de țări a exportat România bunuri în valoare de 49,5 mld. euro în 2013. În 2014, exporturile (FOB) au totalizat 52,4 mld. euro. Importurile (CIF) din 2013 au totalizat 55,2 mld. euro și au provenit din 165 de țări sau teritorii cu o autonomie sporită. Pe parcursul anului trecut, importurile au ajuns la valoarea de 58,5 mld. euro.

marți, 3 martie 2015

Cât contribuie și cât primește un român la pensie

Cât contribuie și cât primește un român la pensie
   Ai nevoie de 35 de ani de cotizare la sistemul de pensii, pentru ca, la vârsta de 65 de ani, dacă ești bărbat, să mai primești pensie timp de 6 ani și aproape trei luni. Dacă ești femeie, te vei bucura de pensie de aproape trei ori mai mult, adică 18,28 de ani.

luni, 2 martie 2015

Țepele și tunurile trase bugetului, de la Carol I la Băsescu

Țepele și tunurile, trase bugetului, de la Carol I la Băsescu
   Țeapa și tunul sunt două simboluri în istoria României. Țeapa e semnătura lui Vlad Țepeș. Din oțelul unui tun, capturat la Plevna, și-a făcut coroana Carol I. La mai bine de un secol, aceste două cuvinte au ajuns să descrie fapte asociate corupției.

duminică, 1 martie 2015

Tu nu știi cum și-a finanțat campania. El nu știe că exiști.

Finanțarea campaniilor de la buget
   Tu știi cum și-a finanțat campania parlamentarul tău? Răspunsul e tot o întrebare: Tu știi care e parlamentarul tău? Dacă nu știi, atunci de unde să știi cum și-a finanțat campania? Dacă ești dintr-un județ din sud sau est, e foarte probabil ca alesul tău să fie un parașutist de la centru.