Anul trecut, impozitele, taxele, contribuțiile și cotizațiile pe care le plătește un român mediu erau echivalente cu 16,6 % din cheltuielile totale lunare. Acest procent corespunde sumei de 142 lei plătite lunar de către fiecare român. Pe tot parcursul anului 2014, un roman a plătit impozite, taxe, contribuții, cotizații în valoare de 1.707 lei.
Suma nu pare spectaculoasă, ea devine însă spectaculoasă atunci când adăugăm taxele pe produs (TVA și accizele dețin cea mai mare pondere în aceste taxe).
Dacă împărțim impozitele pe produs din anul 2014 (79,6 mld. lei) la populația rezidentă (19,94 mil. loc.), ne rezultă o contribuție medie pe cap de român de 3.991 lei. Deci, un român, indiferent de vârstă, a plătit anul trecut 5.698 lei. În total, anul trecut, populația a contribuit teoretic la bugetul centralizat cu 113 miliarde de lei. Suma reprezintă circa 53% din bugetul centralizat al României în 2014. Spuneam că această sumă este teoretică, deoarece nu știm cât a colectat statul efectiv din celelalte taxe, în afară de impozitele pe produs, dar românul de rând nu are nicio vină dacă statul realizează o colectare slabă, de fapt, cea mai slabă procentual din UE.
În ultimii zece ani, fiecare român a contribuit în medie cu 42 de mii de lei la bunăstarea statului, prin taxele și impozitele, directe și indirecte, plătite. 12,5 mii lei din această sumă reprezintă taxele, impozitele, contribuțiile și cotizațiile plătite direct, restul de 29,5 mii lei reprezintă impozitele pe produs. Toate impozitele și taxele plătite de români au crescut, de la un procent de la 45,7% din totalul veniturilor pe persoană, în 2005, la 50,7% în 2014. În anii 2012 și 2013 procentul a fost și mai mare, respectiv de 51% din totalul veniturilor. Dacă ne raportăm doar la creșterea impozitelor, taxelor, cotizațiilor și contribuțiilor plătite direct de cetățean, atunci din 2005 până în 2014, procentul acestora în veniturile totale ale unei persoane a crescut de la 11,9% la 15,2%. Această creștere ne arată că majorarea TVA-ului a avut un impact mai mic asupra impozitelor și taxelor plătite de populație, indiferent dacă sunt directe sau indirecte.
„Așadar și prin urmare, de taxe nu ai scăpare, că ele se tot face mare” - cum ar zice vreun manelist înhățat de fisc. Veniturile totale ale unui român din 2014 sunt de 2,27 ori mai mari decât în 2005. Cheltuielile cu plata impozitelor, taxelor și contribuțiilor din 2014 sunt de 2,9 ori mai mari decât în 2005, iar cheltuielile totale cu impozitele si taxele plătite direct sau indirect sunt de 2,5 ori mai mari. Impactul acestor creșteri este și mai mare, dacă ținem cont că în veniturile totale intră și cele în natură, deci nebănești, și care erau estimate la 1.704 de lei pe persoană anual, pe când cheltuielile, de orice fel, presupun doar sume efective.
Tragem linie și recapitulăm: un român a plătit 5.698 lei, direct sau indirect, taxe și impozite pe parcursul anului 2014, în ultimul deceniu, același român, a plătit 42 mii lei, asta, în condițiile în care cheltuielile cu plata taxelor și impozitelor au crescut mai mult decât veniturile sale. Adevărata vacă de muls pentru bugetul statului nu sunt corporațiile ci românul, el asigură peste 53% din buget prin plata taxelor, contribuțiilor și impozitelor directe sau indirecte. Ce primește în schimb? Spectacol în cătușe la DNA?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu