Social Icons

duminică, 1 februarie 2015

Cum a piedut Romania un miliard de euro din colectarea TVA

Cât de „bine” s-a descurcat ANAF anul trecut.
   „Mulțumim” ANAF! Tu ești instituția care ne arată că și în anii în care nu-și face treaba, primește mulțumiri de la primul ministru pentru incompetența de care a dat dovadă. Față de anul 2013, ANAF - acest CNADNR al taxelor - a încasat cu aproape 4,41 miliarde de lei mai puțin TVA.

   Dacă în anii trecuți, procentul încasărilor din TVA la buget era de 8,6% în 2012 și de 8,2% în 2013, în anul ce tocmai s-a încheiat, ANAF a atins „performanța” de a colecta doar 7,5% din PIB. În ritmul acesta, dacă în trei ani procentul de colectare a TVA la buget a scăzut cu 1,1% din PIB, ne putem aștepta ca, în douăzeci de ani, să nu mai colectăm nimic, și atunci vom renunța la TVA. Râdem, glumim, dar băieții de la ANAF sunt la concurență cu cei de la CNADNR în atingerea celui mai înalt grad de incompetență.
   Trist, dar se poate ajunge până acolo încât să-l regretăm pe marele Blejnar, măcar pe timpul său ANAF-ul avea rezultate mai bune. Vina nu e doar a ANAF-ului, ci și a miniștrilor de finanțe. De la jumătatea anului 2012, de când guvernul PDL a fost demis prin moțiune de cenzură, pe la Ministerul de Finanțe s-au perindat patru miniștri, plus un ministru responsabil cu bugetul, deci cinci miniștri în doi ani și jumătate. Asta înseamnă stabilitate în viziunea lui Victor Ponta.
   Avem cel mai mic grad de colectare a veniturilor bugetare în PIB din Uniunea Europeană și, în fiecare an, el devine tot mai mic. Cel puțin așa s-a întâmplat în ultimii doi ani. Dacă am fi menținut gradul de colectare din anul 2012, de altfel, și acela sub toate statele UE, anul acesta ar fi trebuit colectate la buget cu circa 8 miliarde de lei mai mult, deci 221 de miliarde în loc de 213 miliarde. Cu 1,8 miliarde de euro în plus, cât e echivalentul celor 8 mld. de lei, am fi avut bani de kilometri buni de autostradă. Istoria nu se face cu „dacă”, dar incompetența unora trebuie sancționată și nicidecum lăudată, cum face dl Ponta atunci când mulțumește ANAF-ului.
   Mulțumești pentru ce? Pentru faptul că pun umărul prin incompetență, rea-voință sau delăsare la evaziunea fiscală? Pentru faptul că au fost „înțelegători” cu sponsorii campaniei? Sau pentru faptul că nu prea se pricepe la cifre și ia de bune toate gogorițele servite de subalterni? Oricum, rezultatul se vede și se resimte din plin atunci când avem hărți desenate cu autostrăzi în loc de autostrăzi propriu-zise, promisiuni de reactualizări a listelor de medicamente pentru bolnavi, în loc de medicamente ceva mai inovative, și manuale netipărite, dar cu promisiunea de a se tipări spre sfârșitul anului școlar.
   La final, când tragem linie, obsevăm că n-avem nici de una nici de altele, și pentru incompetența unora vom plăti restul, fie prin servicii publice proaste sau deloc, fie prin majorări de taxe, pentru că oamenii de rând n-au în cap dimineața, când se scoală, ca prim obiectiv în minte - să facă evaziune. Pentru toate acestea, „mulțumim” ANAF!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu