Social Icons

vineri, 17 februarie 2017

ANAF-ul cosmetizează colectarea slabă din ianuarie prin raportarea la „un plan asumat”

Topul județelor după numărul marilor contribuabili
   Zilele trecute, secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Ionuț Mișa, ne spunea că ANAF-ul e pe cale să rupă norii în materie de colectare, și asta, cu toate că nu are un sistem informatic pe măsura „competențelor” dovedite.

   Dl Mișa a venit pe postul de secretar de l Ministerul Finanțelor de la Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) din ANAF. El ne-a anunțat că, în luna ianuarie, la nivelul acestei direcții, s-a colectat cu 21% mai mult față de „planul asumat”. La nivelul întregului ANAF, în prima lună a acestui an, s-a colectat cu 4% mai mult decât își propuseseră în celebrul și numai de ei știut „plan asumat”

   Plan asumat. Asta sună ca melodia cântată de fostul șef ANAF, Dragoș Doroș, și fostul ministru, Anca Dragu, pe tot parcursul anului trecut. Când îi întrebai pe cei doi cum merge colectarea? Răspunsul era invariabil că sunt în plan. Care plan? Planul lor. La final de an, cei doi măscărici de la finanțe și fisc ne-au adus o execuție bugetară cu venituri la bugetul centralizat în scădere cu 10 miliarde de lei față de anul anterior (accesează aici execuția bugetară din anul 2016). Nu are rost să mai amintim faptul că anul trecut economia a înregistrat o creștere de 4,8%, în timp ce, veniturile la buget s-au dus în cap cu 4,3% (de la 233,7 miliarde în 2015 la 223,7 miliarde în 2016). 

   Vedem că o creștere procentuală din planul unuia nu e același lucru cu o creștere reală a veniturilor raportată la luna respectivă din anul anterior. Deci, creșterea de 21% la mari contribuabili și de 4% per total venituri colectate față de planul asumat, în luna ianuarie a anului curent, nu-i  totuna cu o creștere față luna ianuarie din 2016. Mai mult, ce nu ne spune dl Mișa e că, anul acesta, companiile administrate de DGAMC sunt de două ori mai numeroase față de anul trecut (2.940 față de 1.418 - vezi datele din imagine). 

   Care va să zică, creșterea spectaculoasă de 21% față de „planul asumat” nu mai e așa de spectaculoasă când ai o dublare a numărului de companii administrate față de anul trecut (vezi repartiția marilor contribuabili pe fiecare județ în 2017 în tabelul din imagine). Dacă ținem cont de faptul că aproape jumătate din veniturile colectate de ANAF vin dela DGAMC, și avem o creștere de 21% față de „planul asumat, putem spune că, în cealaltă jumătate, provenită de la direcțiile regionale (8 la număr), colectarea merge foarte prost, de vreme ce, creșterea per total e de doar 4% față de celebrul „planul asumat.

   ANAF-ul și Ministerul Finanțelor încearcă să fardeze rahatul, spunându-ne că sunt pe plus cu veniturile, nu față de luna ianuarie de anul trecut, ci față de „planul asumat. Dacă erau pe plus față de luna ianuarie de anul trecut, sigur aflam. Așa, aflăm doar că suntem pe plus față de un „plan al lor”

   Treaba începe să pută deja, pentru că anul acesta, bugetul lui Dragnea prevede un plus de venituri de 14% față de cele realizate anul trecut (de la 223,7 miliarde lei la 254,7 miliarde lei - vezi aici). Chiar dacă am accepta că „planul lor asumat e totuna cu o creștere lună de lună cu 14% a veniturilor față de anul trecut, creșterea de doar 4% din planul lor nu arată prea bine. Așa că, băieții au început s-o dea cotită exact ca și tehnocrații, pentru că știu că nu prea pot colecta cât și-au propus

   O scuză a apărut deja - lipsa unei rețele informatice la standardele sistemului informatic din sănătate (tot guvernarea PSD a inițiat, contractat și plătit sistemul celebru al cardului de sănătate).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu