Social Icons

joi, 3 august 2017

Capitala rămâne principala destinație pentru turiștii străini și în prima jumătate a anului

   În prima jumătate a anului, conform INS, numărul de sosiri de turiști în structurile de cazare a crescut cu 12,5% față de aceeași perioadă a anului trecut

   Peste 1,2 milioane de turiști din totalul de 5 milioane înregistrați în primul semestru la nivel național reprezintă turiști străini. Și în cazul sosirilor de turiști străini a existat o creștere față de primul semestru al anului trecut (10,2% - vezi tabelul din imagine). 

   Partea proastă e că, în cazul înnoptărilor de turiști în structurile de cazare de la nivel național, creșterea e mai mică decât în cazul sosirilor, de 7,3% în cazul numărului total de înnoptări și de 7,2% în cazul înnoptărilor de turiști străini. Asta înseamnă că durata șejurului mediu s-a redus. De asemenea, poate însemna că și fenomenul evazionist a crescut.

   Cum arată topurile județelor după numărul total de sosiri și înnoptări de turiști în prima parte a anului?

   Capitala conduce în topul numărului total de sosiri de turiști în primul semestru al anului cu un număr de peste 969 de mii (19% din totalul sosirilor de la nivel național). După capitală, în ordine descrescătoare, cu cele mai multe sosiri de turiști  urmează județele: Brașov (551 mii), Constanța (295 mii), Cluj (289 mii) și Prahova (233 mii - vezi tabelul din imagine). 
   Cele mai ocolite județe de turiști în prima parte a anului au fost Giurgiu, Călărași și Teleorman.

   Și la capitolul înnoptări de turiști tot capitala conduce, cu un număr de 1,58 milioane de înnoptări (15,6% din totalul național). După capitală, cele mai multe înnoptări de turiști s-au înregistrat în aceleași județe ca și în cazul sosirilor, respectiv județele: Brașov (1,1 milioane), Constanța (907 mii), Cluj (544 mii) și Prahova (474 mii - vezi tabelul din imagine).

   Topul celor mai vizitate județe de turiști străini

   Capitala e destinația principală a turiștilor străini, deținând o pondere de peste 46% din totalul sosirilor de turiști străini în prima parte a anului (557 mii din 1,2 milioane). În topul celor mai vizitate județe de turiști străini în prima parte a anului, la mare distanță, urmează Brașovul (83 mii), Sibiul (60 mii), Clujul (58 mii) și Timișul (57 mii - vezi tabelul din imagine).

   În cazul înnoptărilor turiștilor străini, în top cinci regăsim aceleași județe și capitala, dar județul Sibiu e pe locul 5, chiar dacă a avut mai multe sosiri de turiști decât Clujul și Timișul.

   Dintre județele cu un număr semnificativ de sosiri de turiști străini, cele mai mari creșteri  procentuale față de anul trecut le-au înregistrat județele Iași (40%), Cluj (37%), Timiș (23%), Brașov (21%) și Sibiu (15%).

   Turismul românesc e, începând din 2013, pe un trend ascendent. Problema e că durata medie a sejurului petrecută de un turist scade de la an la an. E puțin probabil ca această reducere a sejurului să aibă doar cauze ce țin de comportamentul turistului.

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu