Social Icons

luni, 25 septembrie 2017

În ce județe CAS-ul de la angajatori și angajați acoperă plătirea pensiilor

Topul județelor după gradul de acoperire a pensiilor prin CAS-ul de la angajatori și angajați   În luna iunie a anului curent, CAS-ul de la angajatori și angajați aferent fondului de salarii acoperea 88,5% din pensiile de asigurări sociale de stat și cele de agricultori de la nivel național.

   Conform datelor Casei Naționale de Pensii Publice, fondul de salarii de la nivel național din luna iunie era de 15,94 miliarde lei, iar CAS-ul aferent acestui fond plătit de angajați și angajatori era de 4,19 miliarde lei. Suma necesară acoperirii plății pensiilor de asigurări sociale de stat și de agricultori în aceeași lună a fost de 4,74 miliarde lei (vezi tabelele din imagine).

   Partea cea mai îngrijorătoare e faptul că, doar în capitală și alte patru județe (Ilfov, Timiș, Sibiu și Cluj - vezi harta din imagine), CAS-ul aferent fondului de salarii poate acoperi sumele plătite în contul pensiilor de asigurări sociale de stat și pe cele de agricultori. În 36 de județe, gradul de acoperire a pensiilor de asigurări sociale de stat și de agricultori prin CAS-ul plătit de angajatori și angajați era mai mic decât media națională de 88,5%

   În analiză nu intră pensiile speciale, care ar duce gradul de acoperire și mai jos  de 88,5%. Totuși, cel mai mare număr de pensii speciale nu sunt plătite de Casa de Pensii, ci direct din bugetele unor ministere. Din acest motiv, deficitul la fondul de pensii pare mai mic decât e în realitate.
   De asemenea, datele CAS-ului aferent fondului de salarii de la angajator și angajat cuprinde și procentul de 5,1% care merge spre Pilonul II de pensii private obligatorii.

   Topul județelor după gradul de acoperire a pensiilor prin CAS-ul de la angajatori și angajați

   Ilfovul e județul cu cel mai mare ecart între sumele aferente CAS-ului și pensiile plătite în luna iunie a acestui an. Gradul de acoperire e de 232,5%, cu puțin peste cel înregistrat în București (232,2% - vezi harta din imagine). 
   O treime din CAS-ul aferent fondului de salarii de la nivel național ar proveni din capitală, conform datelor Casei Naționale de Pensii Publice (1,4miliarde de lei din totalul de 4,19 miliarde lei - vezi tabelele din imagine).

    După Ilfov și capitală, în top urmează județele Timiș (139,1%), Sibiu (120,4%) și Cluj (116,5% - vezi harta din imagine). Doar un singur județ mai trece peste gradul de acoperire al pensiilor prin CAS-ul aferent fondului de salarii de la nivel național, acesta fiind Aradul (91%).
   Surprinde gradul mai scăzut de acoperire din județe cu o economie dezvoltată precum Brașov (85,4%), Argeș (79,0%), Constanța (74,6%), Prahova (60,8%).

   Județele cu cel mai mic grad de acoperire al pensiilor prin CAS, conform datelor aferente lunii iunie, sunt Caraș-Severin (38,5%), Hunedoara (37,1%), Mehedinți (33,0%) și Teleorman (30,2% - vezi harta din imagine).

    CAS-ul aferent fondului de salarii din județul Timiș e de opt ori mai mare decât cel din județul Teleorman. Discrepanțele de la nivel teritorial împart România în județe care pot să susțină plata pensiilor și care sunt în număr de doar patru, plus capitala, și nu mai puțin de 37 de județe a căror economie e prea slabă pentru a asigura resursele necesare acoperirii pensiilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu