Social Icons

joi, 4 iunie 2015

Au dat năvală turiștii sau înainte era evaziunea în floare?

Unde s-a redus, și unde nu, evaziunea în turism
    De la începutul anului, numărul de înnoptări a înregistrat creșteri de la lună la lună. Creșteri se înregistrează și față de perioadele similare din anii trecuți. Astfel, față de ian. - apr. 2014, numărul înnoptărilor din aceeași perioadă de anul acesta a crescut cu 14,66% (vezi tabelul din imagine). Aproape același procent de creștere l-au înregistrat și sosirile, aceasta însemnând o păstrare a duratei medii de ședere.
   Modificările de taxe din turism au scos la lumină o parte din evaziunea din acest domeniu. Doar că, acest fenomen nu se întâmplă peste totSurprind cifrele înregistrate în județe precum Sibiu, Neamț și Gorj, județe unde am asistat la o reducere a numărului de înnoptări, contrar evoluției generale. 
   Evaziunea din turism poate fi evidențiată de dinamica indicatorilor. Avem, pe de o parte creșteri ale cifrelor mai mult decât relevante în privința fenomenului evazionist. Bucureștiul a înregistrat o creștere de peste 120 de mii de înnoptări și 82 de mii de sosiri. Pe locul doi la creșteri spectaculoase e Brașovul. În acest județ, sosirile au crescut în primele patrul luni față de aceeași perioadă a anului trecut cu 43 de mii, în vreme ce numărul de înnoptări a înregistrat o creștere de 97 de mii. În topul creșterilor ca Făt-Frumos se află Suceava, cu o creștere a numărului de înnoptări de 51 de mii, dar cu o mai modestă creștere, de doar 9,4 mii, a sosirilor. Prahova, în schimb, are o creștere spectaculoasă la sosiri (+20 mii), dar una mai puțin spectaculoasă la înnoptări (+43 de mii). De departe cea mai spectaculoasă creștere s-a înregistrat în Caraș-Severin. În acest județ, numărul înnoptărilor a crescut cu 65% (dela 57 de mii în 2014, la 95 de mii anul curent), iar numărul sosirilor a crescut cu 30% (de la 23,3 mii în 2014, la 33 mii în 2015). Clujul, Mureșul, Harghita sunt alte exemple de Feți-Frumoși  ai turismului primelor patru luni. Acestea sunt județele în care au năvălit turiștii după reducerea TVA-ului și controalele ANAF, dar, mai ales, după reducerea TVA-ului din ianuarie. 
   O altă categorie o reprezintă județele ce nu cresc, ci, din contră scad, deși sunt județe cu potențial turistic. În aceste județe, fie toată lumea era corectă, fie nu le pasă de TVA-ul redus sau de controalele ANAF, și evaziunea merge înainte. Sibiul ne arată că mersul înapoi nu e doar un atribut al racului, ci și al turismului de pe plaiurile natale ale președintelui. Peste 22 de mii de înnoptări mai puține au înregistrat structurile de cazare din acest județ în primele patru luni ale anului curent, față de aceeași perioadă a anului trecut. Scăderea a avut loc liniar, în fiecare lună din 2015, față de luna corespondentă a anului 2014. Numărul de sosiri de turiști a scăzut, în aceeași perioadă, cu peste 20 de mii. Se petrece ceva ciudat în turismul acestui județ. Cârcotașii ar spune că, acum, de când au spate la Cotroceni, patronilor de structuri turistice nu prea le mai pasă de controale. Cei din județul Neamț și Gorj însă nu au spate la Cotroceni și tot scad, copiindu-i, probabil, pe sibieni. Cele două județe au înregistrat scăderi ale numărului de înnoptări de peste 10%. Totuși, cea mai mare scădere procentuală a înnoptărilor s-a înregistrat în Teleorman, de peste 31%. Când nu se votează, turismul în acest județ e la pământ, așa ar zice aceeași cârcotași.
   Și Feții-Frumoși și Babele Cloanțe din turism au o problemă. Unii au evazionat la greu până anul trecut și, să sperăm că s-au vindecat, alții n-au auzit probabil de reducerea TVA-ului la cazare, ei neîncurcându-se vreodată cu astfel de detalii. Și în județele fruntașe și în cele codașe se impun niște controale. Până se vor face, cei din guvern vor trăi cu impresia că avem turism, fiindcă, statistic, avem creșteri mari, practic, suntem tot în coada clasamentelor europene după aportul turismului la PIB. 


2 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nicio investiție nu poate justifica o creștere atât de spectaculoasă într-un județ cu turism dezvoltat, precum e Brașovul. Procentual există creșteri mai spectaculoase la alte județe, dar ca număr absolut sunt mici, pentru că e vorba de județe cu un turism slab dezvoltat. Creșterea spectaculoasă a survenit, în primul rând, ca urmare a renunțării la unele practici evazioniste și într-o mai mică măsură ca urmare a investițiilor realizate în ultimul timp. TVA-ul de 9% aplicat din luna ianuarie a scos la lumină o parte din locurile nefiscalizate. La fel s-a întâmplat și în București, Suceava, Cluj, etc., oricum, destinații cu infrastructură turistică. Dacă în celelalte locații n-au existat investiții deosebite, dar a existat clar o creștere a numărului de turiști și înnoptări, atunci putem concluziona că investițiile în infrastructura turistică n-au fost un factor determinant.

    RăspundețiȘtergere