Social Icons

miercuri, 17 iunie 2015

Ce venituri anuale are Biserica Ortodoxă Română

La cât se ridică veniturile anuale ale Bisericii Ortodoxe Române
  România are 18.436 de lăcașe de cult (70% dintre ele aparțin cultului ortodox, conform Secretariatului de Stat pentru Culte) în care își desfășoară activitatea de vocație divină și remunerare umană circa 17.500 de angajați, indiferent de religie. Aici nu intră o mare parte din personalul mănăstirilor, ce nu este remunerat, și nici profesorii de religie, ce sunt remunerați de unitățile de învățământ.
Anual, statul român contribuie la plata salariilor clericilor, indiferent de religie, cu un procent cuprins între 65% și 80% din salariu, în funcție de prosperitatea parohiei sau comunității respective, dacă vorbim de altă religie decât una creștină. Județul cu cele mai multe lăcașe de cult este, conform Secretariatului de Stat pentru Culte, Clujul, cu un număr de 833 de lăcașe. Cele mai puține lăcașe de cult sunt în județul Tulcea, 73 la număr. 
   Numărul de ortodocși declarați la ultimul recensământ este de 86,45%. Biserica Ortodoxă Română (BOR) primește de la stat circa 83% din sumele aferente plății salariilor cultelor din România. Luăm acest procent ca bază pentru raportare a celorlalte sume primite de la stat. Bugetul inițial de anul acesta pentru toate cultele din România este de 346 mil. lei (din care estimăm că s-au repartizat către BOR circa 287 mil. lei). Anul trecut, BOR a primit de la stat circa 261 de mil. de lei dintr-un total de 314 mil. lei, cât reprezenta bugetul inițial aprobat pentru toate cultele din România (repet, luăm procentul de 83% ca reper în lipsa altor informații). Pe parcursul anului, bugetul cultelor s-a suplimentat  cu 101 mil. lei (vezi datele din tabel). EstimămBOR a primit măcar 84 de milioane. Deci, suma finală primită de BOR de la bugetul de stat a fost în 2014 de 344 mil. lei (vezi datele din tabel). Ea poate fi mai mare, dar ne limităm la procentul de 83%. De la bugetele locale nu știm cât a primit BOR, pentru că nu există o situație centralizată și o parte din donații sunt mascate sub capitole mai mari de cheltuieli. Probabil, a primit mai puțin decât sporul de 84 de mil. lei de la bugetul de stat, asta, și pentru că anul trecut n-au fost alegeri locale, iar bugetele locale cumulate reprezintă cam jumătate din bugetul de stat. Deci, să estimăm că BOR a mai primit jumătate din cât a primit de la bugetul de stat, aceasta însemnând 42 de mil. lei. Tragem o primă linie, și estimăm că BOR a primit de la bugetul de stat și de la cele locale aproximativ 386 mil. lei în 2014.
   Veniturile proprii ale BOR reprezintă o altă sursă de finanțare. Situațiile financiare publicate de Patriarhia Română - Administrația Patriarhală și Mitropolia Moldovei și Bucovinei ne arată că, anul trecut, cele două entități au avut venituri cumulate de 126 mil. lei (vezi tabelul din imagine). Acestea sunt cazuri fericite, din care aflăm ce a primit și cât au cheltuit cele două fundații ale BOR, aceste 2 entități funcționând ca niște fundații conform situațiilor financiare de la Ministerul Finanțelor. BOR mai are, în schimb, alte patru Mitropolii, de la care nu aflăm nimic despre veniturlie realizate anul trecut. Dacă ținem cont că cele două fundații aparțin de cele mai bogate Mitropolii (Moldovei și Munteniei), atunci putem estima veniturile realizate de celelalte patru Mitropolii ca fiind apropiate. Deci, tragem a doua linie și estimăm o sumă totală a veniturilor de 538 mil. lei (386 mil lei de la prima linie + 2 x 126 mil. lei). 
   Veniturile realizate de fiecare parohie în parte sunt raportate la Arhiepiscopie, iar de acolo la Mitropolie. Mai departe nu știm, totul se oprește la nivel de Mitropolie, pentru că BOR n-a auzit de transparență, decât parțial și dacă e neapărat nevoie, și nici de controale ANAF. Nu știm nici dacă veniturile realizate de cele două fundații sunt tot ce au realizat Mitropolia Moldovei și Patriarhia sau doar o parte din venituri. ANAF-ul nu a făcut niciodată un control la vreo Mitropolie, sau, mă rog, n-am auzit de vreun control. Biserica Ortodoxă funcționează piramidal în privința celei mai mari părți din venituri. Din ce primești trebuie să dai o parte mai sus. În parohii, veniturile sunt necontabilizate. Deși se primesc donații, se realizează acte de comerț, nu există control decât din partea Bisericii. În România anului 2013 (în 2014 încă nu sunt datele făcute publice de INS), s-au născut 198 de mii de copii și au avut loc 107 mii de căsătorii (vezi datele din tabel). La un tarif mediu de 250 lei pe botez și 500 lei pe căsătorie, ponderat cu procentul de ortodocși declarați, rezultă o sumă de 89 de mil. lei. Asta e doar o mică parte din veniturile realizate de parohii. Donațiile enoriașilor reprezintă o parte mai importantă a veniturilor extrabugetare din parohii. Putem estima că suma minimă o egalează pe cea obținută din botezuri și căsătorii. Tragem și a treia linie, și estimăm că veniturile BOR ajung la 716 mil. lei
   Aceasta e o estimare foarte cuminte, ce nu ține cont de toate sursele de venit, iar dacă am ajuns la un plus de 246 mil lei față de suma pe care știm sigur că o primește anual BOR (veniturile de la bugetul de stat + veniturile fundațiilor = 470. mil lei), ne putem gândi că suma reală a veniturilor e undeva între 716 de mil. lei, varianta pesimistă, și  aproape 1 miliard de lei, în varianta optimistă. Cu asemenea venituri, Biserica Ortodoxă Română intră sigur în Top 100 companii din România.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu