Social Icons

sâmbătă, 26 decembrie 2015

Cu cât au contribuit județele și regiunile istorice la PIB în 2015

Cu cât au contribuit județele și regiunile istorice la PIB în 2015
   Anul acesta, conform ultimelor date furnizate de Comisia Națională de Prognoză, produsul intern brut al României va atinge valoarea de 704,5 mld. lei, în creștere față de anul trecut, când a atins valoarea de 667,6 mld. lei (conform ultimelor date prezentate de INS).
   
   Cum arată topul județelor după PIB-ul total județean?

   Bucureștiul, urmat de județele Timiș, Cluj, Constanța și Prahova, se situează în fruntea topului după PIB-ul total județean. Capitala contribuie la PIB-ul național cât următoarele șase județe și jumătate (24,45% din PIB-ul național sau 172,3 mld. lei din 704,5 mld. lei), adică Timiș, Cluj, Constanța, Prahova, Brașov, Ilfov, și jumătate din Iași la un loc, asta deși celelalte șase și jumătate județe au o populație mult mai numeroasă decât Bucureștiul (4,2 mil. locuitori față de 1,86 mil. locuitori - vezi tabelul din imagine).
   Trebuie spus că, în calculul PIB-ului la nivel de județ sau în capitală, intră doar ceea ce se produce la nivel local. Dacă o firmă din București are sucursale în țară, în București va intra în calculul PIB-ului tot ceea ce se produce aici, plus echivalentul activității de conducere sau coordonare. În județele în care există sucursale, producția locală va intra în calculul PIB-ului județean. Deci, în plus față de producția locală, în București, sau în orice județ unde există firme ce au sucursale în restul țării, va intra în calculul PIB-ului activitatea de management central.
   În coada topului se află județele Giurgiu, Sălaj, Tulcea, Covasna și Mehedinți cu PIB-uri județene situate sub valoarea de 6 mld. lei, cu excepția județului Giurgiu, ce depășește acest prag (vezi tabelul din imagine). Toate cele cinci județe contribuie la PIB-ul național mai puțin decât contribuie județul Constanța (27,98 mld. lei față de 29,28 mld. lei).

   Cum arată topul județelor după PIB-ul pe locuitor?

   Suntem săraci, asta e realitatea. Anul trecut, media PIB-ului pe locuitor în UE era de 27.400 euro. În România, PIB-ul pe locuitor a fost de 7.500 euro. În urma noastră era doar Bulgaria, cu un PIB pe locuitor de 5.800 euro. Anul acesta, conform prognozei, vom atinge un PIB de peste 7.980 euro. Bucureștiul, primul din topul nostru, va înregistra anul acesta un PIB pe locuitor de peste 20.900 euro (echivalentul a 92,8 mii lei). Deci, nici măcar capitala nu se apropie de media PIB-ului pe locuitor de la nivelul UE.
   După București, în topul PIB-ului pe cap de locuitor, urmează Ilfovul, cu un PIB pe locuitor de 50,2 mii lei (aproximativ 11.300 euro) și Timișul, cu un PIB pe locuitor de 46 mii lei (10.300 euro). În coada topului sunt județele Teleorman, Botoșani și Vaslui (vezi datele din tabel).

   Cum se împarte PIB-ul pe regiuni istorice?

   Cele trei mari regiuni istorice, Moldova, Țara Românească și Transilvania, au o contribuție la PIB-ul național diferită de proporția deținută în populația națională. Cea mai mare discrepanță între proporțiile populației și cea a PIB-ului e în Moldova. Moldova, cu cele opt județe (am inclus aici și județele Vrancea și Galați), deține 20,76% din populația rezidentă a țării (4,1 mil. locuitori din 19,8 mil. locuitori - vezi tabelul din imagine) și contribuie cu 13,13% din PIB-ul național (92,5 mld. lei din 704,5 mld. lei). Situația stă mai bine în Transilvania, dar raportul este tot dezechilibrat. Astfel, cu o populație de 6,74 mil. locuitori, adică 33,95% din populația României, Transilvania contribuie cu 32,53% din PIB-ul național (229,2 mld. lei din 704,5 mld. lei). Diferența dintre proporții e mult mai mică în Transilvania față de Moldova, dar ea există. Dacă cele două provincii sunt pe deficit în privința raportului între procentul de populație și cel al PIB-ului, Țara Românească e regiunea ce contribuie la PIB-ul național într-un procent mai mare decât proporția deținută în populație (deține o proporție în populație de 45,28% și contribuie la PIB cu 54,28% - vezi datele din tabel). Dacă scoatem Bucureștiul din ecuație, atunci contribuția la PIB-ul național al Țării Românești e de 29,8% (210,1 mld. lei din 704,5 mld. lei), în timp ce proporția de populație deținută e de 35,94% (7,1 mil. locuitori din 19,8 mil. locuitori).

   România se împarte între București și restul, iar restul, la rândul său, se împarte între Timiș, Cluj, Constanța, alte câteva județe, și Dumnezeu cu mila. Asta nu e o țară, ci un arhipelag de insule cu o relativă bunăstare, înconjurat de o mare de sărăcie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu