Social Icons

joi, 2 noiembrie 2017

În primele nouă luni ale anului, capitala a fost vizitată de mai mulți turiști străini decât români

Topul județelor după numărul de turiști străini
   În primele trei trimestre ale anului, numărul total de sosiri de turiști în structurile de cazare a crescut cu aproape 11% față de aceeași perioadă a anului trecut (de la 8,56 la 9,48 mil.). 

   În aceeași perioadă din anul curent, numărul de înnoptări ale turiștilor a înregistrat o creștere mai mică, de puțin peste 6% față de aceeași perioadă din 2016 (de la 20,25 la 21,48 mil. înnoptări - vezi tabelul din imagine). Asta înseamnă că am avut mai mulți turiști în primele nouă luni ale anului, dar sejurul mediu pe turist a scăzut de la 2,4 nopți la 2,3 nopți pe turist. 
   E ciudat că, deși turismul românesc înregistrează creșteri solide în ultimii ani, turiștii petrec tot mai puțin timp în spațiile de cazare. Cred că s-a revenit la vechile metehne ale hotelăriei românești, în care o noapte e trecută în contabilitate și una e la negru, pentru că nu prea există explicații solide de ce crește numărul de sosiri și scade durata sejurului mediu.

   A crescut, de asemenea, și numărul de turiști străini în primele nouă luni ale anului. Peste 2,16 milioane de sosiri de turiști străini s-au înregistrat în primele trei trimestre ale anului, cu peste 12% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut (1,93 mil. - vezi tabelul din imagine). Și în cazul turiștilor străini, creșterea înnotărilor față de aceeași perioadă din 2016 e mai mică decât creșterea sosirilor (9% față de 12%). Deci, și în cazul turiștilor străini, avem de-a face cu o scurtare a sejurului mediu pe turist.

   Cum arată topul județelor după numărul de sosiri și înnoptări de turiști în primele trei trimestre ale anului

   Capitala (1,53 mil.), Constanța (1,18 mil.), Brașovul (950 mii), Clujul (481 mii) și Sibiul (436 mii) conduc în topul sosirilor de turiști în primele nouă luni ale anului
   Cele mai ocolite județe de turiști au fost Olt, Vrancea, Giurgiu, Călărași și Teleorman (vezi tabelul din imagine).
   Topul înnoptărilor în primele trei trimeste ale anului e condus de județul Constanța (4,55 mil.), urmat de capitală (2,49 mil.), Brașov (1,92 mil.), Bihor (981 mii) și Cluj (930 mii).
   Dintre județele cu un număr mare de sosiri de turiști în structurile de cazare, cele mai lungi sejururi medii pe turist s-au înregistrat în Constanța (3,9 nopți/turist) și Brașov (2 nopți/turist). În județul Sibiu (1,62 nopți/turist) și în capitală (1,63 nopți/turist), s-au înregistrat cele mai scurte sejururi medii pe turist din primele trei trimestre ale anului.
   
   Destinația preferată de turiștii străini în primele trei trimestre ale anului a fost Bucureștiul, cu un număr total al sosirilor de 906 mii (42% din totalul sosirilor de turiști străini de la nivel național). 
   Capitala e singura destinație turistică preferata mai mult de turiștii străini decât de cei români (906 mii față de 621 mii - vezi tabelul din imagine).

   După capitală, la mare distanță, în topul sosirilor de turiști străini în primele nouă luni ale anului urmează județele Brașov (167 mii), Sibiu (138 mii), Cluj (107 mii) și Timiș (96 mii - vezi tabelul din imagine). 
   În topul înnoptărilor de turiști străini în spațiile de cazare din primele nouă luni, Sibiul e devansat de Cluj, restul județelor și capitala păstrându-și locurile ca și în cazul sosirilor de turiști străini.

   Între 2009 și 2016, numărul turiștilor străini s-a dublat, conform datelor Eurostat (accesează datele aici) și, cel mai probabil, anul acesta vom înregistra o creștere față de anul trecut. Totuși, cele aproape 2,5 milioane de sosiri de turiști străini de anul trecut ne poziționează în spatele vecinilor bulgari (3,4 mil.) și maghiari (5,3 mil.). Creșterea numărului de turiști străini din ultimii ani e de bun augur, dar mai avem mult până să contăm ca destinație turistică medie, nu importantă, pe harta Europei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu