Social Icons

joi, 5 octombrie 2017

Autoconsumul țăranilor e 3,8% din PIB, nu 20%, domnule Vosganian!

După dl Vozganian, țăranii produc în gospodărie tot atâta PIB cât sectorul industrial
   Varujan Vosganian s-a luat de ouăle țăranilor. Toată lumea a râs și l-a luat în zeflemea. Mai nimeni nu i-a atras atenția că vorbește prostii, chiar mari prostii, dacă ținem cont că personajul se recomandă ca fiind abolvent de ASE. 

    În demonstrația lui, ce includea găini, ouă și țărani nesimțiți care mâncau ouă fără să se gândească la buget, ex-ministrul de finanțe dădea drumul la o enormitate - producția din gospodăriile populației reprezintă 20% din PIB. Era să sar în sus de bucurie că avem țărani atât de productivi. M-am liniștit repede în secunda următoare, când mi-am dat seama că personajul e încă traumatizat de DNA și încercările succesive de ridicare a imunității, deocamdate soldate cu un eșec pe bază de lacrimi feciorelnice. Jenant, cu atât mai mult că individul a ținut în mână pentru ceva vreme finanțele țării

    Comisia Națională de Prognoză estimează pentru anul  în curs autoconsumul și piața țărănească la 31,5 miliarde de lei, ceea ce-i echivalent cu 3,8% din PIB-ul estimat de 837,1 miliarde de lei (accesează aici datele CNP - pagina 9). Dacă ar fi fost 20% din PIB, în loc de 31,5 miliarde de lei, țăranii noștri ar fi reușit o producție în gospodării de vreo 167,4 miliarde de lei, bătând aproape sectorul industrial, care deține o pondere apropiată în PIB. 

   De ce-am mai fi avut nevoie de industrie când îl aveam pe badea Gheorghe, ouăle lui productive și evazioniste?

    Mai grav e că Vosganian nu s-a oprit aici cu enormitatea debitată. Nu, a continuat construcția productivității mitice și a tras-o spre domeniul pe care l-a păstorit odinioară - finanțele. Din cauză că badea Gheorghe e un nesimțit evazionist și-și autoconsumă ouăle în tigaie, statul nu se bucură la niciun TVA
   Concluzia e una singură: ANAF-ul nostru e impotent în privința colectării de TVA pentru că badea Gheorghe i-a mâncat ouăle netaxate. De asta avem noi cel mai mic grad de colectare a veniturilor la buget din Europa, pentru că danezii, care colectează mult mai mult decât noi, nu au un Gheorghe care le mănâncă ouăle.

   Nu știi dacă să râzi de un asemenea raționament sau să plângi pentru că personajul chiar a avut pe mână finanțele țării. 
   Un minim raționament economic ar fi semnalat faptul că nu poți avea un autoconsum și o piață țărănească mai mare decât contribuția agriculturii în PIB, care e de 4% - 6%, în funcție de anul agricol, adică de ploaie. Dacă totuși s-ar fi întâmplat acest lucru, ar fi însemnat ca badea Gheorghe să fure ouă de pe la vecinii unguri, bulgari, sârbi, moldoveni, ucrainieni și de la Marea Neagră. 
   De asemenea, a pune pe seama autoconsumului slaba colectare de TVA e mai mult decât hilar. Din cele 31,5 miliarde de lei, cât reprezintă autoconsumul în România, TVA-ul la alimente (9%) ar însemna 2,8 miliarde lei, adică vreo 600 milioane de euro, asta în condițiile în care presupunem că tot autoconsumul ar fi taxat. Până la 7,6 miliarde de euro, cât înseamnă TVA-ul neîncasat în România, conform ultimului raport al Comisiei Europene (accesează aici), e cale lungă. Despre impoziul pe profitul din ouă a lui badea Gheorghe n-are rost să mai continui, pentru că sumele sunt mult mai mici decât în cazul TVA-ului.

    România e o țară tot mai tristă plină de clovni, iar unii dintre aceștia ajung tot mai des în ministere cheie.

Un comentariu: