Social Icons

miercuri, 20 iulie 2016

Cine a ținut în spate bugetul UE și cine s-a înfruptat din el în ultimii 16 ani

Topul statelor după contribuția la bugetul UE
   Din 2000 încoace, România a primit de la UE peste 36,5 miliarde de euro și a contribuit la buget cu 11,9 miliarde de euro. Spun din 2000 încoace, pentru că am primit bani de la UE și înainte de momentul aderării, prin programele de pre-aderare, deși n-am contribuit cu nimic (între 2000 și 2006, România a primit sume în valoare de 2,8 miliarde de euro de la UE - vezi tabelul din imagine). 
   Suntem, așadar, pe plus cu 24,7 miliarde de euro în relația cu UE. O mare parte din aceste sume au venit prin plăți directe (ex: subvențiile în agricultură) și nu prin intermediul fondurilor structurale.

   Cum se formează veniturile și cheltuielile bugetului UE?

   Trebuie spus că veniturile bugetului UE sunt formate din contribuțiile naționale (cea mai mare parte, ce țin cont de Venitul Național Brut și TVA-ul din fiecare stat) și o parte din taxe vamale, care sunt colectate la nivelul fiecărei țări, dar merg direct la bugetul UE, fiind considerate resurse proprii ale UE. Cele două categorii, deși în datele Eurostat sunt separate, le-am inclus în categoria contribuțiilor totale, pentru că ambele sunt colectate la nivelul statelor membre (vezi tabelul din imagine). La aceste venituri se mai adaugă unele sume reportate din anii anteriori și alte venituri. Toate acestea la un loc formează veniturile UE.

   Vezi și: 

   Cât costă administrația UE, câți angajați are și care e situația pe naționalități

   Cât de mult s-a adâncit prăpastia dintre bogați și săraci după aderarea la UE
   
   Cât cheltuie statele UE pe protecție socială, educație, sănătate și cât cheltuim noi 


   Cheltuielile bugetului UE cuprind sumele alocate fiecărui stat în parte, prin plăți directe sau pe programe, precum și cheltuielile de funcționare ale instituțiilor UE. În plus, se adaugă cheltuielile alocate statelor din afara UE, prin diferite programe de pre-aderare sau vecinătate, și alte cheltuieli.

    Anul trecut, de exemplu, bugetul UE a avut venituri totale de 146 miliarde euro, din care 137,3 miliarde au fost contribuțiile totale ale statelor, iar restul de aproape 9 miliarde au fost reprezentate de sumele rămase necheltuite în 2014 și alte venituri ale UE. Cele 137,3 miliarde de euroce reprezintă contibuțiile totale ale statelor, se împart astfel: 118,6 miliarde de euro au fost contribuțiile naționale, rezultate din cota parte din TVA și VNB, și 18,7 miliarde de euro au fost cote din taxele vamale și alte venituri ale statelor membre, virate direct la bugetul UE și considerate ca fiind venituri proprii ale UE
   Cheltuielile totale ale UE au fost de 145,2 miliarde de euro, din care statele componente au primit 130,1 miliarde euro. Restul cheltuielilor s-au dus pe programele derulate cu alte state non-UE (8,1 miliarde euro) și pe alte cheltuieli. 

    Mai trebuie spus că Marea Britanie pimește înapoi o parte din contribuții. Anul trecut a primit 4,8 miliarde de euro, în contul anului 2014. Anul acesta va primi înapoi bani în contul execuției bugetare din anul 2015.

   Cine a contribuit cel mai mult la bugetul UE între 2000 și 2015?

   Germania e cel mai mare contributor la bugetul UE. Anul trecut, contribuția totală la fost de 28,1 miliarde de euro (24,3 miliarde fiind contribuția națională, iar restul fiind cote din taxele vamale și alte venituri, considerate a fi veniturile proprii ale UE). Sumele primite înapoi de către Germania anul trecut au fost de 11 miliarde de euro. Deci, dacă luăm contribuția totală, per ansamblu, Germania a avut o contribuție netă anul trecut de 17,1 miliarde de euro. Dacă excludem veniturile proprii UE, deși ele sunt colectate tot în Germania, atunci contribuția netă e de 13,3 miliarde de euro. 
   Din 2000 până în 2015, Germania a avut contribuții totale (contribuții naționale+venituri proprii ale UE) de 363,3 miliarde de euro și a primit înapoi doar 186,2 miliarde de euro. Contribuția netă la bugetul UE a fost de de 177,13 miliarde de euro (vezi tabelul și harta din imagine).

   Vezi și:

   Ce țară din UE are cele mai ieftine alimente

   Cum stau românii la capitolul infracțiuni față de celelalte state din UE

   

   Franța (76,03 miliarde euro), Olanda (61,59 miliarde de euro) și Italia (61,16 miliarde de euro - vezi harta din imagine) sunt, după Germania, cei mai mari contributori neți la bugetul UE între 2000 și 2015

   Marea Britanie a avut contribuiții totale, între 2000 și 2015, de 208,8 miliarde de euro, din care a primit înapoi 112,1 miliarde de euro, plus 73 miliarde de euro (până în 2014), ca urmare a mecanismului de compensare negociat cu UE (vezi tabelul din imagine). Deci, totalul provizoriu al contribuțiilor nete ale britanicilor la UE, între 2000 și 2015, a fost de 23,68 miliarde de euro. Suma nu e definitivă, pentru că anul acesta va primi compensarea pentru anul trecut, ceea ce va duce contribuția netă, probabil, sub 18 miliarde de euro. Vedem că Brexitul a fost mult zgomot pentru nimic, pentru că 18 miliarde de euro pe parcursul a 16 ani pentru o economie cum e cea a Marii Britanii e nesemnificativ.

   În afară de Germania, Franța, Olanda, Italia și Marea Britanie, contributori neți în perioada 2000 - 2015 au mai fost: Suedia, Danemarca, Austria și Finlanda (vezi harta din imagine).

    Cine a beneficiat cel mai mult de sumele primite de la UE între 2000 și 2015?

   Cel mai mare beneficiar al sumelor nete încasate de la UE a fost Polonia. Diferența între contribuțiile totale (contribuții naționale+venituri proprii ale UE) și sumele primite de la UE între 2000 și 2015 a fost de 88,45 miliarde de euro. Numai anul trecut, Polonia a avut contribuții totale de 4,2 miliarde de euro și a primit 13,4 miliarde de euro (vezi tabelul din imagine). Acum doi ani a contribuit cu 4 miliarde de euro și a încasat 17,4 miliarde.

   Spania (70,6 miliarde euro), Grecia (65,9 miliarde de euro), Portugalia (43,7 miliarde de euro) și Ungaria (33,1 miliarde de euro - vezi harta din imagine) sunt statele ce urmează pe lista beneficiarilor. Abia după Ungaria suntem noi, cu o sumă netă de 24,7 miliarde de euro. 
   Surprinde faptul că state bogate precum Irlanda (12 miliarde de euro), Belgia (21,9 miliarde de euro) și Luxemburg (16,8 miliarde de euro - vezi tabelul din imagine) sunt pe lista beneficiarilor, și nu cu sume modeste, mai ales în cazul Luxemburgului. De fapt, dacă ne raportăm la populație, Luxemburgul, cu ceva mai mult de jumătate de milion de locuitori, e cel mai mare beneficiar al bugetelor UE din 2000 până în 2015.
   
   Vezi și:

   De ce creșterea economică nu se regăsește în buzunarele românilor

   Suntem pe locul 6 în UE la numărul de „Doctori”


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu