Social Icons

luni, 25 iulie 2016

Cât costă administrația UE, câți angajați are și care e situația pe naționalități

Topul angajaților UE după naționalități
   Anul trecut, aparatul administrativ al Uniunii Europene a cheltuit 8,98 miliarde de euro, dintr-un total al cheltuielilor de 145,2 miliarde de euro (conform execuției bugetului pe anul 2015 publicată de Comisia Europeană  - vezi tabelul din imagine). Asta înseamnă că 6,2% din cheltuielile bugetului pe anul trecut s-au dus pentru plata și întreținerea aparatului birocratic al UE

   7,45 miliarde de euro din cele 8,98 miliarde s-au alocat pentru cheltuielile administrației din statele membre UE, restul de 1,53 miliarde de euro au reprezentat cheltuielile administrației aferente programelor cu statele non-UE și pentru alte cheltuieli (vezi situația cheltuielilor administrației în statele UE în tabelul din imagine).

   Ce state primesc cele mai mari sume pentru acoperirea cheltuielilor cu aparatul administrativ al UE?

   Cei mai mari beneficiari ai cheltuielilor cu aparatul administrativ al UE sunt statele ce găzduiesc instituțiile europene. Belgia (4,52 miliarde de euro) și Luxemburgul (1,38 miliarde de euro - vezi tabelul din imagine) au cele mai mari sume alocate pentru cheltuielile aparatului administrativ al UE. Urmează apoi, la mare distanță, Franța (329 milioane de euro), Italia (259 milioane de euro) și Germania (207 milioane de euro). România a avut alocată anul trecut o sumă de 19 milioane de euro pentru acoperirea cheltuielilor cu administrația UE (vezi tabelul din imagine).

  De pe site-ul Comisiei Europene aflăm că tot aparatul birocratic al instituțiilor UE are circa 42.500 de angajați. Cei mai mulți angajați lucrează la Comisia Europeană și la agențiile din subordinea acesteia (circa 33 de mii - vezi tabelul din imagine). Parlamentul European și instituțiile subordonate au aproximativ 6.000 de angajați. Restul, de 3.500 de angajați, țin de Consiliul Uniunii Europene și instituțiile din subordine.

   Ce naționalități au o pondere mai mare în rândul angajaților Comisiei Europene?

    La începutul anului, conform datelor Comisiei Europene, numărul angajaților din această instituție se ridica la 32.966. 16,4% dintre aceștia erau de naționalitate belgiană (vezi tabelul din imagine). Italienii sunt al doilea grup ca pondere în cadrul angajaților comisiei (11,7% din totalul angajaților). Podiumul e completat de francezi, care au o pondere în totalul angajaților de 9,7%.

   Românii (4%) și polonezii (4,4%) sunt grupurile cele mai mari de angajați provenind din statele ex-comuniste. 1.164 de britanici (3,5% din total) sunt angajați în cadrul Comisiei Europene. Vedem că ponderea angajaților britanici e mai mică decât cea a românilor. Dacă ținem cont că angajații Comisiei Europene reperzintă peste 77% din totalul angajațiilor din instituțiile UE, nu putem spune că britanicii vor avea mari pierderi în eventualitatea Brexitului. 2.376 de angajați ai Comisiei Europene (7,2%) erau de altă naționalitate decât a statelor membre ale UE.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu