Social Icons

vineri, 8 iulie 2016

Wake up, Cioloș, you need to make money!

Wake up, Cioloș, you need to make money!
   Wake up, Cioloș, you need to make money! Romanii dădeau poporului pâine și circ. Cioloș, dacă n-are bani de pâine și circ, cum ne demonstrează ultima execuție bugetară din mai (vezi aici), s-a hotărât să ne deseneze cei mai frumoși cai verzi pe pereți.    

   El le spune strategie de dezvoltare. În realitate, e un exercițiu de sugestie hipnotică practicată pe un guguștiuc semi-adormit, prin care i se stimulează cortexul cu imagini de porcușori veseli în rochițe roz, tuneluri energetice pe sub Carpați, trei autostrăzi ce străbat de-a lungul și de-a latul aceeași Carpați, reorganizări administrative, TGV-uri între Cuca Măcăii și Cucuieții din Deal, poduri peste Dunăre, Nil și Amazon, și alte năzbâtâi de genul acesta, demne să stimuleze imaginația noului vice-primar al Bucureștiului, mai ceva decât o făcea odinioară Oana Zăvoranu.

   Dacă te apuci așa, tam-nesam, de desenat pe pereții omului cai verzi, riști să sfârșești prost, pentru că proprietarul peretelui îți poate confunda „opera” cu un grafiti de genul „Mircea Sandu la pușcărie!”. Dl Cioloș știe că toată aura sa de competență începe să pălească serios. Timid, începe să dea vina pe înaintași. Cică n-are bani la buget din cauza măsurilor făcute înainte de a veni el la putere. 

   Am arătat că reducerea TVA-ului nu justifică scăderea veniturilor la buget, în condițiile în care tu ai un PIB anul acesta preconizat a fi mai mare cu 44 de miliarde de lei decât cel de anul trecut (vezi aici). Acum o săptămână și ceva, ziceam că guvernul va fi nevoit să se împrumute pentru a susține cheltuielile bugetului. Săptămâna aceasta, după punerea în dezbatere a „Strategiei de dezvoltare”, Cioloș ne-a anunțat că ne face o mare onoare, și anume, să-l împrumutăm. Guvernul a emis o serie de titluri de stat pentru populație. E nevoie de bani, chiar dacă economia e pe creștere economică, culmea, alimentată de consum, deci mai multe impozite și taxe plătite la buget. 

   Nu am nimic cu cei ce vor să împrumute statul. Dobânda oferită de stat e mai mare decât cea oferită de bănci, deci e mai rentabilă economisirea prin titlurile de stat. În schimb, am ceva împotriva celor ce se împrumută când n-ar avea de ce, dacă chiar și-ar face treaba, și se împrumută, nu pentru a investi în ceva, ci pentru a supraviețui. Ce ne vom face dacă nu vom mai crește economic? Atunci, probabil, va onora iarăși FMI-ul, iar odată cu FMI-ul vor veni și tăierile de orice fel.

   Dacă-ți bate vântul prin buzunare, de ce te apuci de strategii cu autostrăzi, poduri, trenuri de mare viteză? De ce le pui în dezbatere? Cine nu vrea autostrăzi, poduri, trenuri? E ca și cum ai duce într-un magazin de delicatese un lihnit de foame, și apoi îl întrebi dacă i s-a făcut poftă. Dacă îți spune că da, îi replici că n-ai bani, dar peste vreo douăzeci de ani se va bucura de ele. Până atunci, în loc de delicatese, se poate delecta cu lecturarea strategiei tale pentru a atinge sațietatea. Dacă asta nu e sado-masochism tehnocratic, atunci ce e?
   
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu