Social Icons

marți, 26 iulie 2016

Premieră postdecembristă: Un buget anual mai mic decât precedentul, deși economia crește

Dezastrul colectării la buget
   Dna Dragu, ministrul de finanțe, s-a luptat șapte luni cu bugetul și-a pierdut la scor de neprezentare. Dl Doroș, șeful ANAF de mai bine de mai bine de patru luni, se ține de Liste ale rușinii, omițând să treacă instituția pe care o conduce în capul listei.

   România va realiza o premieră postdecembristă, și anume, va avea un an fiscal mai prost decât precedentul, deși vom înregistra creștere economică
   În 2009 am avut un an fiscal mai prost decât în 2008, dar am avut și o scădere a economiei de 7 procenteAnul acesta, se estimează o creștere economică de 4,2% față de anul trecut, iar PIB-ul va fi mai mare, în valori nominale, cu 44 de miliarde de lei (de la 712,8 miliarde la 757,03 miliarde de lei). Cu toate acestea, cel „mai impotent” Fisc din UE reușește performanța rară să colecteze venituri fiscale mai mici decât în aceeși perioadă din anul precedent (vezi tabelul din imaginea 1). La nivel general veniturile totale la bugetul centralizat au fost mai mici decât cele din prima jumătate a anului trecut cu 2% (108,4 miliarde de lei față de 110,4 miliarde lei).

   De ce toate scuzele dnei Dragu nu justifică scăderea veniturilor la buget?

   Dna Dragu aruncă pisica moartă în curtea Ministerului Fondurilor Europene, explicându-ne că avem bani mai puțini la buget din cauza sumelor mult mai mici atrase de la UE

    Să ne uităm pe execuția la șase luni (vezi tabelul din imaginea 1). Ce vedem? 

    Vedem că s-au atras mai puțini bani de la UE. Sumele aferente exercițiului financiar 2007 - 2013 au fost mult mai mici decât cele atrase anul trecut (477 de milioane lei față de 3,99 miliarde de lei). Nici sumele exercițiului financiar 2014 - 2020 nu ne dau pe spate, dar sunt mai mari decât cele atrase anul trecut (680 milioane lei față de 406 milioane lei - vezi tabelul din imaginea 1). 

    Dar, și  e vorba de un mare dar, și veniturile fiscale au fost mai mici în primele șase luni ale anului decât cele înregistrate pe primele șase luni din 2015 (68,7 miliarde de lei față de 69,1 miliarde de lei - vezi tabelul din imaginea 1). Deci, chiar dacă băieții de la fonduri europene au tăiat frunze la câini în dulcele stil tehnocrat, nici marele ANAF n-a făcut mare brânză

Premieră postdecembristă: Un buget anual mai mic decât precedentul, deși economia crește   Dna Dragu ne explică savant că avem în luna iunie venituri fiscale mai mari decât în luna iunie de anul trecut (vezi tabelul din imaginea 2)
   Adevărat, dar ce omite să ne spună dna Dragu e că veniturile fiscale la șase luni sunt în scădere față de anul trecut, iar veniturile fiscale din iunie anul acesta sunt mai mici decât cele din luna mai de anul acesta, și cu mult mai mici față de cele din aprilie (10,55 miliarde de lei față de 10,77 miliarde de lei în luna mai, și 11,69 miliarde lei în luna aprilie). Cu alte cuvinte, ritmul de colectare a veniturilor fiscale e descrescător și nu vor mai trece decât două luni până când și suporterii dnei Dragu și ai dlui Doroș își vor da seama că avem de-a face cu un dezastru.

   Deficitul bugetar a sărit de la 782 de milioane lei în luna mai, la 3,85 miliarde de lei în iunie. Guvernul n-are bani și se împrumută, astfel că, în mai, datoria publică era cu peste patru miliarde de lei în plus față de finalul anului trecut (277,9 miliarde de lei față de 273,9 miliarde lei). Datoria administrației centrale era cu 4,4 miliarde lei mai mare (262,4 miliarde de lei față de 258 miliarde de lei). Nu avem datele pentru luna iunie, dar creșterea deficitului cu peste 3 miliarde de lei a urcat sigur și datoria cu cel puțin aceeași sumă
   
   Deci, în prima jumătate a anului, deficitul bugetar a fost de 3,85 miliarde de lei, iar datoria publică a crescut cu mai mul de 7 miliarde de lei. Doar o parte din creșterea datoriei s-a dus pe acoperirea deficitului, restul a fost rosogolirea datoriei existente prin refinanțare. Toate acestea, repet, se întâmplă într-un an de creștere economică, când, orice țară, oricât de nevolnică ar fi în materie de colectare de taxe, reușește să adune mai mulți bani.

   Finalul de an ne va găsi într-o situație mai proastă decât cea din prezent. Rezultatul unui an de tehnocrație ne va ustura serios la buzunar anul viitor. Dacă e să intrăm într-o nouă recesiune, lucru posibil, dacă ne uităm la ce se întâmplă în economia mondială, suntem într-o situație mai proastă decât în anul 2008. Atunci, măcar aveam o datorie mică. Realizăm că tot ce ne era prezentat drept etalon de competență, e de fapt o spoială pe care va trebui s-o plătim cu vârf și îndesat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu