Social Icons

luni, 4 iulie 2016

Topul încasărilor la bugetele reședințelor de județ și ale consiliilor județene în primele 5 luni din 2016

Topul consiliilor județene după venituri 2016
   Spre deosebire de încasările la bugetul centralizat pe primele cinci luni ale anului (mai mici cu aproape 2 miliarde de lei, adică cu 2,1% mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut), bugetele primăriilor reședințelor de județ și cele ale consiliilor județene par a fi pe plus


   Nu avem o situație pe primele cinci luni ale anului trecut, ci pe anul întreg (vezi datele din imaginea 2), dar, calculând media aritmetică pe primele cinci luni ale anului a încasărilor la bugetele primăriilor reședințelor de județ, ne iese că veniturile au crescut cu 3,3 miliarde de lei față de aceeași perioadă a anului trecut (12,4 mld. lei față de media aritmetică a primelor 5 luni din 2015 de 9,1 mld. lei), în timp ce încasările consiliilor județene au crescut cu 2,2 mld. lei. Pentru aceste administrații locale, semne bune anul are. 

Topul încasărilor la bugetele reședințelor de județ și ale consiliilor județene în primele 5 luni din 2016   Nu același lucru îl putem spune despre bugetul generalizat și despre bugetul de stat, scăderea veniturilor din primele cinci luni ale anului de la bugetul centralizat reflectându-seîn cea mai mare parte, în bugetul de stat (41,8 mld. lei în 2016 față de 43 mld. în 2015 - vezi aici și aici). Dacă dezastrul colectării continuă și în următoarele luni, e foarte probabil ca și veniturlie bugetelor locale să fie afectate, de vreme ce, între bugetul de stat și bugetul administrațiilor locale se fac diverse transferuri pentru echilibrarea acestora din urmă.

   Ce consilii județene conduc în topul încasărilor la buget pe primele cinci luni ale anului?

   Veniturile încasate la bugetele consiliilor județene în primele cinci luni ale anului se apropie de 7,4 miliarde de lei (vezi tabelul din imaginea 2). Două consilii din totalul de 41 nu au publicat datele complete pe site-ul Ministerului de Finanțe. Este vorba de consiliile județene Vâlcea, care a publicat datele doar pentru perioada ianuarie - aprilie, și Ilfov, care nu a publicat nimic (datele din tabel au fost preluate de pe site-ul consiliului și reprezintă proiecția de încasări pentru primul semestru al anului).

   Cele mai mari venituri, pe primele cinci luni ale anului curent, le-a încasat Consiliul Județean Iași (383,6 milioane lei). Tot anul trecut, CJ Iași a avut încasări de 517,8 milioane de lei (vezi tabelul din imaginea 2). Pe locurile 2 și 3 în privința încasărilor pe primele cinci luni se află CJ Prahova (381,7 milioane de lei) și CJ Argeș (276,5 milioane lei). Top 5 încasări la buget e completat de CJ Constanța (275,5 milioane lei) și CJ Suceava (259,1 milioane lei).

   Cele mai mici încasări la bugetele consiliilor județene pe primele cinci luni ale anului le-au înregistrat CJ Ialomița (78,6 milioane lei) și CJ Giurgiu (73,6 milioane lei - vezi tabelul din imaginea 2). 

   Ce primării de reședințe de județ au avut cele mai mari încasări la buget în ianuarie - mai 2016?

   Primăriile reședințelor de județ (inclusiv cele 7 primării din capitală) au avut încasări la bugetele locale de 12,4 miliarde lei în primele cinci luni ale anului. 5,3 miliarde de lei din această sumă (43%) reprezintă încasările primăriilor din capitală. În capitală, Primăria Sector 5 n-a publicat nicio cifră în 2016, suma de 433 milioane lei fiind preluată de pe site-ul primăriei și reprezintă proiecția încasărilor la 6 luni. Primăria generală a capitalei (Primăria Municipiului București) a avut încasări de 2,25 miliarde de lei în primele 5 luni ale anului. Dintre primăriile de sector, cele mai mari încasări le-au avut Primăria Sector1 (793,2 milioane lei) și Primăria Sector3 (617,7 milioane lei - vezi tabelul din imaginea 2).

   După București (reședința județului Ilfov), cu încasări de 547 milioane lei, urmează Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Primăriile municipiilor Timișoara (489,6 milioane lei), Iași (425,3 milioane lei), Oradea (412,4 milioane lei) și Craiova (378,3 milioane lei) urmează în topul după încasările realizate la cinci luni. Și anul trecut, primăriile București (primăria generală a capitalei), Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Oradea erau în aceeași ordine în topul încasărilor la bugetele locale (vezi tabelul din imaginea 2).

   Cele mai mici încasări la bugetele locale le-au înregistrat primăriile municipiilor Alexandria (59,8 milioane de lei), Giurgiu (58,8 milioane de lei) și Slobozia (48,9 milioane lei).

   În cazul continuării declinului încasărilor la bugetul centralizat de stat, cele mai afectate administrații locale vor fi consiliile județene. Anul trecut, consiliile județene au avut încasări totale de 12,4 miliarde de lei. Doar 26,4% din încasările au reprezentat veniturile proprii. De fapt, consiliile județene, per ansamblu, au un procent al veniturilor proprii în totalul veniturilor mai mic și decât primăriile de comună (30,2% în anul 2015). Administrațiile cel mai puțin afectate de gradul de colectare la bugetul centralizat vor fi primăriile de municipii (în 2015, primăriile de municipii, reședințe de județe sau nu, au avut un procent al veniturilor proprii în totalul încasărilor de 60,6%).

   Vezi și:








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu