Social Icons

vineri, 22 aprilie 2016

Top 3 cele mai bogate primării de comună din județul tău

Topul celor mai bogate primării de comună din țară
   Aricești Rahtivani e comuna cu cele mai mari venituri la bugetul local în 2015 din județul Prahova (29,4 milioane de lei), conform statisticilor Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (Direcția pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale). E cel mai exotic nume de de comună dintre toate comunele bogate din România anului 2015 (vezi harta din imagine).


Top 3 cele mai bogate primării de comună din județul tău   Din totalul de 61,4 miliarde de lei, cât au însumat veniturile administrațiilor locale anul trecut (aici intrând consiliile județene și primăriile de municipii, orașe și comune), primăriile de comună din totată țara dețin circa 29,4%, adică ceva mai mult de 18 miliarde lei (vezi tabelul din imagine).

   Conform execuțiilor bugetare din 2015, cea mai bogată primărie de comună din România a fost Primăria Miroslava din județul Iași, cu venituri totale de 56,2 milioane de lei. Miroslava a detronat-o pe Chiajna, primăria care a deținut supremația după veniturile totale la buget în 2014 (vezi aici). Anul trecut, Chiajna a trebuit să se mulțumească cu locul doi (55,1 milioane lei - vezi harta din imagine). Dacă sunteți curioși cum arată cea mai bogată primărie de comună din țară în 2015, dați click pe fotografia de mai sus.

   Cum arată top 10 al celor mai bogate primării de comună din țară?

   După primăriile comunelor  Miroslava din Iași și Chiajna din Ilfov, ocupantele primului și celui de-al doilea loc, conform execuțiilor bugetare din 2015, Primăria Dragomirești, din același județ Ilfov, ocupă locul trei, cu venituri totale în 2015, de 49,3 milioane de lei. Locul patru este ocupat Primăria Lumina din Constanța, cu venituri totale în 2015 de 41,3 milioane de lei

   (Nu discutăm despre ce bugete își propun la început de an primăriile, ci de execuțiile la final de an, când se vede cât ai încasat și cât ai cheltuit. În multe cazuri, bugetele aprobate inițial diferă flagrant de execuția de la final. Cauzele sunt diverse, dar de cele mai multe ori veniturile așteptate, fie de la bugetul central, fie din fondurile europene, nu mai sunt primite. Astfel, proiecțiile bugetelor de la început de an ale comunelor sunt date peste cap de realitățile din timpul anului.

   Locul cinci al celor mai bogate primării de comună după veniturile bugetare de anul trecut e ocupat de Primăria Florești din Cluj, cu venituri totale în 2015 de 40,8 milioane de lei. Locul șase revine primăriei comunei Cumpăna din Constanța, cu venituri totale de 37,3 milioane lei (vezi harta din imagine). La ceva distanță, pe locul șapte, se află Primăria Aricești Rahtivani din Prahova, cu venituri de 29,4 milioane de lei. Primăria Valu lui Traian (28,8 milioane lei) din Constanța și primăriile comunelor Dumbrăvița (28,7 milioane lei) și Giroc  (28,1 milioane lei) din Timiș încheie top 10 al celor mai bogate primării de comună din 2015 (vezi top 3 cele mai bogate primării de comună din fiecare județ în harta din imagine).

   Ce venituri au însumat primăriile de comună la nivel de județe în 2015?

   Din cele 18,05 miliarde de lei, cât au fost veniturile cumulate ale primăriilor de comune din România, cele mai mari sume le-au încasat primăriile din județele Iași  (709 milioane lei), Timiș (699 milioane lei), Suceava (642 milioane lei), Prahova (633 milioane lei) și Argeș (612 milioane lei). 
   Hunedoara, Tulcea, Ialomița, Brăila și Covasna sunt județele cu cele mai mici venituri cumulate ale primăriilor de comună în 2015 (între 200 și 300 milioane lei - vezi tabelul din imagine).

Vezi și:




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu