Social Icons

joi, 21 mai 2015

Topul celor mai bogate primării de comune din județele țării

Topul celor mai bogate primării de comune din județele țării
   Chiajna este cea mai bogată primărie de comună din Ilfov și din țară, după veniturile încasate la buget pe anul trecut (vezi tabelul din imagine). Din fotografia sediului primăriei de pe site-ul comunei (vezi imaginea), ne dam seama că aleșii locali nu țin la aparențe și ivestesc mai toți banii în bunăstarea comunității de peste 12 mii de suflete.
   De la INS, aflăm că în Chiajna sunt 5 km de conducte de apă potabilă, 35 km de conducte în rețeaua de canalizare și 77 de km de conducte de gaze. Deci, cei din Chiajna au apă, gaze și canalizare. De utilități dispun și următoarele trei primării din topul celor mai bogate primării de la nivel de județe. Florești, Ghiroc, Valul lui Traian sunt primăriile ce urmează în top (vezi tabelul din imagine). Aceste primării, împreună cu Chiajna, administrează, de fapt, niște suburbii ale orașelor mari.
   Deși multe din cele mai bogate primării de comune de la nivelul județelor au avut bugete mai mari decât unele orașe, la nivel de utilități nu diferă cu nimic de cele mai sărace primării din țară. Poiana Mare (Dolj), Vorona (Botoșani), C.A. Rosetti (Buzău), Batani (Covasna), Ciocănești (Dâmbovița) sunt primăriile cu cele mai mari bugete pe anul trecut de la nivelul județelor respective ce nu au o rețea de apă potabilă, ca să nu mai vorbim de una de canalizare (vezi tabelul din imagine). Aceste comune au împreună o populație de 32,5 mii de locuitori și venituri de 80,5 mil. lei. Sunt multe orașe din țară apropiate ca număr de locuitori ce nu dispun de un asemenea buget. Pentru unele dintre comunele analizate, veniturile pe anul trecut sunt mai mari ca urmare a primirii de fonduri, fie de la guvern, fie de la UE. Acesta e un semn că în comunele respective se derulează o investiție. Investițiile sunt necesare, atâta timp cât nu constau în terenuri de fotbal în pantă (ca în comuna Finiș din Bihor) sau parcuri de pubele (ca în comuna Stăncuța din Brăila).
   La coada clasamentului se află comunele Bordușani (Ialomița), Peretu (Teleorman) și Carașova (Caraș-Severin). Niciuna dintre aceste comune nu dispune de canalizare sau rețea de gaze. Ele sunt, totuși, cele mai bogate comune din județele respective, după veniturile de la buget pe anul trecut. Cele mai sărace comune din România sunt și cele mai puțin populate. Anul trecut, cele mai mici venituri le-au avut comunele Bătrâna (376 mii lei pentru 143 de locuitori) și Bunila (513 mii la 341 locuitori) din Hunedoara, și Șiștarovăț (518 mii pentru 357 locuitori) din Arad. Deși par sărace, alocarea veniturilor pe cap de locuitor din aceste comune e mai mare decât cea din comunele Vladimirescu din Arad, Poiana Mare din Dolj și Pechea din Galați - comune ce au cele mai mari venituri din județele respective. Din cele 2.861 de comune existente în Româmnia, 41 (1,4%) au un buget cumulat de 738 milioane de lei (4,6%) din totalul de 15,7 mld. lei, cât reprezintă bugetele cumulate ale comunelor din România anului trecut. Deși există bani în aceste comune, în unele, nu prea există administrație, altfel nu s-ar explica lipsa canalizării sau a apei potabile la așa bugete.



5 comentarii:

  1. Care este comuna Cristian din judetul Braila
    Are cel mai mare buget /capita si nu o gasesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Cristian e din Brașov. Chișcani e comuna din Brăila.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc pentru corectura
    Daca imi permiteti avand in vedere acuritatea datelor din revista dumneavoastra( spre deosebire de amatorii de la ZF , CAPITAL) as mai avea o remarca , la articolul cu resedintele de judet la Brasov bugetul pe 2014 este gresit si implicit valoarea lui spre capita( bugetul este de circa 700 000 000)
    Asta nu exclude valoarea analizei articolului ( articolelor dumneavostra)

    RăspundețiȘtergere
  4. Fotografia a fost corectată la câteva ore după publicarea articolului (joi seara) și nu aseară. D-voastra aveați versiunea initiala. E din cauza serverului și al propagării în google. Cât despre bugetul la Brașov, datele sunt preluate de la Ministerul Administrației și sunt cele corecte pentru că sunt transmise după execuția bugetară de către primării. Nu contează ce se votează la începutul anului, ci execuția de la sfârșitul anului, iar la sfârșit, veniturile totale au fost cele raportate de primării.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc inca o data , poate gresesc eu fiind din Brasov si implicat direct in planificarea si executia bugetelor in Regiunea Centru
      Un moment am crezut ca la Brasov aveti doar venituri proprii fara a adauga venituri din cote defalcate
      Din cate tin eu minte suma totala a fost de 682 milione cu cheltuieli de 714 milioane ( diferenta fiind pe fonduri UE atrase in 2014)
      Oricum nu este un lucru care sa aiba vreo importanta majora
      Tin sa va felicit pentru analizele facute
      Va multumesc

      Ștergere