Social Icons

duminică, 31 mai 2015

Cronicul de la Cotroceni

Sfaturi pentru lecturarea unui bestseller pe care nu l-am citit
   Primul pas, Pas cu pas, Pas în doi, Hai, fă pași! - mai toată opera literară a lui Iohannis, publicată sau încă nepublicată, s-a topit ca o înghețată pe trotuar în fața forței pixului lui Săftoiu, Adriana Săftoiu. La Academie, deja se discută despre includerea în curricula școlară a acestei capodopere dâmbovițene, ce se vrea o analiză serioasă a fenomenului politic văzut dintre nurii biroului ovar.
La SNSPA, s-au încropit la repezeală două cursuri pe această temă, unul contra, predat de monumentul de autoritate morală - dl Mirel Palada, și altul pro, predat de un prieten de-al lui, pe care nu-l cunoașteți voi.
   La o lectură organizată la una dintre librării, puteai vedea cozi mai lungi decât cele de la carne de pe timpul lui Ceaușescu. Toată lumea, înarmată cu două carioci pentru a citi în stilul lui Becali, adică o linie galbenă pentru ceea ce nu citești și nu îți place și una verde pentru ce îți place și, prin urmare, citești, aștepta cuminte rândul să vadă minunea și să soarbă înțelepciunea de budoar. Un sobor de oameni de cultură și calitate au scoborât din jeepane purtând pe deasupra mulțimii, ca un catafalc cu moaște sfinte, ultimul exemplar rămas nesubliniat cu carioca, deci încă virgin, ceea ce nu se poate spune despre protagoniștii cărții. La coadă de autografe puteai să-i vezi pe toți scriitorii eliberați condiționat, pe celebrul Poponeț, oarecum blazat după insuccesul versiunii lui de Pat a lui Procust, iar, în capătul rândului, exact la masa unde ți se ștanța autograful, surpriză!, nu era Adriana, ci George Copos, ce își asuma cartea ca fiind unul din capitolele lucrării sale, aia cu alianțele matrimoniale.
   La muzeul Madame Tussauds din Londra, ăla cu figuri de ceară, pe lângă întreprinzătorii români specializați în alba-neagra pe Podul Londrei, Vlad Țepeș și Ceaușescu, de ieri s-a dat comandă pentru o copie fidelă a găurii cheii pe unde se holba Pufuleț, roasă de invidie că n-are rochie roșie. Dimensiunea mondială a acestei ample lucrări de politologie a depășit deja granițele Europei. Însuși Kim Jong-un a dat ordin ca ogivele nucleare să fie îmbrăcate în rochiță roșie. Avem norocul să fim contemporani cu această combinație remarcabilă între Gabriel Garcia Marquez și Henry Kissinger întruchipată de dna Adriana Săftoiu. Trebuie să profităm din plin de acest atu, să renunțăm la frunza brandului de țară și s-o îmbrățișăm fără rezerve pe Pufuleț. La finalul cărții, dacă puneți mâna pe vreun exemplar nesubliniat de vreun idiot căruia nu i-a plăcut  cartea în totalitate și a subliniat-o cu carioca neagră, deci, la final, puteți să o folosiți, fără rezerve, la încropirea unei biblioteci personale, din care să nu lipsească capodoperele cu pași, Steaua și Athosul, Devoratorul din Bamboo, Mariajele lui Copos, Teza de doctorat  a lui Ponta, Panseurile lui Salam (dacă vor apărea) și alte opere de calibrul acestora. Dacă nu doriți acest lucru, puteți, la fel de bine, folosi cartea pe post de suport pentru paharele de whisky cu gheață, alcătuind un fel de altar pentru un deceniu în care Cotroceniul avea culoare și nu pași.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu